Mielczarek i Synowie

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Mielczarek i Synowie

Post autor: Nastka »

Na kiełbasie Krakowskiej parzonej jest napis "nie zawiera alergenów".

Strona producenta: http://www.wedliny.net.pl/
Obrazek
Awatar użytkownika
mama Krzysia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: pn 14 maja, 2007 16:32
Lokalizacja: Wschowa

Post autor: mama Krzysia »

OTRZYMAŁAM MAILA OD FIRMY MIELCZAREK I SYNOWIE ;) Dla osób na diecie bezglutenowej polecamy z naszego asortymentu przede wszystkim: kiełbasę polską, polską dojrzewajacą, krakowską suchą, parówki ekstra,
parówki dziecięce, szynkę dietetyczną, kiełbasę białą, kiełbaski grillowe ekstra, starowiejską, kiełbaskę chłopską, szynka swojska.

Zapraszamy na zakupy!
Pozdrawiamy i dziękujemy za wiadomość.
Obrazek;
Nadzieja jest nieodłącznym elementem życia
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

Ciekawe tylko, dlaczego akurat te, i dlaczego wśród podanych produktów nie ma krakowskiej parzonej?
Obrazek
Awatar użytkownika
TataOli
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 46
Rejestracja: pn 01 gru, 2008 15:49
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: TataOli »

Nastka pisze:napis "nie zawiera alergenów".
Mięso jest alergenem! Można być uczulonym na drób, a na wieprzowinę pewnie też.
Ten kto to pisał może uważać, że kasza manna nie jest alergenem. Nie wiem co to znaczy - dla mnie nic.
Nie każdy chłop z widłami to Neptun.
dentysta Gliwice
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

TataOli pisze:Mięso jest alergenem!
Mięso nie jest alergenem wg. prawa spożywczego!: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2008/0595.htm (załącznik)
To, że ktoś może być uczulony na drób, to inna bajka. Tak samo może być uczulony na pomidory, kukurydzę albo truskawki. Ich również nie ma na liście ogólnie przyjętych, powszechnych alergenów. Poza tym rodzaj mięsa zawsze jest wyszczególniony na opakowaniu.
Producent ma obowiązek pisania na opakowaniu obecności wymienionych w ustawie alergenów, jeśli są one zawarte w składzie produktu, a że kasza manna zawiera gluten, to producent ma obowiązek napisania w składzie jaka to jest kasza - niektórzy dopisują w nawiasie obok kaszy manny "zawiera gluten".

Podsumowując - w prawie spożywczym są konkretne zasady, do których należy się stosować, producent nie może sobie pozwolić na własną interpretacje.
Obrazek
Awatar użytkownika
TataOli
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 46
Rejestracja: pn 01 gru, 2008 15:49
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: TataOli »

Przepraszam, jeżeli ustawa tak definiuje słowo alergen, to nie miałem racji.
Ja znam taką definicję: http://pl.wikipedia.org/wiki/Alergen
Ostatnio zmieniony śr 01 kwie, 2009 01:35 przez TataOli, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie każdy chłop z widłami to Neptun.
dentysta Gliwice
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Definicja na Wikipedii nie stoi w przeciwieństwie do prawa spożywczego.
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Też napisałam do firmy, niestety moja informacja trochę się różni od poprzedniej:

"W odpowiedzi na Pani e-mail informujemy, że z naszych asortymentów osoby będące na diecie bezglutenowej mogą spożywać:
białą parzoną, parówki extra, frankfurterki, polską, kiełbaski grillowe extra, polską białą, polską dojrzewającą, krakowską suchą,
szynkę dietetyczną, szynkę surową.

Z pozdrowieniami życząc smacznego!
firma Mielczarek"
Obrazek
ODPOWIEDZ