Produkty jak i gdzie ich szukać

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

oliver87
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: oliver87 »

Właśnie to nie jest tak do końca proste... nie wiem jak mają się przymusy oznaczeń past do zębów ale intryguje mnie to bardzo. Jakby spojrzeć na większość past każdy powie, że nie ma w niej glutenu... to dlaczego nagle ktoś stwierdza, ze jedna pasta się nadaje, a spora część innych past nie może być używana przez bezglutenowców?
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

W paście do zębów jest mnóstwo podejrzanych składników o dziwnych nazwach. Kto wie z czego są zrobione? A farmaceutyków i środków higieny chyba nie obowiązuje rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi ;>?

Kiedyś (jeszcze kiedy żyłem w mrokach glutenowych) zażywałem środki przeciw astmie. Ta sama firma robiła dwa różne leki, a ja zażywałem je w tej samej postaci. Oba zawierały laktozę, na ulotce jednego było zdanie, że może zawierać śladowe ilości białek mleka. Potem to ostrzeżenie zniknęło.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Katarzyna35 »

Nawet nie pomyślałam żeby przeczytac skład pasty do zębów, używam elmeksa i sensodyne , myslę że są w porządku .
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Tomkus »

Wynika z tego, że trzeba sprawdzać dosłownie wszystko.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Katarzyna35 »

Napewno tak, z drugiej jednak strony staram się zachować zdrowy umiar i nie popaść w paranoję / glutenową/ ;)
Jak ten "głodek" w reklamach danio przed serkiem :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomkus

Ale trzeba stwierdzić, że to szukanie, sprawdzanie, powoduje pewne utrudnienie w zachowaniu tego umiaru. Racja, racja, nie można dać się zwariować :>

/Paul Verlaine/
edyta060878
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: edyta060878 »

Odnośnie bezglutenowej goplany

http://celiakia.org.pl/informacje/Goplana.pdf
Awatar użytkownika
Tomkus

oliver87 pisze: A czy jest jakiś producent, który w ogóle oferuje takie coś jak Hortex byleby było czarne na białym że jest b/g ?
Raczej nie. Szukałem jakiś innych producentów, znalazłem tylko Frosta, ale oni nie zapewniają, że ich wyroby będą na pewno bezglutenowe.

/Paul Verlaine/
oliver87
Nowicjusz
Nowicjusz

Jak to Frosta? Przecież w innym temacie mówią jasno, że glutenu u nich pod dostatkiem i trudno będzie znaleźć coś dla bezglutenowców. Możliwe, że czyste produkty mieszają się na linii produkcyjnej, a raczej na pewno. Albo napisałeś jakiś fejk albo jest firma o innej podobnej nazwie.

Informacje od Frosta
Awatar użytkownika
titrant

oliver87 pisze:Jak to Frosta? Przecież w innym temacie mówią jasno, że glutenu u nich pod dostatkiem i trudno będzie znaleźć coś dla bezglutenowców. Możliwe, że czyste produkty mieszają się na linii produkcyjnej, a raczej na pewno. Albo napisałeś jakiś fejk albo jest firma o innej podobnej nazwie.

Informacje od Frosta
Czy tomaszswiatek tego właśnie nie napisał?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Tomkus

@ oliver87, myślę, że to jest jedna i ta sama firma - firma FRoSTA Sp. z.o.o., założona w 1998r., działająca w Bydgoszczy w zakresie mrożonek. Rozumiem, że info z lipca 2007 różni się od tego ostatniego, który podałem na forum - cóż, inna osoba, inna forma - nie zmienia to faktu, że wedle informacji od tegoż producenta, należy przyjąć, iż wyroby te są z zawartością glutenu - nie wiem jak inni, ale ja tak to przyjąłem i tak uprzednio napisałem.

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

oliver87 pisze:Jak to Frosta? Przecież w innym temacie mówią jasno, że glutenu u nich pod dostatkiem i trudno będzie znaleźć coś dla bezglutenowców.[...]
Spokojnie, panowie... Myślę, że kolega @oliver87 nie zrozumiał wypowiedzi @tomasza i tyle. Kiedy przeczyta jeszcze raz jego post, wszystko stanie się jasne. O ile w ogóle w tym wątku coś jest jasne...
oliver87
Nowicjusz
Nowicjusz

Przeczytałem, wszystko jasne, dziękuje za wyrozumiałość. Szczerze doceniam :). Jestem teraz na tropie suplementów dla sportowców. Kumpel mnie natchnął, bo dużo opowiadał mi o ćwiczeniach i innych. Ćwiczy zdrowo bez twardej chemii tylko jakieś białka gainery itp. Popatrzałem na swoje łapki i stwierdziłem, że zacznę spokojny trening. Celiakowcy mają problemy z nabraniem masy- w większości przypadków, dlatego pomyślałem o białku, ale musiałem zatrzymać się z wiadomych przyczyn. A czy można, a czy samo w sobie nie zaszkodzi itd, no to szukam. Nic nie obiecuję. Jeszcze napiszę :gitara:
Ostatnio zmieniony sob 24 paź, 2009 22:28 przez oliver87, łącznie zmieniany 1 raz.
martini

Post autor: martini »

oliver87 pisze: Ćwiczy zdrowo bez twardej chemii tylko jakieś białka gainery itp.
Hmm, to jak ja ćwiczę wobec tego, skoro ćwiczę tylko z wodą mineralną <:>> ?
Awatar użytkownika
titrant

martini pisze:
oliver87 pisze: Ćwiczy zdrowo bez twardej chemii tylko jakieś białka gainery itp.
Hmm, to jak ja ćwiczę wobec tego, skoro ćwiczę tylko z wodą mineralną <:>> ?
Jakie masz cele? Jesz wystarczająco dużo białka ze źródeł niespecjalistycznych?
Zablokowany