GOFRY
Moderator: Moderatorzy
Re: GOFRY
mówią, że genialne, sama na pewno wypróbuję, to najprostszy skład, właśnie o taki mi chodziło
:
http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,33 ... index.html

http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,33 ... index.html
Re: GOFRY
Brakło mi dzisiaj pieczywa, a mój sklep bio zamknęli mi przed nosem. Więc potrzeba... namoczyłam płatki gryczane, dodałam wody, mąki i jajo. Wszystko wrzuciłam do gofrownicy, ale trzymałam dłużej, aby były chrupkie. Pieczywko jak ta lala 

- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: GOFRY
moje gofry wychodzą a chrupiące. Trzeba pamiętać aby po wyciągnięciu z gofrownicy odstawić na kratkę. W celu odświezenia na następny dzień, wsadzam do tostera lub na ruszt na tosterze.
-250 ml mleka
-70g cukru bialego
-250 mąki (daję mix schar mix it)
-70g masła roztopionego
-3 jajka
-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodajemy cukier. Do ubitej białkowej masy, dodajemy żółtka. Na koniec mleko, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto ma konsystencję budyniu.
-250 ml mleka
-70g cukru bialego
-250 mąki (daję mix schar mix it)
-70g masła roztopionego
-3 jajka
-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodajemy cukier. Do ubitej białkowej masy, dodajemy żółtka. Na koniec mleko, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto ma konsystencję budyniu.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Re: GOFRY
Leeloo? z którego z przepisów korzystałaś?Leeloo pisze:są świetne, ja piekłam w piekarniku w silikonowych formach. zrobiłam je na słono z ziołami. mam swoje domowe oryginalne pieczywko
właśnie tak nabrałam ochoty na gofry, że zamówiłam formę sylikonową (nie mam gofrownicy - więc zamówiłam taką do piekarnika),
będę wdzięczna za podpowiedź, ew. też ile czasu piekłaś w piekarniku?
z góry serdeczne dzięki :*
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: pn 30 lis, 2015 16:07
Re: GOFRY
Ja gofry kilka razy zrobiłam z powyższego przepisu i wyszły mi bardzo dobre. Tylko, ze u mnie było trochę więcej sztuk, bo mam inną gofrownicę, taką małą z serduszkami z Rossmanna kupioną chyba z 10 lat temu
ale cały czas śmiga, tylko, że gofry mają kształt serduszek. Chcę sobie kupić teraz taką zwykłą.

-
- Nowicjusz
- Posty: 12
- Rejestracja: pn 23 maja, 2016 09:48
Re: GOFRY
Kiedyś próbowałam zrobić gofry, ale z takiego tradycyjnego przepisu znalezionego gdzieś w książce u mamy. Niestety wyszło z nich nic i po tej próbie już więcej nie podeszłam do gofrownicy... Ale jak tutaj tak zachwalacie taki prosty przepis to może jeszcze raz odważę i zobaczę co z tego wyjdzie
Tylko najpierw muszę poczekać, aż narzeczony kupi mi w prezencie upragnioną gofrownicę 


- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re: GOFRY
Jako już doświadczona gofrowniczka piszę:helenae1 pisze:Kupiłam właśnie gofrownicę, więc zaczynają się próby.
Kiedy tylko osiągnę zadowalający efekt - pojawi się w tym miejscu przepis![]()
Trzymajcie kciuki
Gofry bezglutenowe można robić z każdego "zwykłego" przepisu,
jeśli możecie jeść jajka i mleko, to zamiast mąki dajcie "Uniwersalny koncentrat..." firmy Bezgluten.
Tylko trochę mniej - bo po chwili pęcznieje i wyjdą za twarde.
Lepiej dać też jedno jajko więcej

Moje eksperymenty obejmują do tej pory mieszanki:
- mąki kasztanowej, kokosowej, gryczanej, ziemniaczanej, maniok, cieciorka +zawsze uniw. koncentrat
- rzadko daję ryżową i kukurydzianą, bo zatwardzają ciasto,
- czasem odważnie łyżkę owsianej, bo mi owsianka nie szkodzi.
Im więcej różnych mąk, tym smak mniej "płaski".
Koniecznie bezglutenowy proszek do pieczenia.
Metodą prób i błędów można osiągnąć wszystko

Smacznego

Re: GOFRY
Uwielbiam gofry i lądują na moim talerzu w każdy weekend.
Moje ostatnie odkrycie to gofry jabłkowe o smaku szarlotki https://www.facetikuchnia.com.pl/gofry- ... szarlotki/. Niestety ich wadą jest długi czas pieczenia ok. 10-12 minut, ale zapewniam, że warto poczekać. A drugi przepis, jaki polecam to gofry z mąki ryżowej i mleczka kokosowego: https://zdrowomaniak.pl/gofry-z-maki-ryzowej/. Pasują w wersji na słodko i wytrawnej. Ja najbardziej lubię z hummusem. 

