Maszyna do lodów
Moderator: Moderatorzy
Maszyna do lodów
Chcialabym osłodzić sobie życie kupując maszynę do robienia lodów i produkować własne, czyste, zdrowe lody wszystkich smaków świata. Czy ktoś z Was ma taki sprzęt? Jaką firmę polecacie? (Wiadomo, że lody można robić i bez maszyny, ale choć pochwalam slowfoodowe metody, w tym przypadku jednak przydałby mi się jakiś robot). 

Maszyny nie znam, ale chciałam tylko powiedzieć, że lody zrobione w domu, nawet w maszynie do robienia lodów, nadal mogą się mienić slowfoodowymi, o ile włoży się do nich same dobre rzeczy - czyli tak, jak zamierzasz 
Bez maszyny lody raczej nie mają szans osiągnąć właściwej konsystencji.
Daj znać, co kupiłaś i SMACZNEGO!

Bez maszyny lody raczej nie mają szans osiągnąć właściwej konsystencji.
Daj znać, co kupiłaś i SMACZNEGO!
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Jutro mam odebrać maszynę do lodów. U nas wszyscy uwielbiają lody, ale za dużo alergii by kupić coś gotowego. Ja jestem uczulona na konserwanty, orzechy w tym kokos, młodszy syn pszenica, starszy laktoza, mężu konserwanty, córka barwniki. Ostatnio kupiliśmy lody wydawało się że wszystko ok, produkt bezglutenowy, lody truskawkowe, jem i czuję jak mnie przydusza czytam dokładniej skład a tam tłuszcz kokosowy. Więc uznaliśmy że czas na domowe lody. Nie mam pojęcia jak się będzie ta machina sprawować. Jak wypróbuję to postaram się opisać co i jak.
-
- Aktywny Forumowicz
Synek ma taką maszynkę i robił już lody bezlaktozowe (np. na "mleku" migdałowym) i bezjajeczne, że o glutenie nie wspomnę. Np. pomidorowe, marchewkowe i chrzanowe
Sorbety miodowe, truskawkowe, bananowe, cytrynowe, jabłkowe, karobowe, herbaciane, kawowe i jakieś inne owocowe, chyba z soku z czerwonych pomarańczy.
Pycha!!!
(jeśli produkt jest dopuszczony do użycia w styczności z produktami spożywczymi, w tym z owocami - bo to aparat do różnych lodów, nie tylko mlecznych... - to nie ma sensu zastanawianie się, czy miska reaguje z kwasem czy nie reaguje. Skoro jest dopuszczona do użycia w sprzęcie do robienia lodów - w tym lodów owocowych - to znaczy, że miska nie reaguje. Nad sokowirówką też się tak zastanawiasz?)

Pycha!!!
(jeśli produkt jest dopuszczony do użycia w styczności z produktami spożywczymi, w tym z owocami - bo to aparat do różnych lodów, nie tylko mlecznych... - to nie ma sensu zastanawianie się, czy miska reaguje z kwasem czy nie reaguje. Skoro jest dopuszczona do użycia w sprzęcie do robienia lodów - w tym lodów owocowych - to znaczy, że miska nie reaguje. Nad sokowirówką też się tak zastanawiasz?)
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Zrobiłam i polecam!!
Były lody waniliowe, a na drugi dzień truskawkowe, pycha, pycha, pycha.
No i nareszcie pogodziły się nasze alergie, pszenica, owoce, orzechy
Warto pamiętać o kilu rzeczach i lody wychodzą na 100%
Najlepiej przygotowanie zacząć wieczorem, wstawić miskę od maszyny do zamrażarki i przygotować masę na lody i wstawić do lodówki, potem rano masę na 30 min. do zamrażarki i hop do już uruchomionej maszyny. Można je potem domrozić, ale u nas nie było chętnych doczekania jeszcze kolejne 30 min. Nareszcie mamy w pełni bezpieczne lody. Mam też jogurtownicę, co gorąco polecam. No to już robię słodycze, lody, jogurty, pieczywa, wędliny itp.
Były lody waniliowe, a na drugi dzień truskawkowe, pycha, pycha, pycha.
No i nareszcie pogodziły się nasze alergie, pszenica, owoce, orzechy

Warto pamiętać o kilu rzeczach i lody wychodzą na 100%
Najlepiej przygotowanie zacząć wieczorem, wstawić miskę od maszyny do zamrażarki i przygotować masę na lody i wstawić do lodówki, potem rano masę na 30 min. do zamrażarki i hop do już uruchomionej maszyny. Można je potem domrozić, ale u nas nie było chętnych doczekania jeszcze kolejne 30 min. Nareszcie mamy w pełni bezpieczne lody. Mam też jogurtownicę, co gorąco polecam. No to już robię słodycze, lody, jogurty, pieczywa, wędliny itp.