Produkty jak i gdzie ich szukać
Moderator: Moderatorzy
Właśnie to nie jest tak do końca proste... nie wiem jak mają się przymusy oznaczeń past do zębów ale intryguje mnie to bardzo. Jakby spojrzeć na większość past każdy powie, że nie ma w niej glutenu... to dlaczego nagle ktoś stwierdza, ze jedna pasta się nadaje, a spora część innych past nie może być używana przez bezglutenowców?
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
W paście do zębów jest mnóstwo podejrzanych składników o dziwnych nazwach. Kto wie z czego są zrobione? A farmaceutyków i środków higieny chyba nie obowiązuje rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi ;>?
Kiedyś (jeszcze kiedy żyłem w mrokach glutenowych) zażywałem środki przeciw astmie. Ta sama firma robiła dwa różne leki, a ja zażywałem je w tej samej postaci. Oba zawierały laktozę, na ulotce jednego było zdanie, że może zawierać śladowe ilości białek mleka. Potem to ostrzeżenie zniknęło.
Kiedyś (jeszcze kiedy żyłem w mrokach glutenowych) zażywałem środki przeciw astmie. Ta sama firma robiła dwa różne leki, a ja zażywałem je w tej samej postaci. Oba zawierały laktozę, na ulotce jednego było zdanie, że może zawierać śladowe ilości białek mleka. Potem to ostrzeżenie zniknęło.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
Ale trzeba stwierdzić, że to szukanie, sprawdzanie, powoduje pewne utrudnienie w zachowaniu tego umiaru. Racja, racja, nie można dać się zwariować 

O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
-
- Nowicjusz
- Posty: 45
- Rejestracja: pt 09 paź, 2009 11:32
- Lokalizacja: Kuj -Pom
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
Raczej nie. Szukałem jakiś innych producentów, znalazłem tylko Frosta, ale oni nie zapewniają, że ich wyroby będą na pewno bezglutenowe.oliver87 pisze: A czy jest jakiś producent, który w ogóle oferuje takie coś jak Hortex byleby było czarne na białym że jest b/g ?
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Jak to Frosta? Przecież w innym temacie mówią jasno, że glutenu u nich pod dostatkiem i trudno będzie znaleźć coś dla bezglutenowców. Możliwe, że czyste produkty mieszają się na linii produkcyjnej, a raczej na pewno. Albo napisałeś jakiś fejk albo jest firma o innej podobnej nazwie.
Informacje od Frosta
Informacje od Frosta
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Czy tomaszswiatek tego właśnie nie napisał?oliver87 pisze:Jak to Frosta? Przecież w innym temacie mówią jasno, że glutenu u nich pod dostatkiem i trudno będzie znaleźć coś dla bezglutenowców. Możliwe, że czyste produkty mieszają się na linii produkcyjnej, a raczej na pewno. Albo napisałeś jakiś fejk albo jest firma o innej podobnej nazwie.
Informacje od Frosta
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
@ oliver87, myślę, że to jest jedna i ta sama firma - firma FRoSTA Sp. z.o.o., założona w 1998r., działająca w Bydgoszczy w zakresie mrożonek. Rozumiem, że info z lipca 2007 różni się od tego ostatniego, który podałem na forum - cóż, inna osoba, inna forma - nie zmienia to faktu, że wedle informacji od tegoż producenta, należy przyjąć, iż wyroby te są z zawartością glutenu - nie wiem jak inni, ale ja tak to przyjąłem i tak uprzednio napisałem.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Spokojnie, panowie... Myślę, że kolega @oliver87 nie zrozumiał wypowiedzi @tomasza i tyle. Kiedy przeczyta jeszcze raz jego post, wszystko stanie się jasne. O ile w ogóle w tym wątku coś jest jasne...oliver87 pisze:Jak to Frosta? Przecież w innym temacie mówią jasno, że glutenu u nich pod dostatkiem i trudno będzie znaleźć coś dla bezglutenowców.[...]
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Przeczytałem, wszystko jasne, dziękuje za wyrozumiałość. Szczerze doceniam
. Jestem teraz na tropie suplementów dla sportowców. Kumpel mnie natchnął, bo dużo opowiadał mi o ćwiczeniach i innych. Ćwiczy zdrowo bez twardej chemii tylko jakieś białka gainery itp. Popatrzałem na swoje łapki i stwierdziłem, że zacznę spokojny trening. Celiakowcy mają problemy z nabraniem masy- w większości przypadków, dlatego pomyślałem o białku, ale musiałem zatrzymać się z wiadomych przyczyn. A czy można, a czy samo w sobie nie zaszkodzi itd, no to szukam. Nic nie obiecuję. Jeszcze napiszę 


Ostatnio zmieniony sob 24 paź, 2009 22:28 przez oliver87, łącznie zmieniany 1 raz.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Jakie masz cele? Jesz wystarczająco dużo białka ze źródeł niespecjalistycznych?martini pisze:Hmm, to jak ja ćwiczę wobec tego, skoro ćwiczę tylko z wodą mineralnąoliver87 pisze: Ćwiczy zdrowo bez twardej chemii tylko jakieś białka gainery itp.?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]