Kokosowa Panna Cotta
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
Kokosowa Panna Cotta
Składniki:
Panna cotta:
1 puszka mleka kokosowego (400g)
1 łyżka żelatyny
2 łyżki gorącej wody
3-4 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki cukru trzcinowego
Mus truskawkowy:
½ opakowania truskawek mrożonych
1-2 łyżki cukru trzcinowego
1-2 łyżki mielonych migdałów (służą jako „zagęszczacz”)
Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe podgrzać w garnku razem z wiórkami kokosowymi i cukrem.
Żelatynę dokładnie wymieszać z dwoma łyżkami gorącej wody.
Mleko ściągnąć z palnika i wymieszać razem z żelatyną.
Przelać do miseczek* i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało.
Truskawki podgrzać w garnku razem z cukrem, zmiksować i wymieszać z tartymi migdałami.
Smacznego!
* ilość porcji zależy od wielkości miseczek. Mi wyszły dwie, ale były dość duże .
Przepis pochodzi ze strony: http://zdrowy-talerz.pl/2012/05/kokosowa-panna-cotta/
Panna cotta:
1 puszka mleka kokosowego (400g)
1 łyżka żelatyny
2 łyżki gorącej wody
3-4 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki cukru trzcinowego
Mus truskawkowy:
½ opakowania truskawek mrożonych
1-2 łyżki cukru trzcinowego
1-2 łyżki mielonych migdałów (służą jako „zagęszczacz”)
Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe podgrzać w garnku razem z wiórkami kokosowymi i cukrem.
Żelatynę dokładnie wymieszać z dwoma łyżkami gorącej wody.
Mleko ściągnąć z palnika i wymieszać razem z żelatyną.
Przelać do miseczek* i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało.
Truskawki podgrzać w garnku razem z cukrem, zmiksować i wymieszać z tartymi migdałami.
Smacznego!
* ilość porcji zależy od wielkości miseczek. Mi wyszły dwie, ale były dość duże .
Przepis pochodzi ze strony: http://zdrowy-talerz.pl/2012/05/kokosowa-panna-cotta/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn 28 maja, 2012 06:33 przez paulagalezowska, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Kokosowa Panna Cotta
Czy może być inne mleko niż kokosowe? Oczywiście nie krowie. Chodzi o to, ze moje dziecko nie lubi kokosu. Nie mogę przy niej używać nawet oleju kokosowego, bo uważa, ze śmierdzi
. A przecież pięknie pachnie ...

Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
może nie wyczuje jak tak pięknie podasz? 
aż dziwne, że tak ją odrzuca od kokosa. może ma alergie, wtedy reakcja byłaby całkiem logiczna.
myślę, że śmietanka sojowa Alpro zdała by tu egzamin.

aż dziwne, że tak ją odrzuca od kokosa. może ma alergie, wtedy reakcja byłaby całkiem logiczna.
myślę, że śmietanka sojowa Alpro zdała by tu egzamin.
Dzięki za odp. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Strasznie mnie odstrasza we wszystkich mleczkach nie-krowich, ze mają sporo konserwantów. Jest jakieś mleko (sojowe, kokosowe itp), które nie ma w składzie lub ma jedna tylko literkę "E"?
Ja spróbuje do zagęszczenia użyć zmielonego siemienia lnianego. Podobno sprawdza sie w wielu przepisach, choć nigdy jeszcze nie miałam okazji wypróbować.
Ja spróbuje do zagęszczenia użyć zmielonego siemienia lnianego. Podobno sprawdza sie w wielu przepisach, choć nigdy jeszcze nie miałam okazji wypróbować.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
"E" to nie TYLKO konserwanty! to też barwniki, aromaty, przeciwutleniacze i w tym także WITAMINY, pektyny i nieszkodliwe substancje dodatkowe.
http://zdrowo.info.pl/e-dodatki.html
nie ma co popadać w paranoje.
hmm..nie wiem czy siemię będzie w tym wypadku dobrym pomysłem.

nie ma co popadać w paranoje.
hmm..nie wiem czy siemię będzie w tym wypadku dobrym pomysłem.
Jednak mleczko kokosowe ma 2 dodatki niebezpieczne dla zdrowia i dwa niekorzystne. Tego nie piszą na w.w. stronie - spryciule
. Na tej piszą dokładnie.
http://vitalia.pl/index.php/mid/90/fid/ ... ry/reset/1
Porównałam inne rzekomo zdrowe produkty, mają więcej niekorzystnych i niebezpiecznych niż bezpiecznych.
wim, ze brzmi to jak paranoja ale w mojej diecie muszę też zwracać uwagę na jak najmniejsza ilość złych dodatków typu "E".

http://vitalia.pl/index.php/mid/90/fid/ ... ry/reset/1
Porównałam inne rzekomo zdrowe produkty, mają więcej niekorzystnych i niebezpiecznych niż bezpiecznych.
wim, ze brzmi to jak paranoja ale w mojej diecie muszę też zwracać uwagę na jak najmniejsza ilość złych dodatków typu "E".
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Zależy jakie mleko dodasz, do kokosowych często dodają słowo mi uciekło, substancje, żeby się nie rozwarstwiało, wiadomo, że lepiej bez nich.
Można je zrobić w domu, przepis na domowe mleczko kokosowe bardzo łatwo znaleźć przez wyszukiwarkę google, bez E
Można je zrobić w domu, przepis na domowe mleczko kokosowe bardzo łatwo znaleźć przez wyszukiwarkę google, bez E

Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Dzięki, poszukam. Wpisywałam te składniki dokładnie z etykiety i tylko 1 był nieszkodliwy
.
Zamarzyła mi się panna cotta i karpatka na święta, dlatego tak upierdliwie szukam dozwolonych mleczek
. Podobno "szukajcie a znajdziecie".

Zamarzyła mi się panna cotta i karpatka na święta, dlatego tak upierdliwie szukam dozwolonych mleczek

Da sie, tylko ksylitolu daj nieco mniej, bo jest słodszy od cukru. Ile stewii nie wiem, nie znam się na niej.
mm wygląda apetycznie, a gdzie można tanio kupić ten ksylitol bo również planuje zastąpić czymś cukier?
Poszukaj na allegro
Albo w supermarketach na cukrze lub na dzialach ze zdrowa zywnoscia.
W rosmanie tez widzialam
W rosmanie tez widzialam