Jaglane kopytka/2-4 porcje:
600 g ugotowanej kaszy jaglanej*
200 g mąki ryżowej
jajko
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną miksujemy z jajkiem na gładką masę. Najlepiej użyć do tego blendera/malaksera z ostrzem w kształcie litery "S".
Dodajemy mąkę oraz sól, wyrabiamy, aż osiągniemy formę kuli. W razie potrzeby podsypujemy mąką, aby ciasto się nie kleiło do ręki.
Z ciasta robimy wałeczki, wykrawamy pod skosem kopytka.
Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez ok. 4 minuty lub do momentu wypłynięcia.
Odsączamy z wody, serwujemy od razu lub dodatkowo odsmażamy.
* 600 g ugotowanej kaszy to ok. 1,5 szklanki suchej kaszy, wrzuconej do rondla, zalanej 3 szklankami wody i ugotowanej przez kilkanaście minut, na małym ogniu do momentu wchłonięcia płynu. Dodatkowo przed gotowaniem można kaszę podprażyć na suchej patelni, albo przelać na sicie wrzątkiem, dzięki temu pozbędziemy się posmaku goryczki.
**na stronie jest też druga wersja- na wypasie m.in z szynka parmeńską, jarmużem itd.
źródło:
http://www.burczymiwbrzuchu.pl/2015/01/ ... pytka.html
jaglane kopytka
Moderator: Moderatorzy
Re: jaglane kopytka
Przepyszne, Leeloo czasami odmieniasz moje życie
Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem.