Produkty jak i gdzie ich szukać

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

oliver87
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: czw 27 mar, 2008 14:06
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: oliver87 »

Właśnie to nie jest tak do końca proste... nie wiem jak mają się przymusy oznaczeń past do zębów ale intryguje mnie to bardzo. Jakby spojrzeć na większość past każdy powie, że nie ma w niej glutenu... to dlaczego nagle ktoś stwierdza, ze jedna pasta się nadaje, a spora część innych past nie może być używana przez bezglutenowców?
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

W paście do zębów jest mnóstwo podejrzanych składników o dziwnych nazwach. Kto wie z czego są zrobione? A farmaceutyków i środków higieny chyba nie obowiązuje rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi ;>?

Kiedyś (jeszcze kiedy żyłem w mrokach glutenowych) zażywałem środki przeciw astmie. Ta sama firma robiła dwa różne leki, a ja zażywałem je w tej samej postaci. Oba zawierały laktozę, na ulotce jednego było zdanie, że może zawierać śladowe ilości białek mleka. Potem to ostrzeżenie zniknęło.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Nawet nie pomyślałam żeby przeczytac skład pasty do zębów, używam elmeksa i sensodyne , myslę że są w porządku .
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Wynika z tego, że trzeba sprawdzać dosłownie wszystko.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Napewno tak, z drugiej jednak strony staram się zachować zdrowy umiar i nie popaść w paranoję / glutenową/ ;)
Jak ten "głodek" w reklamach danio przed serkiem :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Ale trzeba stwierdzić, że to szukanie, sprawdzanie, powoduje pewne utrudnienie w zachowaniu tego umiaru. Racja, racja, nie można dać się zwariować :>
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
edyta060878
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: pt 09 paź, 2009 11:32
Lokalizacja: Kuj -Pom

Post autor: edyta060878 »

Odnośnie bezglutenowej goplany

http://celiakia.org.pl/informacje/Goplana.pdf
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

oliver87 pisze: A czy jest jakiś producent, który w ogóle oferuje takie coś jak Hortex byleby było czarne na białym że jest b/g ?
Raczej nie. Szukałem jakiś innych producentów, znalazłem tylko Frosta, ale oni nie zapewniają, że ich wyroby będą na pewno bezglutenowe.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
oliver87
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: czw 27 mar, 2008 14:06
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: oliver87 »

Jak to Frosta? Przecież w innym temacie mówią jasno, że glutenu u nich pod dostatkiem i trudno będzie znaleźć coś dla bezglutenowców. Możliwe, że czyste produkty mieszają się na linii produkcyjnej, a raczej na pewno. Albo napisałeś jakiś fejk albo jest firma o innej podobnej nazwie.

Informacje od Frosta
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

oliver87 pisze:Jak to Frosta? Przecież w innym temacie mówią jasno, że glutenu u nich pod dostatkiem i trudno będzie znaleźć coś dla bezglutenowców. Możliwe, że czyste produkty mieszają się na linii produkcyjnej, a raczej na pewno. Albo napisałeś jakiś fejk albo jest firma o innej podobnej nazwie.

Informacje od Frosta
Czy tomaszswiatek tego właśnie nie napisał?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

@ oliver87, myślę, że to jest jedna i ta sama firma - firma FRoSTA Sp. z.o.o., założona w 1998r., działająca w Bydgoszczy w zakresie mrożonek. Rozumiem, że info z lipca 2007 różni się od tego ostatniego, który podałem na forum - cóż, inna osoba, inna forma - nie zmienia to faktu, że wedle informacji od tegoż producenta, należy przyjąć, iż wyroby te są z zawartością glutenu - nie wiem jak inni, ale ja tak to przyjąłem i tak uprzednio napisałem.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

oliver87 pisze:Jak to Frosta? Przecież w innym temacie mówią jasno, że glutenu u nich pod dostatkiem i trudno będzie znaleźć coś dla bezglutenowców.[...]
Spokojnie, panowie... Myślę, że kolega @oliver87 nie zrozumiał wypowiedzi @tomasza i tyle. Kiedy przeczyta jeszcze raz jego post, wszystko stanie się jasne. O ile w ogóle w tym wątku coś jest jasne...
oliver87
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: czw 27 mar, 2008 14:06
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: oliver87 »

Przeczytałem, wszystko jasne, dziękuje za wyrozumiałość. Szczerze doceniam :). Jestem teraz na tropie suplementów dla sportowców. Kumpel mnie natchnął, bo dużo opowiadał mi o ćwiczeniach i innych. Ćwiczy zdrowo bez twardej chemii tylko jakieś białka gainery itp. Popatrzałem na swoje łapki i stwierdziłem, że zacznę spokojny trening. Celiakowcy mają problemy z nabraniem masy- w większości przypadków, dlatego pomyślałem o białku, ale musiałem zatrzymać się z wiadomych przyczyn. A czy można, a czy samo w sobie nie zaszkodzi itd, no to szukam. Nic nie obiecuję. Jeszcze napiszę :gitara:
Ostatnio zmieniony sob 24 paź, 2009 22:28 przez oliver87, łącznie zmieniany 1 raz.
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

oliver87 pisze: Ćwiczy zdrowo bez twardej chemii tylko jakieś białka gainery itp.
Hmm, to jak ja ćwiczę wobec tego, skoro ćwiczę tylko z wodą mineralną <:>> ?
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

martini pisze:
oliver87 pisze: Ćwiczy zdrowo bez twardej chemii tylko jakieś białka gainery itp.
Hmm, to jak ja ćwiczę wobec tego, skoro ćwiczę tylko z wodą mineralną <:>> ?
Jakie masz cele? Jesz wystarczająco dużo białka ze źródeł niespecjalistycznych?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Zablokowany