Uncle Ben`s
Moderator: Moderatorzy
Uncle Ben`s
Witam - chciałam Wam powiedzieć że sosy w słoiczkach Uncle Ben`s są wolne od glutenu - można śmiało mieszać z ryżem i jeść
Napisałam kiedyś do nich z tym zapytaniem i otrzymałam osobistą odpowiedz od Pana Dyrektora d/s sprzedaży. Tak samo jest Danonem jogurty wszelakie ( oprócz tych z mussli oczywiście )
Pozdrowienia
Martyna
Napisałam kiedyś do nich z tym zapytaniem i otrzymałam osobistą odpowiedz od Pana Dyrektora d/s sprzedaży. Tak samo jest Danonem jogurty wszelakie ( oprócz tych z mussli oczywiście )
Pozdrowienia
Martyna
Ja kupuję sosy z Łowicza. Nie ma w składzie nic niepokojącego, przynajmniej w tym słodko-kwaśnym, chińskim, bolońskim (te wypróbowałam). Moja mama kilkakrotnie latała wymieniać sosy z innych firm, bo nie byłyśmy pewne :mrgreen: Tak więc mam nadzieję, że nie będziez się po nich źle czuła. Mąki niet :cheesy:Joanna pisze:A co z sosami z Łowicza?
Glutenowym skrytomieszaczom mówimy NIE!
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska
a ja robię sama taki sos w słoiku,z papryki,ananasa,kukurydzy i pomidorów-teraz jest na to czas,bo cena papryki jest ok i pomidorów też-polecam,spróbujcie zrobić.
Podaję przepis-chętnie bym Wam wyslała po słoiczku na spróbowanie;-}
Sos słodko kwaśny
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
3 kg pomidorów
3 kg papryki
1 łyżka soli
1 kg cebuli
1 łyżka musztardy
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka granulowanego czosnku
1/2 kg cukru
2 łyżki Vegety
niepełna łyżka curry
pieprz do smaku
1 łyżka octu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory obrać ze skóry. Pomidory, paprykę pokroić w kostkę posolić
dobrze wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Odcedzić dodać cukier,
ocet,
musztardę i gotować około 15 min. Dodać pozostałe składniki i ananasa
pokrojonego w kostkę i gotować jeszcze godzinę. Kukurydzę dodać pod
koniec gotowania. Przed zdjęciem z ognia dodać mąkę ziemniaczaną
rozpuszczoną w zimnej wodzie. Zagotować i gorące wkładać do słoików.
pasteryzować około 20-30 min.
Podaję przepis-chętnie bym Wam wyslała po słoiczku na spróbowanie;-}
Sos słodko kwaśny
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
3 kg pomidorów
3 kg papryki
1 łyżka soli
1 kg cebuli
1 łyżka musztardy
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka granulowanego czosnku
1/2 kg cukru
2 łyżki Vegety
niepełna łyżka curry
pieprz do smaku
1 łyżka octu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory obrać ze skóry. Pomidory, paprykę pokroić w kostkę posolić
dobrze wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Odcedzić dodać cukier,
ocet,
musztardę i gotować około 15 min. Dodać pozostałe składniki i ananasa
pokrojonego w kostkę i gotować jeszcze godzinę. Kukurydzę dodać pod
koniec gotowania. Przed zdjęciem z ognia dodać mąkę ziemniaczaną
rozpuszczoną w zimnej wodzie. Zagotować i gorące wkładać do słoików.
pasteryzować około 20-30 min.
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Dorcia, ale nie każdy ma na to czas. I nie każdy lubi na tyle przygotowywanie przetworów, żeby traktować to jako relaks.dorciap1975 pisze:a ja robię sama taki sos w słoiku,z papryki,ananasa,kukurydzy i pomidorów-teraz jest na to czas,bo cena papryki jest ok i pomidorów też-polecam,spróbujcie zrobić.
Sens sosu takiego jak UB polega na tym, że czeka w szafce i od razu jest gotowy do zjedzenia.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
No i nie ten dział forum, jeśli chodzi o przepis...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Re: Uncle Ben`s
a co z octem w składzie?Martyna pisze:Witam - chciałam Wam powiedzieć że sosy w słoiczkach Uncle Ben`s są wolne od glutenu - można śmiało mieszać z ryżem i jeść
Napisałam kiedyś do nich z tym zapytaniem i otrzymałam osobistą odpowiedz od Pana Dyrektora d/s sprzedaży. Tak samo jest Danonem jogurty wszelakie ( oprócz tych z mussli oczywiście )
Pozdrowienia
Martyna
Re: Uncle Ben`s
Nie wszystkie sosy Uncle Ben's są bezglutenowe - wczoraj chciałam sobie kupić go na obiad ale w sklepie był tylko jeden rodzaj: seczuański chili. Miał w składzie podany sos sojowy w skład którego wchodziła pszenica. Tak samo jest z sosem słodko - kwaśnym pikantnym. Też ma w składzie ww. sos sojowy.
Na diecie bezglutenowej od 29.03.2016
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Uncle Ben`s
Zgadza się. Producent deklaruje to w dokładnym opisie. My kupujemy właściwie tylko słodko-kwaśny, bo tylko taki nam smakuje. Chociaż pochwalę się - w tamtym roku zaprawiłam własny sos słodko- kwaśny. I w tym roku również biorę za to w następnym tygodniu
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Uncle Ben`s
Polecam przepis z Wielkiego żarcia: http://wielkiezarcie.com/przepisy/sos-s ... i-30019022
zmodyfikowałam nieco; warzywa tak samo jak w przepisie, zmieniłam tylko przyprawy i ocet (1/2 łyżeczki chili, zrezygnowałam z pieprzu, 1 szklanka cukru, 1/2 szkl. octu jabłkowego). Reszta tj. musztarda, słodka papryka, curry bez zmian. Acha i zamiast 2 łyżek soli dałam 1 łyżkę swojej domowej vegety
zmodyfikowałam nieco; warzywa tak samo jak w przepisie, zmieniłam tylko przyprawy i ocet (1/2 łyżeczki chili, zrezygnowałam z pieprzu, 1 szklanka cukru, 1/2 szkl. octu jabłkowego). Reszta tj. musztarda, słodka papryka, curry bez zmian. Acha i zamiast 2 łyżek soli dałam 1 łyżkę swojej domowej vegety