Lays
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 14
- Rejestracja: ndz 23 gru, 2007 13:50
- Lokalizacja: Kielce/Mielec
Pochodziłem trochę po tych Lay's po sklepach. Poczytałem troszkę. Nie jestem do końca przekonany jednak na opakowaniu wyraźnie opisany jest każdy składnik przyprawy (z czego jest zrobiony). Dodając do tego czystość produkcji jaką stosują można chyba stwierdzić, że jeśli na opakowaniu glutenu w żadnej formie nie ma, to i w chipsach go nie będzie....
-
- Nowicjusz
- Posty: 13
- Rejestracja: pn 20 cze, 2011 20:27
- Lokalizacja: Tychy
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
są cieżko strawne i raczej nie są zdrowe, no i polecane by czesto spożywać... wiec sadze ze to byla wina Twojego samopoczucia a nie same chipsy... ja przez pierwsze dwa lata jadlam zdrowo i lekkostrawnie, potrawy łagodne, gotowane/pieczone... nie mozesz serwowac takiej bomby swojemu organizmowi nagle kiedy dopiero sie regeneruja kosmki
Bardzo dobrze:) Nic się nie działo. Myślę, że od czasu do czasu można "zaszaleć".mJULKA pisze:Świetna wiadomość.Tylko nie wiem dlaczego trudno mi uwierzyć że leys ma tak bogatą ofertę bezglutenową?Occinella napisz proszę jak twoje dziecko ''przetrawiło''te leysy z kurczakiem?
Ja kupiłam kiedyś leysy appetite solone i niestety trzy dni Julkę bolał brzuch i jestem pewna że to po tych czipsach bo bardzo ostrożnie wprowadzamy do diety nowości.Może wina tkwi w tym że kupione były w biedronce? Czasem kupujemy leysy ale te zwykłe solone i te są ok.
no właśnie - jeśli już "trzeba" jeść czipsy, to warto wybierać klasyczne solone - bo tylko one mają w składzie ziemniaki, sól i olej.pariko pisze:zjadłam całą paczkę solonych
wszystkie "smakowe" to już cała tablica Mendelejewa i lista składników na pół paczki.
aha - o ile dobre toleruję solone Laysy, o tyle po Crunchipsach było kiepsko.
-
- Nowicjusz
- Posty: 13
- Rejestracja: pn 20 cze, 2011 20:27
- Lokalizacja: Tychy
a co sądzicie o smaku Lay's Fromage ??
Skład: ziemniaki, olej rośliny, preparat aromatyzujący o smaku śmietankowego serka ze szczypiorkiem [cebula, wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy, guanylan disodowy), cukier, glukoza, maltodekstryna, pietruszka, aromaty (zawierają białka mleka, śmietankę), serwatka w proszku (z mleka), przyprawy i zioła, pieprz], sól.
Skład: ziemniaki, olej rośliny, preparat aromatyzujący o smaku śmietankowego serka ze szczypiorkiem [cebula, wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy, guanylan disodowy), cukier, glukoza, maltodekstryna, pietruszka, aromaty (zawierają białka mleka, śmietankę), serwatka w proszku (z mleka), przyprawy i zioła, pieprz], sól.
-
- Nowicjusz
- Posty: 14
- Rejestracja: ndz 23 gru, 2007 13:50
- Lokalizacja: Kielce/Mielec
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
jeśli była by ze zbóż mają obowiażek napisać to... to samo w przypadku glutaminianu... i w sumie piszą zawsze jak się pojawiają zboża (wystraczy sprawdzić na czipsach nie podanych przez nich w mailu)... wg mnie jeśli opisują z czego jest każdy składnik to raczej robią to porządnie... skoro się tym zajeli nie widze sensu zeby jedne opisywali dokladnie a inne pomijali... taka jest moja opinia.
ja zawsze zle toleruje rzeczy niezdrowe, z wieloma ulepszaczami wiec zwyczajnie ich nie probowalam (jeszcze)... i mysle ze to też jest przyczyna osob ktore się źle poczuły...
ja zawsze zle toleruje rzeczy niezdrowe, z wieloma ulepszaczami wiec zwyczajnie ich nie probowalam (jeszcze)... i mysle ze to też jest przyczyna osob ktore się źle poczuły...