30 sztuk
Potrzebujemy:
350 gramów ugotowanej tym sposobem kaszy jaglanej
80 gramów szpinaku, najlepiej rozdrobniony
3-4 ząbki czosnku
30 gramów (duża łyżka) skrobi ziemniaczanej
15 gramów ( łyżka) mąki gryczanej jasnej lub ryżowej+ do podsypania
sól
pieprz
kawałek masła
Przygotowanie:
Na patelni rozpuść kawałek masła, zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie dodaj szpinak i przesmaż całość, tak aby odparował nadmiar płynów.
Jeszcze gorącą kaszę oraz szpinak utrzyj blenderem tak, aby powstała gładka masa.
Dodaj mąki.
Całość dopraw solą oraz pieprzem.
Powstałe ciasto wymieszaj przy pomocy łyżki.
Na stolnicy rozsyp mąkę gryczaną lub ryżową.
Weź kawałek ciasta i oprószonymi mąką dłońmi uformuj podłużny walec.
Pokrój na równe kawałki.
Kluski gotuj w osolonym wrzątku przez 1/2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
*Odcedzone kopytka polej roztopionym masłem.
**Jeśli możesz jeść ser to posyp również startym parmezanem.
źródło:
http://rybkabezglutenowa.blogspot.com/2 ... glane.html
szpinakowo-jaglane kluseczki (a'la kopytka)
Moderator: Moderatorzy