Przepyszny deser,który jak byłam mała robiła mi mama:
SKŁAD:
- szklanka kaszki kukurydzianej (troszkę też na oko w zależności od konsystencji)
- szklanka wody
- 2 szklanki tłuściutkiego mleka
- 3 łyżki miodu a może nawet 4
- 2-3 łyżek cukru
- łyżka masła - prawdziwego
- łyżka rodzynek
- 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
- łyżka tartej bułki można też użyć kaszki
- tłuszcz do formy
Kaszę wsypać do rondla z wodą wymieszaną z mlekiem - 1 szklanką mleka - i zagotować mieszając. Dolać pozostałe mleko i gotować przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i połączyć z ostudzoną masą i wymieszać. Dodać opłukane rodzynki i skórkę pomarańczową. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub kaszką. Włożyć masę i posmarować miodem. Zapiekać pod przykryciem w srednio nagrzanym piekarniku około 20 minut. Uwaga jeśli ktoś lubi bardziej t można dodać do masy miód lub cukier.
SMACZNEGO!!!
ZAPIEKANKA Z KASZY KUKURYDZIANEJ
Moderator: Moderatorzy