Składniki:
1 szklanka pestek z dyni
3 ząbki czosnku
1 szklanka ugotowanej soczewicy
1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól do smaku
Wykonanie:
1. Pestki z dyni delikatnie podprażamy na suchej patelni i mielimy na proszek.
2. Soczewicę rozgniatamy widelcem ( jak jest jeszcze gorąca) lub blendujemy.
3. Czosnek siekamy bardzo drobno, delikatnie podsmażamy (do momentu aż poczujemy zapach czosnku w powietrzu, uważajcie żeby nie przypalić), nie dłużej niż jedną minutę. Na koniec smażenia czosnku dodajemy przyprawy.
4. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.
Serwujemy jak każdą inną pastę lub tak, jak ja na zdjęciu powyżej. Obtoczyłam w pestkach dyni i suszonych płatkach papryki. Można też, tak po prostu jak na zdjęciu poniżej lub zrobić z pasty kotlety.
źródło i zdjęcie:
http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pa ... soczewicy/
Pasta z pestek dyni i soczewicy
Moderator: Moderatorzy
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Pasta z pestek dyni i soczewicy
zastanawia mnie czy to soczewica zielona czy czerwona?
Re: Pasta z pestek dyni i soczewicy
Wg mnie nie ma różnicy a tu wygląda na zieloną, z czerwoną może być jeszcze ciekawiej.
Re: Pasta z pestek dyni i soczewicy
Wg mnie nie ma różnicy a tu wygląda na zieloną, z czerwoną może być jeszcze ciekawiej.
Re: Pasta z pestek dyni i soczewicy
Brzmi zachęcająco. Robiłabym z żółtą raczej, bo bez łupinek.