
Campina, Bakoma, Danone
Moderator: Moderatorzy
- mama Krzysia
- Forumowicz
- Posty: 121
- Rejestracja: pn 14 maja, 2007 16:32
- Lokalizacja: Wschowa
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że większość naszych produktów nie zawiera glutenu. Te które go zawierają bądź jego sladowe ilosci to: Danio Intenso:z musli, chrupiące nasiona,pełnia orzechów; Jogurt Activia - wszystkie smaki orez z ziarnamizbóż; Jogurt kremowy biszkoptowy; Jogurt Naturalny z ziarnami zbóż;Zakrecony Mix truskawkowy z drażami czekoladowym oraz z misiami haribo; Fantasia krem jogurtowy z płatkami czekoladowymi, Fantasia włoskie smaki z polewą czekoladowo - migdałową. Serdecznie zachęcamy do sprawdzania opakowań naszych produktów, gdzie umieszczamy informacje o zawartości glutenu oraz alergenów (również jeśli występują one w śladowych ilościach. 

bakoma 27.11.08
Osoby chore na celiakię mogą spożywać
- jogurt naturalny 150 g
- kefir 230 g
Produkty te produkowane są na oddzielnych liniach gdzie nie są produkowane produkty ze zbożem.
Co prawda nie publikujemy takich informacji na opakowaniu ale z całą odpowiedzialnością polecamy te dwa produkty jako bezpieczne do spożycia przez osoby chore na celiakię.
W załączeniu przesylam Panu zdjęcia w/w produktów. W przypadku jakichkolwiek informacji jesteśmy do Pańskiej dyspozycji.
Z poważaniem
Artur Watras
Dział Marketingu Bakoma S.A.
mimo, że nie deklarujemy tych inf. na opakowaniu, to ze względu na technologie produkcji spokojnie możemy tym osobom wskazać dwa nasze produkty- mały jogurt naturalny 150 g i kefir 230 g, gdyż na tych liniach nie produkowane są produkty ze zbożem.
Pozdrawiam,
- jogurt naturalny 150 g
- kefir 230 g
Produkty te produkowane są na oddzielnych liniach gdzie nie są produkowane produkty ze zbożem.
Co prawda nie publikujemy takich informacji na opakowaniu ale z całą odpowiedzialnością polecamy te dwa produkty jako bezpieczne do spożycia przez osoby chore na celiakię.
W załączeniu przesylam Panu zdjęcia w/w produktów. W przypadku jakichkolwiek informacji jesteśmy do Pańskiej dyspozycji.
Z poważaniem
Artur Watras
Dział Marketingu Bakoma S.A.
mimo, że nie deklarujemy tych inf. na opakowaniu, to ze względu na technologie produkcji spokojnie możemy tym osobom wskazać dwa nasze produkty- mały jogurt naturalny 150 g i kefir 230 g, gdyż na tych liniach nie produkowane są produkty ze zbożem.
Pozdrawiam,
> Szanowny Panie,
Żaden ze składników wchodzących w skład serka Hommi o smaku
waniliowym nie zawiera glutenu, jednakże produkt ten jest produkowany na
tej samej linii, na której jest produkowany serek Bakuś biszkopt, pomimo
mycia maszyny po zakończeniu produkcji jednego asortymentu istnieje
możliwość, że gdzieś pozostanie kawałek biszkopta. Maszyna będzie
sterylna, ale kawałek ten moze zaszkodzić chorej osobie. Dlatego na
nowych opakowaniach dodajemy napis "Może zawierać śladowe ilości glutenu"
Z poważaniem.
Małgorzata Pruska
Bakoma S.A.
Żaden ze składników wchodzących w skład serka Hommi o smaku
waniliowym nie zawiera glutenu, jednakże produkt ten jest produkowany na
tej samej linii, na której jest produkowany serek Bakuś biszkopt, pomimo
mycia maszyny po zakończeniu produkcji jednego asortymentu istnieje
możliwość, że gdzieś pozostanie kawałek biszkopta. Maszyna będzie
sterylna, ale kawałek ten moze zaszkodzić chorej osobie. Dlatego na
nowych opakowaniach dodajemy napis "Może zawierać śladowe ilości glutenu"
Z poważaniem.
Małgorzata Pruska
Bakoma S.A.
Nie każdy chłop z widłami to Neptun.
dentysta Gliwice
dentysta Gliwice
Danonki
Szanowna Pani,
Bardzo dziękujemy za kontakt.
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że gluten występuje obecnie jedynie w Danonkach o smaku truskawka – biszkopt – poziomka. W innych rodzajach serków Danonków nie ma glutenu ani jego śladowych ilości więc można je podawać dzieciom z celiakią. Serdecznie zachęcamy do sprawdzania opakowań naszych produktów, gdzie umieszczamy informacje o zawartości glutenu oraz alergenów (również jeśli występują one w śladowych ilościach).
W przypadku dalszych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji. Zapraszamy również do korzystania z naszej Infolinii pod numerem telefonu 0 801 33 11 33 od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-17.00 (opłata według taryfy lokalnej).
Łączymy wyrazy szacunku,
Robert JAROSZ
Specjalista ds. Obsługi Konsumenta
Danone
Bardzo dziękujemy za kontakt.
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że gluten występuje obecnie jedynie w Danonkach o smaku truskawka – biszkopt – poziomka. W innych rodzajach serków Danonków nie ma glutenu ani jego śladowych ilości więc można je podawać dzieciom z celiakią. Serdecznie zachęcamy do sprawdzania opakowań naszych produktów, gdzie umieszczamy informacje o zawartości glutenu oraz alergenów (również jeśli występują one w śladowych ilościach).
W przypadku dalszych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji. Zapraszamy również do korzystania z naszej Infolinii pod numerem telefonu 0 801 33 11 33 od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-17.00 (opłata według taryfy lokalnej).
Łączymy wyrazy szacunku,
Robert JAROSZ
Specjalista ds. Obsługi Konsumenta
Danone
Bakoma wypuściła nowe opakowania jogurtów 150 + 15 g gratis.
Na opakowaniu jest jeszcze jedna drobna różnica: "... może zawierać śladowe ilości glutenu."
Po prostu ręce opadają. Przez tę Bakomę złapałem strasznego doła. - Znowu ktoś nas olał ...
Na opakowaniu jest jeszcze jedna drobna różnica: "... może zawierać śladowe ilości glutenu."
Po prostu ręce opadają. Przez tę Bakomę złapałem strasznego doła. - Znowu ktoś nas olał ...
Nie każdy chłop z widłami to Neptun.
dentysta Gliwice
dentysta Gliwice
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Wszystkie jogurty Bakomy mają teraz taką adnotację. Pozostaje pytanie, czy zmienili zasady produkcji czy przedtem nas lekceważyli.TataOli pisze:Bakoma wypuściła nowe opakowania jogurtów 150 + 15 g gratis.
Na opakowaniu jest jeszcze jedna drobna różnica: "... może zawierać śladowe ilości glutenu."
Po prostu ręce opadają. Przez tę Bakomę złapałem strasznego doła. - Znowu ktoś nas olał ...
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
na moje pytania dostałam maila od Bakomy:
odpowiedziałam:W nawiazaniu do Pani zapytania z dnia 01 czerwca 2009 roku pragnę poinformować, że tylko nasze wybrane produkty zawierają gluten/orzechy bądz inne alergeny.
Fraza na opakowaniu: "Może zawierać śladowe ilości orzechów i glutenu" jest informacją dla konsumenta wynikającą z określonych uregulowań oraz reakcji krzyżowych mogących wystąpić na linii produkcyjnej.
Receptura produktu nie uległa zmianie.
W razie pytań lub wątpliwości proszę o kontakt!
Na razie brak dalszych odpowiedzi, ale ja zdążyłam to opowiedzieć kilku osobom, które nie są na diecie bg, ale też były zdegustowane postawą Bakomy.Czy to znaczy, że również poprzednio produkowane jogurty (w tym jogurty pitne Twist) mogły być skażone glutenem ?
Zmartwił mnie Pan, bo informacje o alergenach (od dawna obowiązujące) są bardzo istotne dla osób chorych na celiakię.
Nigdy nie zjadłabym niczego, co według producenta "Może zawierać śladowe ilości orzechów i glutenu", bo wiem, że te śladowe ilości mogą znaleźć się akurat w moim kubeczku i spowodować widoczne pogorszenie samopoczucia (bóle głowy, afty, problemy dematologiczne).
I jeśli nie ma takiej adnotacji na opakowaniu, to zakładam, że NIE MA MOŻLIWOŚCI, żeby produkt zawierał śladowe ilości, nastąpiło krzyżowanie linii produkcyjnych itp.
Niestety muszę wykreślić jogurty Twist (bardzo smaczne, szczególnie te kawowe) i inne produkty Bakomy z mojej diety.
Nie, teraz nas lekceważą. Namawiam kogo mogę do bojkotu bakomy, żeby im się te śladowe ilości czkawką odbiły. Ale moja prywatna córka upiera się że ona tylko te jogurty pije, więc muszę przelewać jogurt nat. Danone'a do kubka po bakomie i w tedy jej smakuje.Magdalaena pisze:Pozostaje pytanie, czy zmienili zasady produkcji czy przedtem nas lekceważyli.
Nie każdy chłop z widłami to Neptun.
dentysta Gliwice
dentysta Gliwice
-
- Nowicjusz
- Posty: 9
- Rejestracja: pt 03 kwie, 2009 14:51
- Lokalizacja: Racibórz
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Proszę szukać na Forum.
1. viewtopic.php?t=1745&highlight=activia
2. drugi post od góry na tej stronie
3. najważniejsze jest info od producenta, my możemy tylko się domyślać
1. viewtopic.php?t=1745&highlight=activia
2. drugi post od góry na tej stronie
3. najważniejsze jest info od producenta, my możemy tylko się domyślać
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 9
- Rejestracja: pt 03 kwie, 2009 14:51
- Lokalizacja: Racibórz
-
- Nowicjusz
- Posty: 23
- Rejestracja: śr 25 lis, 2009 21:44
- Lokalizacja: żywiec
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
poniżej .. aktualna odpowiedź od firmy Danone. Zapytałam o produkty b/g odpowiedź przesłali 2 dni temu. pozdrawiam
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że jeśli dany nasz produkt zawiera gluten, bądź jego śladowe ilości, to taka informacja podana jest zawsze na opakowaniu produktu. Dlatego też serdecznie zachęcamy do zapoznania się z etykietą produktu przed jego zakupem.
W przypadku dalszych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji. Zapraszamy również do korzystania z naszej Infolinii pod numerem telefonu 0 801 33 11 33 od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-17.00 (opłata według taryfy lokalnej).
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że jeśli dany nasz produkt zawiera gluten, bądź jego śladowe ilości, to taka informacja podana jest zawsze na opakowaniu produktu. Dlatego też serdecznie zachęcamy do zapoznania się z etykietą produktu przed jego zakupem.
W przypadku dalszych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji. Zapraszamy również do korzystania z naszej Infolinii pod numerem telefonu 0 801 33 11 33 od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-17.00 (opłata według taryfy lokalnej).
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Bakoma
wiem, że podwajam odpowiedź, ale może czytelniej będzie w 2 postach (mam nadzieję, że moderator mnie nie
),
jeszcze oprócz Danona otrzymałam odpowiedź od Bakomy:
Szanowna Pani,
Dziękujemy za zainteresowanie naszym asortymentem. Większość naszych produktów zawiera gluten lub może zawierać jego śladowe ilości.Wszystkie nasze Jogurty naturalne (w tym typu Greckiego) oraz śmietana nie zawierają glutenu nawet w minimalnych ilościach.
Zachęcamy do dzielenia się z nami wszelkimi uwagami i sugestiami.
więc osobiście ... wolę uważać na Bakomę, niestety ;/

jeszcze oprócz Danona otrzymałam odpowiedź od Bakomy:
Szanowna Pani,
Dziękujemy za zainteresowanie naszym asortymentem. Większość naszych produktów zawiera gluten lub może zawierać jego śladowe ilości.Wszystkie nasze Jogurty naturalne (w tym typu Greckiego) oraz śmietana nie zawierają glutenu nawet w minimalnych ilościach.
Zachęcamy do dzielenia się z nami wszelkimi uwagami i sugestiami.
więc osobiście ... wolę uważać na Bakomę, niestety ;/
w necie śmiga taka informacja: "jak znajdziecie taki napis na jogurciku: E322 (a na Danona jogurcikach coś takie znajdziecie, również na słynnym Actimelu) lub na czymkolwiek, to wiedzcie, że E322 to lecytyna z soi GMO, przekazujcie dalej, i omijacie wielokilometrowym łukiem zatrute tą lecytyną produkty"
dziękuję bardzo, danone już od dawna nie gości u mnie w domu i zapewne nigdy nie zagości...
dziękuję bardzo, danone już od dawna nie gości u mnie w domu i zapewne nigdy nie zagości...