20 sztuk racuchów
Składniki:
3 szklanki mąki ryżowej
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
2 opakowania suchych drożdży
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki dobrej jakości oleju
Dodatkowo:
olej roślinny do smażenia
mus z jabłek
Przygotowanie:
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól,drożdże i cukier.
Powoli wlej olej i wodę.
Wymieszaj drewnianą łyżką.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie formuj średnie kulki.
Połóż na blacie i odczekaj 15 min., troszkę podrosną.
Rozgrzej olej, połóż racuchy, lekko ,,rozpłaszcz'' łyżką.
Smaż na złoty kolor z obu stron.
Podawaj z musem jabłkowym, najlepsze są jeszcze ciepłe!
źródło:
http://bezglutenowawera.blogspot.com/20 ... cuchy.html
Racuchy- bez jajek, mleka, kukurydzy
Moderator: Moderatorzy