Storck
Moderator: Moderatorzy
Storck
Oto informacja którą otrzymałam dzisiaj od firmy Storck:
" Szanowna Pani
W nawiązaniu do Pani zapytania dotyczącego obecności glutenu w produktach firmy Storck przesyłam listę produktów bezglutenowych, (czyli takich, w ktorych zawartość glutenu nie przekracza 200 ppm)
Campino Truskawkwo-śmietankowe
Campino Owoce lata
Ice fresh
Mamba
Merci
Nimm2
Nimm2 Śmiejżelki
Riesen
Toffifee
Wether`s Original
Prosze jednak zwracać uwagę na listę składników w poszczególnych produktach gdyż składniki mogą ulec zmianie.
Pozdrawiam
Magdalena Górka "
//edytowane: literówka w nazwie firmy
" Szanowna Pani
W nawiązaniu do Pani zapytania dotyczącego obecności glutenu w produktach firmy Storck przesyłam listę produktów bezglutenowych, (czyli takich, w ktorych zawartość glutenu nie przekracza 200 ppm)
Campino Truskawkwo-śmietankowe
Campino Owoce lata
Ice fresh
Mamba
Merci
Nimm2
Nimm2 Śmiejżelki
Riesen
Toffifee
Wether`s Original
Prosze jednak zwracać uwagę na listę składników w poszczególnych produktach gdyż składniki mogą ulec zmianie.
Pozdrawiam
Magdalena Górka "
//edytowane: literówka w nazwie firmy
Ostatnio zmieniony pt 13 lip, 2007 14:49 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
Najnowsza wiadomość od firmy:
Dnia 26-07-2007 o godz. 11:03 Dorota Gawronska napisał(a):
Szanowna Pani,
Na podstawie miedzynarodowych wskazówek Kodeksu Alimentarius produkt z zawartościa glutenu ponizej 200 ppm (20mg/100g) uznaje sie za produkt bezglutenowy.
Do takich produków firmy Storck należa:
> Ice Fresh
> Mamba
> Nimm2
> Nimm2 Smiejzelki
> Nimm2 Zujki
> Riesen
> Werther's Original
> merci
> Toffifee
z poważaniem,
Dorota Gawrońska
Dnia 26-07-2007 o godz. 11:03 Dorota Gawronska napisał(a):
Szanowna Pani,
Na podstawie miedzynarodowych wskazówek Kodeksu Alimentarius produkt z zawartościa glutenu ponizej 200 ppm (20mg/100g) uznaje sie za produkt bezglutenowy.
Do takich produków firmy Storck należa:
> Ice Fresh
> Mamba
> Nimm2
> Nimm2 Smiejzelki
> Nimm2 Zujki
> Riesen
> Werther's Original
> merci
> Toffifee
z poważaniem,
Dorota Gawrońska
-
- Nowicjusz
- Posty: 7
- Rejestracja: pt 14 wrz, 2007 09:29
- Lokalizacja: Poznań
Storck- czyli Merci, Nimm2 i inne
Info od firmy:
"Szanowna Pani,
Na podstawie miedzynarodowych wskazówek Kodeksu Alimentarius produkt z zawartościa glutenu ponizej 200 ppm (20mg/100g) uznaje sie za produkt bezglutenowy.
Do takich produków firmy Storck należa:
Ice Fresh
Mamba
Nimm2
Nimm2 Smiejzelki
Nimm2 Zujki
Riesen
Werther's Original
merci
Toffifee
z poważaniem,
Aneta Paziewska"
"Szanowna Pani,
Na podstawie miedzynarodowych wskazówek Kodeksu Alimentarius produkt z zawartościa glutenu ponizej 200 ppm (20mg/100g) uznaje sie za produkt bezglutenowy.
Do takich produków firmy Storck należa:
Ice Fresh
Mamba
Nimm2
Nimm2 Smiejzelki
Nimm2 Zujki
Riesen
Werther's Original
merci
Toffifee
z poważaniem,
Aneta Paziewska"
Dzięki za informację, jednak nie potrzebne było zakładanie nowego wątku, ponieważ już istnieje: topics20/storck-vt778.htm
//dziękuję, Nastko. Wątki scalone.
Mod Rafał_tata
//dziękuję, Nastko. Wątki scalone.
Mod Rafał_tata
Ostatnio zmieniony śr 19 gru, 2007 23:27 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
Zaktualizowana inforamcja od firmy Storck
Szanowna Pani,
na podstawie miedzynarodowych wskazówek Kodeksu Alimentarius produkt z zawartoscia glutenu ponizej 200 ppm (20mg/100g) uznaje sie za produkt bezglutenowy. Do takich produków firmy Storck naleza:
Ice Fresh
Mamba
Nimm2
Nimm2 Smiejzelki
Nimm2 Zujki
Riesen
Werther's Original
Merci
Toffifee
Szanowna Pani,
na podstawie miedzynarodowych wskazówek Kodeksu Alimentarius produkt z zawartoscia glutenu ponizej 200 ppm (20mg/100g) uznaje sie za produkt bezglutenowy. Do takich produków firmy Storck naleza:
Ice Fresh
Mamba
Nimm2
Nimm2 Smiejzelki
Nimm2 Zujki
Riesen
Werther's Original
Merci
Toffifee
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Ale przecież norma z CA jest 20 ppm a nie 200 !Celiak pisze:na podstawie miedzynarodowych wskazówek Kodeksu Alimentarius produkt z zawartoscia glutenu ponizej 200 ppm (20mg/100g) uznaje sie za produkt bezglutenowy. Do takich produków firmy Storck naleza (...)
Czy mógłbyś napisac do Storcka i dowiedzieć się co oni sobie myślą ?!
niedawno koleżanki namawiały mnie na Merci i jadłam, bo na opakowaniu nic nie było.
Witam, przekazuję informację, którą otrzymałam od firmy Storck:
(z dnia 28.09.2009)
Szanowna Pani,
Zgodnie z międzynarodowym Kodeksem Alimentarius produkt z zawartością glutenu poniżej 200 ppm (20mg/kg) uznaje sie za produkt bezglutenowy.
Do takich produktów firmy Storck zaliczamy:
Ice Fresh
Mamba
Nimm2
Nimm2 Śmiejżelki
Nimm2 Śmiejżelki kwaśne
Nimm2 Śmiejżelki jogurtowe
Nimm2 Śmiejżelki owocowo - jogurtowe
Nimm2 Żujki
Nimm2 Żujki kwaśne
Riesen
Werther's Original
Merci
Merci Petits
Toffifee
Proszę jednak sprawdzić skład produktów, aby wykluczyć inne składniki, które mogą być niewskazane.
Z poważaniem,
Paweł P......
Storck sp. z o.o
Po moich zapytaniach i wyjaśnieniach odnośnie norm, otrzymałam następującą odpowiedź:
(z dnia 9.10.2009)
Szanowna Pani,
faktycznie normy się zmieniły - jednak produkty, które przesłał Pani w mailu Pan P..... spełniają te normy i są produktami bezglutenowymi.
Pozdrawiam,
Aneta P........
i jeszcze :
(z dnia 12.10 2009)
Szanowna Pani,
nasze produkty mieszczą się w nowych normach, tj. produkty z zawartością glutenu poniżej 20 mg na kg.
Pozdrawiam,
Aneta P.......
(nazwiska wykropkowałam, gdyż nie wiem czy te osoby życzyłyby sobie ich podania - mogę podać na PW)
(z dnia 28.09.2009)
Szanowna Pani,
Zgodnie z międzynarodowym Kodeksem Alimentarius produkt z zawartością glutenu poniżej 200 ppm (20mg/kg) uznaje sie za produkt bezglutenowy.
Do takich produktów firmy Storck zaliczamy:
Ice Fresh
Mamba
Nimm2
Nimm2 Śmiejżelki
Nimm2 Śmiejżelki kwaśne
Nimm2 Śmiejżelki jogurtowe
Nimm2 Śmiejżelki owocowo - jogurtowe
Nimm2 Żujki
Nimm2 Żujki kwaśne
Riesen
Werther's Original
Merci
Merci Petits
Toffifee
Proszę jednak sprawdzić skład produktów, aby wykluczyć inne składniki, które mogą być niewskazane.
Z poważaniem,
Paweł P......
Storck sp. z o.o
Po moich zapytaniach i wyjaśnieniach odnośnie norm, otrzymałam następującą odpowiedź:
(z dnia 9.10.2009)
Szanowna Pani,
faktycznie normy się zmieniły - jednak produkty, które przesłał Pani w mailu Pan P..... spełniają te normy i są produktami bezglutenowymi.
Pozdrawiam,
Aneta P........
i jeszcze :
(z dnia 12.10 2009)
Szanowna Pani,
nasze produkty mieszczą się w nowych normach, tj. produkty z zawartością glutenu poniżej 20 mg na kg.
Pozdrawiam,
Aneta P.......
(nazwiska wykropkowałam, gdyż nie wiem czy te osoby życzyłyby sobie ich podania - mogę podać na PW)
Dzis tezo trzymalam odpowiedz z firmy STORCK:
"Szanowna Pani,
na podstawie miedzynarodowych wskazówek Kodeksu Alimentarius produkt z zawartoscia glutenu ponizej 20 ppm (20mg/1kg) uznaje sie za produkt bezglutenowy.
Do takich produków firmy Storck naleza:
Ice Fresh
Mamba
Nimm2
Nimm2 Smiejzelki
Nimm2 Zujki
Nimm2 Lizaki
Werther's Original
Merci
Toffifee "
Zawsze patrzac na sklad, nie znajdowalam tam glutenu ale z obawy, nie kupowalam ich....Zycze wiec smacznego !
// post scalony
"Szanowna Pani,
na podstawie miedzynarodowych wskazówek Kodeksu Alimentarius produkt z zawartoscia glutenu ponizej 20 ppm (20mg/1kg) uznaje sie za produkt bezglutenowy.
Do takich produków firmy Storck naleza:
Ice Fresh
Mamba
Nimm2
Nimm2 Smiejzelki
Nimm2 Zujki
Nimm2 Lizaki
Werther's Original
Merci
Toffifee "
Zawsze patrzac na sklad, nie znajdowalam tam glutenu ale z obawy, nie kupowalam ich....Zycze wiec smacznego !
// post scalony
Ostatnio zmieniony pn 25 paź, 2010 21:41 przez echo204, łącznie zmieniany 1 raz.
Wydaje mi się, że nie ma co przesadzać z tą skrobią,
Według Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 roku w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z dnia 31 lipca 2007 r.) producent jest zobowiązany umieszczać na opakowaniu informację na temat:
•pochodzenia skrobi i skrobi modyfikowanej, jeżeli skrobia ta może zawierać gluten
•składników alergennych, w tym glutenu
Czyli jak nie ma informacji, że zawiera gluten bądź, że pochodzi z pszenicy to należy domniemywać, że jest bezpieczna. I z naszych badań produktów wynika, że duże firmy się do tego stosują.
Według Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 roku w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z dnia 31 lipca 2007 r.) producent jest zobowiązany umieszczać na opakowaniu informację na temat:
•pochodzenia skrobi i skrobi modyfikowanej, jeżeli skrobia ta może zawierać gluten
•składników alergennych, w tym glutenu
Czyli jak nie ma informacji, że zawiera gluten bądź, że pochodzi z pszenicy to należy domniemywać, że jest bezpieczna. I z naszych badań produktów wynika, że duże firmy się do tego stosują.
Nie "powinni" bo z mojego wcześniejszego tekstu wynika, że nie mają takiego obowiązku, jeśli produkt nie zawiera glutenu. Mogliby ale z drugiej strony gdyby chcieli uwzględnić wszystkie postulaty różnych grup chorych to musieliby do każdego produktu dodawać etykietę w formie ulotki.
Ale kończę dyskusję bo to już zupełnie nie jest o firmie Storck i zaraz moderator nas pogoni
Ale kończę dyskusję bo to już zupełnie nie jest o firmie Storck i zaraz moderator nas pogoni

-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
tez sie zaniepokoilam brakiem wyjasnien z czego co jest i napisałam
ja:
witam serdecznie
Jestem Celiaczką, czyli wszelkie zboża są dla mnie zabronione... kiedyś wielokrotnie pisałam do Państwa z pytaniem jak i inni członkowie Stowarzyszenia Celiakii i Osob na diecie bezglutenowej w sprawie Państwa produktów, zawsze na nich były Merci, Toffifee i kilka mniej interesujących MNIE rzeczy... ostatnio kupujac toffifee zauwazylam w skladzie SYROP GLUKOZOWY, bez wyjasnienia z czego... od razu odłożylam... i wczesniej go nie widzialam w składzie albo jesli był to byl napisany z czego dlatego bez obawy je kupowalam... czy coś się zmieniło? prosilabym bardzo o informacje glutenu w produktach i z czego jest ten syrop glukozowy. Pozdrawiam, Nella
Szanowna Pani,
Informuję, iż syropy: glukozowy oraz glukozowo-fruktozowy jakie wykorzystujemy w naszych produktach pochodza z pszenicy lub kukurydzy.
Natomiast na podstawie miedzynarodowych wskazówek Kodeksu Alimentarius produkt z zawartoscia glutenu ponizej 20 ppm (20mg/1kg) uznaje sie za produkt bezglutenowy.
Do takich produków firmy Storck naleza:
Ice Fresh
Mamba
Nimm2
Nimm2 Smiejzelki
Nimm2 Zujki
Nimm2 Lizaki
Riesen
Werther's Original
Merci
Toffifee
Pozdrawiam,
Anna Kucia
Junior Brand Manager
Storck Sp. z o.o.
ul. Prosta 70
00-838 Warszawa
ja:
witam serdecznie
Jestem Celiaczką, czyli wszelkie zboża są dla mnie zabronione... kiedyś wielokrotnie pisałam do Państwa z pytaniem jak i inni członkowie Stowarzyszenia Celiakii i Osob na diecie bezglutenowej w sprawie Państwa produktów, zawsze na nich były Merci, Toffifee i kilka mniej interesujących MNIE rzeczy... ostatnio kupujac toffifee zauwazylam w skladzie SYROP GLUKOZOWY, bez wyjasnienia z czego... od razu odłożylam... i wczesniej go nie widzialam w składzie albo jesli był to byl napisany z czego dlatego bez obawy je kupowalam... czy coś się zmieniło? prosilabym bardzo o informacje glutenu w produktach i z czego jest ten syrop glukozowy. Pozdrawiam, Nella
Szanowna Pani,
Informuję, iż syropy: glukozowy oraz glukozowo-fruktozowy jakie wykorzystujemy w naszych produktach pochodza z pszenicy lub kukurydzy.
Natomiast na podstawie miedzynarodowych wskazówek Kodeksu Alimentarius produkt z zawartoscia glutenu ponizej 20 ppm (20mg/1kg) uznaje sie za produkt bezglutenowy.
Do takich produków firmy Storck naleza:
Ice Fresh
Mamba
Nimm2
Nimm2 Smiejzelki
Nimm2 Zujki
Nimm2 Lizaki
Riesen
Werther's Original
Merci
Toffifee
Pozdrawiam,
Anna Kucia
Junior Brand Manager
Storck Sp. z o.o.
ul. Prosta 70
00-838 Warszawa