
Lays
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 35
- Rejestracja: pt 19 gru, 2008 23:15
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Nowicjusz
- Posty: 35
- Rejestracja: pt 19 gru, 2008 23:15
- Lokalizacja: Wrocław
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
A wątek o Laysach jest
...

● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 45
- Rejestracja: pt 09 paź, 2009 11:32
- Lokalizacja: Kuj -Pom
Co prawda to nie lays ... ale paprykowe... może ktoś skorzysta...(pomimo iż post sprzed roku miał rozpoczęty wątek)...
http://amarantus.pl/product_info.php?products_id=263
http://amarantus.pl/product_info.php?products_id=263
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
Niedługo w temacie Lays będziemy rozprawiać o chipsach wszystkich producentów, czy to będzie Lays, czy nie, po prostu wszystkich.
Ale dzięki za sznurek

Ale dzięki za sznurek

Ostatnio zmieniony pn 12 paź, 2009 18:11 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Nie będziemy, nie ma obawy 
Proszę wpisywać w tym wątku informacje o chipsach Lay's.

Proszę wpisywać w tym wątku informacje o chipsach Lay's.
Ostatnio zmieniony śr 14 paź, 2009 11:13 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 45
- Rejestracja: pt 09 paź, 2009 11:32
- Lokalizacja: Kuj -Pom
fabryki frito lay-lays
Witam
Jestem nowym forumowiczem- jakoś mocno zaintersował mnie temat chipsów lays.
mam kilka uwag co do produkcji chipsów
jestem architektem i jakis czas temu projektowaliśmy rozbudowę zakładu produkcji lays'ów w miejscowości pod Warszawą.
po kilku odwiedzinach w samej fabryce :
stary proces technologiczny jest w miare sterylny ale...
W fabryce pojawiał sie niestety biały osad na urządzeniach-po kliku pytaniach co to takiego? padła odpowiedź że mąka
Nie wiem jak jest na chwilę obecną z produkcją chipsów-wprowadzono nowe urządzenia procesowe.
Natomiast wiem że w jednej fabryce produkuje sie chispy zwykłe( popularne plasterki) oraz chipsy tzw "3d"-czyli wszystkiego rodzaju chrupki do których dodaje się mąki
Co pewnie w praktyce dalej oznacza ze " gluten szaleje" po całej fabryce.
Jestem nowym forumowiczem- jakoś mocno zaintersował mnie temat chipsów lays.
mam kilka uwag co do produkcji chipsów
jestem architektem i jakis czas temu projektowaliśmy rozbudowę zakładu produkcji lays'ów w miejscowości pod Warszawą.
po kilku odwiedzinach w samej fabryce :
stary proces technologiczny jest w miare sterylny ale...
W fabryce pojawiał sie niestety biały osad na urządzeniach-po kliku pytaniach co to takiego? padła odpowiedź że mąka
Nie wiem jak jest na chwilę obecną z produkcją chipsów-wprowadzono nowe urządzenia procesowe.
Natomiast wiem że w jednej fabryce produkuje sie chispy zwykłe( popularne plasterki) oraz chipsy tzw "3d"-czyli wszystkiego rodzaju chrupki do których dodaje się mąki
Co pewnie w praktyce dalej oznacza ze " gluten szaleje" po całej fabryce.
co do lays'ów zielona cebulka to maja w skladzie glutaminian sodu choc moze nie wszyscy uwazaja go za skladnik majacy gluten a co do lays'ow solonych to skladaja sie tylko i wylacznie z bg skladnikow choc moze sa produkowane na liniach zanieczyszczonych glutenem...
And the world will be better, if we will accept us. < 3
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
NIKT (a przynajmniej żaden autorytet) nie uważa glutaminianu sodu za składnik żywności zawierający gluten. Wielu dietetyków go nie poleca, ale z zupełnie innych względów.kasia78 pisze:co do lays'ów zielona cebulka to maja w skladzie glutaminian sodu choc moze nie wszyscy uwazaja go za skladnik majacy gluten