Potrzebujemy:
BUDYŃ
szklanka mleka roślinnego
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
2 łyżki cukru/ ksylitolu/ miodu
łyżeczka masła/ masła klarowanego
***SOS Z WIŚNIAMI***
3/4 szklanki dojrzałych wiśni
łyżeczka masła / masła klarowanego
łyżeczka cukru/ ksylitolu/ miodu
*Aby pozbyć się goryczki kaszę uprzednio należy uprażyć na suchej patelni i starannie wypłukać. Szybszy sposób to przelanie ziaren gorącą wodą, pocieranie ręką, tak długo aż puści biały, goryczkowaty płyn i dokładne przepłukanie. Tak przygotowaną kaszę gotujemy na wodzie, na minimalnym ogniu, bez mieszania, w proporcji 2:1.
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj mleko roślinne.
Następnie dodaj kaszę i ulubiony słód.
Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Kasza powinna się rozgotować.
W tym czasie na patelni rozpuść masło, dodaj ksylitol.
Gdy te się rozpuszczą dołóż wiśnie. Smaż na dość dużym ogniu, aż powstały z owoców sos zgęstnieje.
Odstaw.
Za pomocą blendera zmiksuj kaszę jaglaną z mlekiem na gładko.
Następnie dodaj masło i zagotuj ponownie.
Gorący budyń podaj z wiśniami.
źródło:
http://rybkabezglutenowa.blogspot.com/2 ... isnie.html
Budyń jaglany
Moderator: Moderatorzy
-
- Forumowicz
- Posty: 167
- Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Budyń jaglany
Jak tylko zobaczyłam tytuł to wiedziałam, że przepis od Rybki 
