Prawie 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) - 150-180g
3-4 ziarenka ziela angielskiego
kilka kropel olejku waniliowego, śmietankowego lub migdałowego
200ml śmietany kremówki
1 całe jajko.
Śmietanę podgrzewamy prawie do wrzenia.
Czekoladę kruszymy w blenderze lub mikserze.
Zalewamy gorącą śmietaną
Dolewamy olejek i wkruszamy ziele angielskie (utłuczone w moździerzu lub zwykłym tłuczkiem na desce)
Jak czekolada zacznie się rozpuszczać (jakieś 30 sekund) - blenderujemy lub dokładnie miksujemy.
Jak się połączy wrzucamy jajo i miksujemy dalej, aż sie zrobi jednolita masa, lekko spieniona.
Wylewamy do filiżanek - z tego wychodzą ok 4 małe porcje.
Można na ciepło "wysączyć", albo mocno schłodzone zjeść łyżeczką jak lody - pyyyyycha ))))
Polecam bardziej z blendera, bo lepiej połączone składniki - ale smak tak samo dobry z innego mieszadła
Mus czekoladowy......
Moderator: Moderatorzy
Mus czekoladowy......
Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Celiakia '07