Ja dorzucę to, co znalazłam ostatnio w sieci, w ramach buntu przeciwko nastawieniu producentów lodów do osób takich jak ja (czyli bezglutenowych i bezmlecznych). Jak ktoś ma inne przepisy, bardzo proszę o kontynuację tematu.
Lody sojowe
(Przeklejam ze strony
http://www.ichem.com.pl/przepisy.html)
"Składniki:
2 szklanki mleka sojowego
3 jajka (2 żółtka i 1 całe)
15 dkg cukru
Wykonanie:
Mleko podgrzać. Cukier utrzeć z 2 żółtkami i 1 całym jakiem na białą pulchną masę. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać gorące mleko. Postawić masę na małym ogniu i stale mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Po oziębieniu masę mocno zmiksować i włożyć do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć i lekko skrzepnięte lody mocno zmiksować. Ponownie włożyć do zamrażalnika. "
[Uwaga! Mleko sojowe firmy z której strony internetowej to wzięłam, nie jest bezmleczne - zawiera serwatkę! Jak ktoś potrzebuje naprawdę bezmleczne, proponowałabym zastąpienie np. waniliowym mlekiem sojowym AlproSoi. Myślę, że na zwykłym, krowim mleku też można to zrobić, chociaż przepisu sama jeszcze nie wypróbowałam]
Wegańskie lody czekoladowe
(przeklejam ze str
http://gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=9730)
"Składniki:
3 banany
5 kostek czekolady (np gorzki wedel)
Wykonanie:
banany obrac pokroic w kostki i zamrozic az do stwardnienia.
Czekolade rozpuścić z paroma łyżkami wody do utrzymania gęstej masy. Masę wystudzić i ochłodzić w lodówce.
Zamrożone lody i mase czekoladową zmiksować ręcznym mikserem do utrzymania lodów (ok 3 min). Ja miksuje w litrowym słoiku. Lody trzeba mocno naciskać. "
[Dodam od siebie, że właśnie sobie takie zrobiłam i były niezłe

Tylko nie wiem, czy nie lepiej byłoby zmiksować te banany przed zamrożeniem, bo miksowanie zamrożonych kawałków bananów ręcznym mikserkiem to ciężkie zajęcie... ]
Lody bananowe
U mnie w domu robiło się też kiedyś "lody" bananowe, podobne do przepisu wyżej:
mrożone banany + cukier puder + wanilia + troszkę mleka sojowego, wszystko zmiksowane w proporcjach zależnych od indywidualnych upodobań.
Lody bananowo - truskawkowe
Wariacja na temat lodów bananowych:
mrożone banany + cukier puder + mrożone truskawki + troszkę mleka sojowego
"lody" na patyku z bananów
Przepis dla ludzi nie mających czasu

Po prostu obieramy banany, kroimy na pół w poprzek, zamrażamy. Zamrożoną połówkę banana wyciągamy, nabijamy na patyczek do szaszłyków, tak, żeby powstało coś na kształt loda na patyku

Zanurzamy w ciepłej polewie czekoladowej - polewa od razu zastygnie na zimnym bananie. I tyle