
Campina, Bakoma, Danone
Moderator: Moderatorzy
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Jogurt kremowy Campiny ma podaną w składzie skrobię kukurydzianą i nie ma tam syropów- ale tylko ten kremowy. On chyba może być??
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 72
- Rejestracja: czw 30 gru, 2004 21:23
- Lokalizacja: Warszawa
Polecam ten wątek a propos jogutrów Jogobella firmy Zott: topics3/jogurty-zott-jogobella-vt1166.htmJoanna pisze: Poza tym zastanawiają mnie jogurty Jogobella firmy Zott. Do tej pory nie podawali tam żadnego zagęstnika poza mlekiem w proszku. Myślicie, że one są ok?

Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
asiar ale ja tej odpowiedzi nie widzę :-))
[ Dodano: Czw 14 Wrz, 2006 17:47 ]
ojej, jest! wystarczyło chwilę poczekać i jest plik do pobrania
przepraszam najmocniej za moją niecierpliwość
[ Dodano: Czw 14 Wrz, 2006 17:47 ]
ojej, jest! wystarczyło chwilę poczekać i jest plik do pobrania
przepraszam najmocniej za moją niecierpliwość
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Dzisiejsza odpowiedź od Bakomy:
> Szanowny Panie,
> nie mamy certyfikatu na nasze wyroby jako bezglutenowe.
Jogurt naturalny w kubku 150g, kefir naturalny 250g to sa produkty, które nie zawierają i nie stkaja sie z linia gdzie kiedyć były zboza.
Oczywiście jogurt Polskie Smaki 135g też nie spotyka się z produktami zbozowymi w naszej mleczarni ale wsad owocowy, który mieszany jest z białym jogurtem, produkowany jest na linii na której kiedyś, oczywiście po umyciu i wysterylizowaniu linii były produkowane wsady owocowe zaierające ziarna zbóz. Do zagęszczania naszego jogurtu uzywana jest skrobia kukurydziana.
Z poważaniem
Krystyna Kotecka
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Zwracajcie uwagę na skład jogurtów Campiny, czasem jest w składzie podany syrop a czasem nie. Dzwoniłam do firmy, bo kiedyś nie zwróciłam uwagi w sklepie a w domku jak przeczytałam to mnie zatkało. Gdy w składzie jest podany syrop to jest to syrop pszenny. Pani, z którą rozmawiałam zapewniała mnie, że nie zawiera on glutenu, ale niech każdy sam decyduje - zjeść czy nie zjeść. Ja wybieram tylko te bez syropów w składzie.tyqua pisze:Było jak byk: syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy. Wcześniej było bez "z pszenicy" i dlatego jadłam, nie czytając...
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
o! ja też pisałam w sprawie tych serków do firmy Bakoma jakiś tydzień temu i do dnia dzisiejszego nie dostałam odpowiedzi
, ale przyznać muszę, że serki są pyszne!! 


Ostatnio zmieniony śr 11 lip, 2007 00:03 przez GosiaM, łącznie zmieniany 1 raz.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Oto odpowiedź od firmy Danone:
Dnia 22-08-2007 o godz. 16:21 Serwis KONSUMENTA napisał(a):
Szanowna Pani,
W nawiązaniu do Pani pytania uprzejmie informujemy, że każdy nasz produkt, który zawiera gluten lub jego śladowe ilości posiada taką informację na opakowaniu. Nasi dostawcy są zobowiązani do deklarowania obecności glutenu lub jego śladowych ilości w dostarczanych przez nich składnikach w tzw. Food Safety Visa. Również na tej podstawie przygotowywana jest komunikacja, umieszczana na opakowaniu produktu.
Z uwagi na często zmieniającą się ofertę produktową, serdecznie zachęcamy do śledzenia informacji na opakowaniach - są one najbardziej aktualnym źródłem informacji.
W załączeniu przesyłam listę produktów, które w obecnej chwili zawierają gluten lub jego śladowe ilości.
Poniżej załączam informacje o składnikach, które wymieniła Pani w mailu:
- glutaminian sodu - w obecnej chwili nie używamy, gdyby znajdował się w produkcie wówczas umieścilibysmy informację na opakowaniu
- skrobia lub skrobia modyfikowana - obecnie używamy skrobii kukurydzianej i/lub z tapioki; gdyby w produkcie znajdowała się skrobia pszenna wówczas umieszczamy na opakowaniu produktu informację o obecności glutenu
- dekstryna - czyli glukoza, jeśli jest w produkcie to ją deklarujemy
- maltodekstryna, syrop maltodekstrynowy - jeśli jest w produkcie to ją deklarujemy
- syrop skrobiowy, glukozowy, glukozowo-fruktozowy - jeśli jest w produkcie to go deklarujemy; syrop glukozowo-fruktozowy uzywany w naszych produktach jest robiony z części niebiałkowej pszenicy i w zwiazku z tym nie zawiera glutenu,
- słód, syrop słodowy zwany też ekstraktem słodowym - jeśli jest w produkcie to go deklarujemy
> Pozdrawiam Panią serdecznie,
Marta Krawczyk Specjalista ds. Obsługi Konsumenta
Danone Sp. z o.o., 01-103 Warszawa, ul. Redutowa 9/23,
Dnia 22-08-2007 o godz. 16:21 Serwis KONSUMENTA napisał(a):
Szanowna Pani,
W nawiązaniu do Pani pytania uprzejmie informujemy, że każdy nasz produkt, który zawiera gluten lub jego śladowe ilości posiada taką informację na opakowaniu. Nasi dostawcy są zobowiązani do deklarowania obecności glutenu lub jego śladowych ilości w dostarczanych przez nich składnikach w tzw. Food Safety Visa. Również na tej podstawie przygotowywana jest komunikacja, umieszczana na opakowaniu produktu.
Z uwagi na często zmieniającą się ofertę produktową, serdecznie zachęcamy do śledzenia informacji na opakowaniach - są one najbardziej aktualnym źródłem informacji.
W załączeniu przesyłam listę produktów, które w obecnej chwili zawierają gluten lub jego śladowe ilości.
Poniżej załączam informacje o składnikach, które wymieniła Pani w mailu:
- glutaminian sodu - w obecnej chwili nie używamy, gdyby znajdował się w produkcie wówczas umieścilibysmy informację na opakowaniu
- skrobia lub skrobia modyfikowana - obecnie używamy skrobii kukurydzianej i/lub z tapioki; gdyby w produkcie znajdowała się skrobia pszenna wówczas umieszczamy na opakowaniu produktu informację o obecności glutenu
- dekstryna - czyli glukoza, jeśli jest w produkcie to ją deklarujemy
- maltodekstryna, syrop maltodekstrynowy - jeśli jest w produkcie to ją deklarujemy
- syrop skrobiowy, glukozowy, glukozowo-fruktozowy - jeśli jest w produkcie to go deklarujemy; syrop glukozowo-fruktozowy uzywany w naszych produktach jest robiony z części niebiałkowej pszenicy i w zwiazku z tym nie zawiera glutenu,
- słód, syrop słodowy zwany też ekstraktem słodowym - jeśli jest w produkcie to go deklarujemy
> Pozdrawiam Panią serdecznie,
Marta Krawczyk Specjalista ds. Obsługi Konsumenta
Danone Sp. z o.o., 01-103 Warszawa, ul. Redutowa 9/23,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
myślę, że można. Danone ładnie opisuje swoje produkty, więc wydaje mi się, że jeśli jogurt naturalny zawierałby chociaż śladowe ilości glutenu, Danone poinformowałby nas o tym
(choć może to tylko naiwność początkującej celiaczki
)


Ostatnio zmieniony pn 11 sie, 2008 20:49 przez kluska, łącznie zmieniany 1 raz.