za: http://www.atopowe.pl/forum/tematy/181/ ... owy/page2/My w tym roku testowaliśmy ptasie mleczko z mleka ryżowego. Sama wykombinowałam podpatrując inne przepisy, trochę się bałam, czy ryżowe się nada, ale nadało się
Szklankę mleka ryżowego ubić mikserem z łyżką cukru żeby powstała piana, do tego wlać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w połowie wody, ubić żeby nabrało puszystości, wylać do formy na babkę wysmarowaną tłuszczem i do lodówki żeby stężało, tak samo zrobić drugą i trzecią warstwę i po kolei wylewać na poprzednie.
Oczywiście, można dowolnie użyć tego ptasiego mleczka - wylać na podkład z ciasta, dodać owoców i zalać galaretką, kto co może i chce.
Ptasie mleczko mozna zrobic z mleka kokosowego i zelatyny. Zelatyne rozrabiamy z woda wg przepisu na opakowaniu, wlewamy do mleka i ubijamy. Mozna dodac lyzeczke cukru. Wylewamy na talerz i do lodowki na noc.
Wyszlo calkiem niezle.