OSM Koło
Moderator: Moderatorzy
OSM Koło
Pragnę ostrzec osoby, które kupują ten serek z OSM Koło. W składzie nie ma nic co by wskazywało na ewentualne zagrożenie. Mam nie pełną informację od technologa, który po moich interwencjach podał iż dodają skrobię. Oto urywki wyjaśnienia jakie otrzymałam:
"naprawdę nie byłem świadomy, że tym działaniem mogłem zaszkodzić komukolwiek, ponieważ skrobia jest wszechobecna a myśląc o diecie bezglutenowej myślałem, że takie ilości, jakie znajdują się w 100 g produktu tj. 0,2 g nie mają znaczenia. Przepraszam jeszcze raz za długi czas oczekiwania na odpowiedź. Myślę, że moje wyjaśnienia są wystarczające i zostaną między nami."
http://www.osmkolo.pl/serek_wiejski.htm
// przeniesiony
"naprawdę nie byłem świadomy, że tym działaniem mogłem zaszkodzić komukolwiek, ponieważ skrobia jest wszechobecna a myśląc o diecie bezglutenowej myślałem, że takie ilości, jakie znajdują się w 100 g produktu tj. 0,2 g nie mają znaczenia. Przepraszam jeszcze raz za długi czas oczekiwania na odpowiedź. Myślę, że moje wyjaśnienia są wystarczające i zostaną między nami."
http://www.osmkolo.pl/serek_wiejski.htm
// przeniesiony
Ostatnio zmieniony ndz 10 paź, 2010 13:51 przez Cecylia, łącznie zmieniany 2 razy.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Jaką skrobię dodają?
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
No ale przecież to jest kluczowa informacja...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
No pięknie...Cecylia pisze:naprawdę nie byłem świadomy, że tym działaniem mogłem zaszkodzić komukolwiek,

Skoro tak się kaja, to mam złe przeczucia. @Cecylio, przyciśnij go. Musi podać co dodają, mogłabyś zacytować odpowiedni przepis. To działanie jawnie sprzeczne z prawem, jeśli się nie przyzna - może mieć poważne kłopoty. Nie chodzi tylko o celiaków, dla alergika taka ilość (każda ilość) mogłaby się okazać zabójcza.Cecylia pisze:skrobia jest wszechobecna a myśląc o diecie bezglutenowej myślałem, że takie ilości, jakie znajdują się w 100 g produktu tj. 0,2 g nie mają znaczenia.
Jak to było... "nieznajomość prawa nie chroni przed jego konsekwencjami", czy jakoś tak....

- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
OSM KOŁO
FIRMA OSM W KOLE, produkt serek wiejski:
W odpowiedzi na Pani pytanie pragnę poinformować iż w serku wiejskim naszej produkcji nie ma glutenu jest to produkt otrzymany przez odwirowanie mleka pełnego, podany procesowi pasteryzacji, w swoim składzie zawiera ziarno twarogowe, śmietanke i sól jest to produkt do bezpośredniej konsumpcji z wyłączeniem osób uczulonych na laktozę i niemowląt. Spokojnie może Pani podawać swojemu dziecku nasz serek wiejski do spożycia. Życze smacznego.
Pozdrawiam
Patrycja Gawrysiak
W odpowiedzi na Pani pytanie pragnę poinformować iż w serku wiejskim naszej produkcji nie ma glutenu jest to produkt otrzymany przez odwirowanie mleka pełnego, podany procesowi pasteryzacji, w swoim składzie zawiera ziarno twarogowe, śmietanke i sól jest to produkt do bezpośredniej konsumpcji z wyłączeniem osób uczulonych na laktozę i niemowląt. Spokojnie może Pani podawać swojemu dziecku nasz serek wiejski do spożycia. Życze smacznego.
Pozdrawiam
Patrycja Gawrysiak
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr 13 maja, 2009 15:28 przez makakraw, łącznie zmieniany 1 raz.
Rafal_tata pisze:Jaką skrobię dodają?
Z tego co słyszałem to do takich serków wiejskich dodają skrobię modyfikowaną ale nie potwierdzam to na 100% , że to jest owa modyfikowana ....
Ostatnio zmieniony śr 14 lip, 2010 20:27 przez kuyt, łącznie zmieniany 1 raz.
Chrystus wypędził handlarzy ze świątyni. Potem handlarze zmądrzeli: przywdziali szaty kapłańskie.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Dodatkowo, nie interesuje nas czy jest to skrobia modyfikowana, metylowana czy co tam jeszcze można zrobić. Z punktu widzenia celiakia czy alergika, ważne jest z czego jest zrobiona (pszenna, kukurydziana itp.), czego na ogół się nie podaje.kuyt pisze:Z tego co słyszałem to do takich serków wiejskich dodają skrobię modyfikowaną ale nie potwierdzam to na 100% , że to jest owa modyfikowana ....
Ostatnio zmieniony śr 14 lip, 2010 20:43 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Odpowiedziałem w tym wątku nt. skrobi:
viewtopic.php?p=42669#42669
viewtopic.php?p=42669#42669
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia