Jak wybrać ananasa?

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Jak wybrać ananasa?

Post autor: Leeloo »

Ananas niedojrzały – kupcie, jeśli może dojrzeć w ciągu kilku dni!

– Ma duży zielony pióropusz, a mały owoc.

– Jest twardy jak skała.

– Liście są intensywnie zielone i bardzo twarde.

– Praktycznie nie pachnie.

– Kolor ananasa to zielono- żółty.


Ananas dojrzały – tego kupcie!

– Zielony pióropusz jest duży do dużego owocu, wygląda proporcjonalnie.

– Liście są jeszcze zielone, ale nie bardzo intensywne w kolorze i lekko podsuszone na końcach.

– Jeśli pociągnięcie za listek bliżej nasady, powinien się wyrwać.

– Powąchajcie ananasa, powinien pachnieć ananasem.

– Po przyciśnięciu skórka powinna się lekko ugiąć i powrócić do swojej formy. Generalnie owoc musi być twardy, ale skóra ustępować lekko pod palcem.

– Kolor ananasa jest pomarańczowo-zielony.


Ananas przejrzały – nie kupujcie!

– Pachnie bardzo intensywnie, kwaskowo lub wręcz alkoholem.

– W zielonym pióropuszu brakuje liści lub są uschnięte.

– Ananas jest koloru brązowego.

– Ananas jest miękki.

– Ananas jest lepiący od wyciekającego soku.

– Kolor ananasa jest brązowo-zielony.



źródło:
http://www.olgasmile.com/jak-wybrac-ana ... ile.com%29
ODPOWIEDZ