Składniki:
1 szklanka zmielonej soczewicy czerwonej
1 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1 1/4 szklanki soku pomidorowego
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki bazylii
1/3 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
Przygotowanie:
1. Zmieloną soczewicę (soczewicę mielimy w młynku do kawy albo w malakserze) dajemy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki.
2. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając przez 10 min, dodajemy sok pomidorowy i resztę składników, i gotujemy przez następne 10 min. Mamy uzyskać konsystencję gęstej śmietany jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać wody.
3. Gorącą soczewicę dajemy do pojemnika, powierzchnię wygładzamy i pokrywamy cienką warstwą oleju aby zapobiec wyschnięciu oraz powstaniu grubej „skóry” albo przykrywamy folią. Pasztet gotowy jest do spożycia po wystygnięciu.
źródło:
http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pa ... 2/#more-25
Pasztet z czerwonej soczewicy- łatwiutki
Moderator: Moderatorzy