Dr.Oetker
Moderator: Moderatorzy
Dr.Oetker
Przeczytałam na ich stronie internetowej, że ich budynie są bezglutenowe. Czy ktoś może potwierdzić,że tak jest faktycznie??? Piekłam ciasto na ich budyniach, ale teraz mam watpliwości - czy to mi nie zaszkodzi.
//mod: Scalone.
//mod: Scalone.
Ostatnio zmieniony czw 14 paź, 2010 23:59 przez Beata B., łącznie zmieniany 2 razy.
- Rafal_tata
- -#Moderator
Ja wiem, że można napisać wszystko, ale jednak jest to jakaś odpowiedzialność. Myśle, że w przypadku Oetkera, którego produkty b.często spożywane są przez dzieci można wykazać odrobinę zaufania. Moja Kasia je budynie.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Pisałam do Oetkera niedawno. Odesłali mi listę bezglutenowych produktów:
1. Budynie
2. Budynie „Ulubione”
3. Budynie „Słodka chwila”
4. Kisiele witaminizowane z sokiem owocowym
5. Kisiele „Słodka chwila”
6. Galaretki owocowe
7. Bita śmietana
8. Bita śmietana light
9. Bita śmietana spray
10. Sernik na zimno
11. Tort jogurtowy
12. Kremy do tortów i ciast / z wyjątkiem kremu do ciasta Karpatka /
13. Polewy w proszku
14. Polewy gotowe
15. Cukier wanilinowy
16. Drożdże instant
17. Sernix
18. Śmietan - fix
19. Posypka Decor
20. Przyprawa korzenna
21. Żelfixy
22. Cukier żelujący
23. Aromaty w fiolkach
24. Kwas cytrynowy
25. Żelatyna
26. Soda
27. Gustin-fix
28. Creme Ole
1. Budynie
2. Budynie „Ulubione”
3. Budynie „Słodka chwila”
4. Kisiele witaminizowane z sokiem owocowym
5. Kisiele „Słodka chwila”
6. Galaretki owocowe
7. Bita śmietana
8. Bita śmietana light
9. Bita śmietana spray
10. Sernik na zimno
11. Tort jogurtowy
12. Kremy do tortów i ciast / z wyjątkiem kremu do ciasta Karpatka /
13. Polewy w proszku
14. Polewy gotowe
15. Cukier wanilinowy
16. Drożdże instant
17. Sernix
18. Śmietan - fix
19. Posypka Decor
20. Przyprawa korzenna
21. Żelfixy
22. Cukier żelujący
23. Aromaty w fiolkach
24. Kwas cytrynowy
25. Żelatyna
26. Soda
27. Gustin-fix
28. Creme Ole
Witam
Dzwoniłam dzisiaj do Dr.Oetkera zapytać o bezglutenowość kisielków "słodka chwila" (nie zauważyłam, że na forum już pojawił sie ten wątek :roll: ). Pan oczywiście potwierdził, że faktycznie nie zawierają w swym składzie glutenu. Powiedział również, że wczoraj dzwoniła do nich Pani (ukłon w jej stronę) z Fundacji osób chorych na celiakię, z prośbą o informacje dot. bezglutenowych produktów. Podobno firma pracuje już nad projektem stworzenia strony, na której byłyby interesujące nas informacje. :=D>:
Dzwoniłam dzisiaj do Dr.Oetkera zapytać o bezglutenowość kisielków "słodka chwila" (nie zauważyłam, że na forum już pojawił sie ten wątek :roll: ). Pan oczywiście potwierdził, że faktycznie nie zawierają w swym składzie glutenu. Powiedział również, że wczoraj dzwoniła do nich Pani (ukłon w jej stronę) z Fundacji osób chorych na celiakię, z prośbą o informacje dot. bezglutenowych produktów. Podobno firma pracuje już nad projektem stworzenia strony, na której byłyby interesujące nas informacje. :=D>:
Ostatnio zmieniony czw 26 paź, 2006 10:36 przez Wiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Celiakia - zdiagnozowana w marcu 2003 r.
pomysł niewątpliwie godzin pochwały. i naśladownictwaWiki pisze:Podobno firma pracuje już nad projektem stworzenia strony, na której byłyby interesujące nas informacje.

byleby jeszcze pamiętali o aktualizowaniu danych.asiar pisze:Obawiam się,że powyższa lista nie jest całkowicie aktualna - kupiłam kiedyś krem do tortów, na wszelki wypadek przeczytałam skład i niestety, nie pamiętam już, co to był dokładnie za składnik, ale wynikało w sposób zupełnie oczywisty, że zawiera gluten.
a i tak nigdy nie powinniśmy zapominać o czytaniu składów
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Wiecie co, wkurzyłam się wczoraj, jakąś taką niemoc poczułam. Wydrukowałam listę produktów Oetkera jaką firma przysłała Accipiter. I pomyślałam - fajnie, że jest kilka rzeczy więcej i to fajnych. A potem czytam to co napisała asiar i wkurzyłam się na firmę Oetker, bo skoro coś do kogoś piszą to niech będą w tym konsekwentni. Wiem, że trzeba za każdym razem czytać skład danego produktu, doskonale o tym wiem, ale taka bezsilna się czuję. ](*,)
asiar pisze:kupiłam kiedyś krem do tortów, na wszelki wypadek przeczytałam skład i niestety, nie pamiętam już, co to był dokładnie za składnik, ale wynikało w sposób zupełnie oczywisty, że zawiera gluten.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Co do doktora Oetkera - na polskiej stronie ma on dział FAQ (najczęściej zadawanych pytań), a w nim listę produktów bezglutenowych. Oczywiście nie ręczę za producenta, ale raczej tak duży koncern o renomie światowej powinien wiedzieć, co pisze (Tu wymieniona strona: link )
Poza tym nie dajmy się zwariować - to, że coś ma skrobię, nie oznacza, że jest dla nas szkodliwe! Choć oczywiście ja też czułabym się pewniej, gdyby producent pisał, jaka też skrobia została zastosowana w produkcie.
Poza tym nie dajmy się zwariować - to, że coś ma skrobię, nie oznacza, że jest dla nas szkodliwe! Choć oczywiście ja też czułabym się pewniej, gdyby producent pisał, jaka też skrobia została zastosowana w produkcie.
-
- Aktywny Forumowicz
A propos budyniów od dr. Oetkera. Wziełam ostatnio hyba malinowy i czekoladowy. Z przyzwyczajenia przeczytałam skład... i patrze a w składzie "... skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, skrobie modyfikowane..." Troszke mnie zaskoczyło... jakie inne skrobie... To samo tyczy się kiślu... wziełam morelowy... a w składzie syrop glukozowy... Ale zawsze jest szansa że jest bg. No ale ten budyń. Do tego w malinowym jest "maczka budyniowa". Po wpisaniu w google znalazłam że może zawierać śladowe ilości glutenu... No nie wiem jak wy, ale ja już głupieje... Chyba trzeba będzie czytać skład każdego produktu! Niezaleznie od "stereotypów" zawierania lub tez nie glutenu
-
- Aktywny Forumowicz
Co to jest mączka budyniowa i czy można podawać ją dzieciom?
-Jest to mieszanina naturalnych skrobii w odpowiednich proporcjach. Nie ma przeciwwskazań odnośnie podawania jej dzieciom, również tym na diecie bezglutenowej (może zawierać śladowe ilości glutenu).
to jest odpowiedz ze strony winiar. Ja na wszelki wypadek wole unikac tego... Ale teraz wiem że to jest zagęstnik... ale na wszelki wypadek wole unikać
-Jest to mieszanina naturalnych skrobii w odpowiednich proporcjach. Nie ma przeciwwskazań odnośnie podawania jej dzieciom, również tym na diecie bezglutenowej (może zawierać śladowe ilości glutenu).
to jest odpowiedz ze strony winiar. Ja na wszelki wypadek wole unikac tego... Ale teraz wiem że to jest zagęstnik... ale na wszelki wypadek wole unikać

5 minut temu rozmawiałem z Panią pracującą w laboratorium Dr.Oetker'a na temat ich produktów. Pani mnie zapewniła, że jeśli na opakowaniu nie jest zaznaczone, że jest to skrobia pszenna, to na 100% to nie jest taka skrobia. Mówiła, że przepisy wymagają od nich tego, aby skrobia pszenna była dokładnie wyszczególniona na opakowaniu jeśli występuje w składzie produktu.
Poza tym podobno na początku marca ma powstać jakaś tabela z produktami bezglutenowymi i Pani namawiała mnie żebym wtedy się odezwał do nich po całą listę takich produktów.
Kilkakrotnie zostałem zapewniony, że jeśli gluten pod postacią skrobi pszennej występuje w ich produktach to na pewno jest to zaznaczone w składzie na opakowaniu.
P.S.zabieram się za testowanie bo brat mi przywiózł kupę nowych produktów m.in.galaretka z sosem waniliowych, owoce leśne z sosem waniliowym itp
Poza tym podobno na początku marca ma powstać jakaś tabela z produktami bezglutenowymi i Pani namawiała mnie żebym wtedy się odezwał do nich po całą listę takich produktów.
Kilkakrotnie zostałem zapewniony, że jeśli gluten pod postacią skrobi pszennej występuje w ich produktach to na pewno jest to zaznaczone w składzie na opakowaniu.
P.S.zabieram się za testowanie bo brat mi przywiózł kupę nowych produktów m.in.galaretka z sosem waniliowych, owoce leśne z sosem waniliowym itp

wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!