Lays
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 4
- Rejestracja: pn 18 sty, 2010 21:56
- Lokalizacja: Rzeszów
nie no spoko, wiecie tak mysle gdy by pracowała tam chociaż jedna chora na Celiakie mysle żę można by sie spodziewać dokłądnego skłądu a tak to wszyscy to olewają, troche to slutne bo przecież nam to szkodzi a jemy bo nie mamy świadomośći żę nie możęmy a póżniej pytanie czemy boli mnie brzuch. hm... ale mysle żę z wieloma rzeczami tak właśnie jest że nie pisze a tak naprawde gluten jest. pozdrawiam 

Witam. Chciałabym się dowiedzieć co myślicie na temat "Lay's Appetite grubo krojone chipsy ziemniaczane klasyczne solone"? W swoim składzie nie zawierają nic podejrzanego - skład: ziemniaki, olej roślinny (w tym olej słonecznikowy 10% w gotowym produkcie), sól. Dlatego zastanawia mnie jedno, dlaczego nie ma ich na liście produktów bezglutenowych firmy Lay's? Jestem w kropce bo nie wiem, czy mogę je dać mojej córeczce chorej na celiakię. Jestem tu nowa i proszę o opinie na ten temat. Dziękuję 

Moja korespondencja z firmą Fritolay odnośnie chipsów Lays (pierwszy list na dole postu):
Uzyskaną odpowiedź zamieszczę poniżej.Dzień dobry.
Przepraszam, ale nie rozumiem Pani odpowiedzi.
Najpierw pisze Pani, że mam się kierować informacją umieszczoną na produkcie (nie ma tam informacji np.o śladowych ilościach glutenu), a następnie stwierdza Pani, że nie możecie zagwarantować, że do produktu nie przedostało się chociażby jedno ziarenko glutenu.
Z tego co mi wiadomo, to jeśli istnieje takie zagrożenie, to taka informacja powinna znajdować się na opakowaniu produktu.
Prosiłbym o doprecyzowanie odpowiedzi.
Z poważaniem
Piotr Zalewski
W dniu 2010-03-23 10:03, XXX pisze:
> Szanowny Konsumencie,
> Celem odpowiedzenia na zadane przez Pana pytanie odsyłam do informacji umieszczonej na opakowaniu naszego produktu.
> Zapewniam Pana, iż bezpieczeństwo naszych konsumentów jest jednym z najwyższych priorytetów działalności naszej firmy. W zakładzie produkcyjnym posiadamy systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności chroniące naszych konsumentów przed zagrożeniami. Przestrzegamy zasad dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej. Posiadamy efektywny Allergen Program, który obliguje nas do głębokiego mycia linni podczas przjeść smakowych. Posiadamy system weryfikacji składu alergenowego przypraw. Na ich podatwie dobieramy przejście z jednej przyprawy na drugą w ten sposób, aby uniknąc tzw crosscontamination, tzn zanieczyszczenia krzyzowego np glutenem.
> Pomimo efektywnie działających w zakładzie systemów, nie jesteśmy w stanie w 100% zagwarnatować, iż do produktu nie przedostało sie chociażby jedno ziarenko glutenu, które mogłoby spowodowac reakcję alergiczną.
>
>
> Z wyrazami szacunku
> XXX
> Quality Department
>
>
> From: Fritolay.pl [mailto:info@fritolay.pl]
> Sent: Thursday, March 18, 2010 5:07 PM
> To: info@fritolay.pl
> Subject: Odpowiedz z serwisu internetowego Lays
>
> Zapytanie z Internetowego Serwisu Lay's
>
> Temat: Serwis Lays
> Adres e-mail: pzalewski@o2.pl
> Komentarz: Dzień dobry, mam pytanie odnośnie Państwa chipsów, a dokladniej mówiąc serii \"prostoo z pieca\", oraz chipsów o smaku \"chilli\". Czy w/w chipsy mogą być spożywane przez osoby chorę na celiakię (przebywających na diecie bezglutenowej)? Dotychczas bezpieczne dla bezglutenowców były chipsy solone, oraz o smaku cebulki. Jednak teraz, czytając skład chipsów chilli w skłądzie nie dostrzegłem nic glutenowego. Czy mogą Państwo potwierdzić, ze te chipsy są bezglutenowe? Pytanie podobne odnośnie serii \"prosto z pieca\". Z poważaniem Piotr Zalewski
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
Szanowny Panie,
Dziękujemy za Pana komentarz i przepraszamy za nieprecyzyjną odpowiedź.
Składniki ze zbóż zawierających gluten takich jak pszenica, jęczmień są częstym składnikiem naszych wyrobów: chipsów i chrupek, aczkolwiek są też produkty, które takich składników nie zawierają.
Respektując przepisy prawa polskiego i europejskiego, dodane składniki ze zbóż zawierających gluten są zawsze wymienione na opakowaniu danego produktu. Zachęcamy do czytania etykiet na produktach, gdyż receptura może ulec zmianie, a na opakowaniu znajduje się najbardziej aktualna informacja o zastosowanych składnikach, w tym tych zawierających gluten.
Jednocześnie informujemy, że stosujemy dobre praktyki produkcyjne, mamy wdrożony system HACCP, aby zminimalizować potencjalne ryzyko przypadkowego zanieczyszczenia produktów glutenem. W związku z tym możemy zagwarantować poziom glutenu poniżej 200ppm (dla wielu osób cierpiących na celiakię jest to poziom wystarczająco bezpieczny, ale każdy przypadek musi być rozpatrywany indywidualnie).
Ponieważ jednak nowe wymagania przewidują dla produktów deklarowanych jako "Produkty Bezglutenowe" poziom 20 ppm, na dziś nie możemy zagwarantować, że nasz produkt jest bezglutenowy.
Mogę natomiast potwierdzić, że Lays Chilli i Prosto z Pieca są produkowane wg tych samych zasad co Lays solone i zielona cebulka, więc jeśli dotąd spożywał Pan je bez dolegliwości, jest duże prawdopodobieństwo, że będzie Pan mógł również cieszyć się smakiem naszych nowych produktów.
Łącze pozdrowienia
XXX
Kierownik Zapewnienia Jakości
Dziękujemy za Pana komentarz i przepraszamy za nieprecyzyjną odpowiedź.
Składniki ze zbóż zawierających gluten takich jak pszenica, jęczmień są częstym składnikiem naszych wyrobów: chipsów i chrupek, aczkolwiek są też produkty, które takich składników nie zawierają.
Respektując przepisy prawa polskiego i europejskiego, dodane składniki ze zbóż zawierających gluten są zawsze wymienione na opakowaniu danego produktu. Zachęcamy do czytania etykiet na produktach, gdyż receptura może ulec zmianie, a na opakowaniu znajduje się najbardziej aktualna informacja o zastosowanych składnikach, w tym tych zawierających gluten.
Jednocześnie informujemy, że stosujemy dobre praktyki produkcyjne, mamy wdrożony system HACCP, aby zminimalizować potencjalne ryzyko przypadkowego zanieczyszczenia produktów glutenem. W związku z tym możemy zagwarantować poziom glutenu poniżej 200ppm (dla wielu osób cierpiących na celiakię jest to poziom wystarczająco bezpieczny, ale każdy przypadek musi być rozpatrywany indywidualnie).
Ponieważ jednak nowe wymagania przewidują dla produktów deklarowanych jako "Produkty Bezglutenowe" poziom 20 ppm, na dziś nie możemy zagwarantować, że nasz produkt jest bezglutenowy.
Mogę natomiast potwierdzić, że Lays Chilli i Prosto z Pieca są produkowane wg tych samych zasad co Lays solone i zielona cebulka, więc jeśli dotąd spożywał Pan je bez dolegliwości, jest duże prawdopodobieństwo, że będzie Pan mógł również cieszyć się smakiem naszych nowych produktów.
Łącze pozdrowienia
XXX
Kierownik Zapewnienia Jakości
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
Mam rozumieć , że można zjeść będąc na Diecie BG ... zakupię wpierw małą paczkę by zobaczyć jak ja zareaguje a potem może ciut większą jak będzie wszystko elegancko ...Demon pisze:Tak, solone ziemniaczane są bez glutenu. Dzwoniłam do nich i potwierdzili to

Chrystus wypędził handlarzy ze świątyni. Potem handlarze zmądrzeli: przywdziali szaty kapłańskie.
-
- Nowicjusz
- Posty: 14
- Rejestracja: ndz 23 gru, 2007 13:50
- Lokalizacja: Kielce/Mielec
Witam
Oto aktualna odpowiedż w sprawie chipsów
Szanowna Konsumentko,
W obecnym portfolio Lay's następujące produkty nie zawierają glutenu:
- Lay's Zielona Cebulka
- Lay's Fromage
- Lay's Kurczak z przyprawami
- Lay's Solone
- Lay's Appetite Solone
- Lay's Appetite Ser-Cebula
- Lay's Stix Ketchup
- Lay's Stix Burgersos
- Lay's Strong Ostre Chili
- Lay's Strong Wasabi
- Lay's 4 Pory Roku, Złota Kolekcja: Polędwiczki z Cebulką
Oczywiście nasze smaki ulegają różnym modyfikacjom, dlatego najlepszym sposobem jest zapoznanie się ze składem produktu na tyle paczki, ponieważ jesteśmy zobligowani zawsze wymienić wszelkie alergeny znajdujące się w danym produkcie. Zgodnie z wytycznymi dotyczącymi znakowania w przypadku obecności glutenu w produkcie, w składzie deklarujemy obecność pszenicy lub produktów pochodzenia pszennego (np. bułka tarta pszenna).
Co o tym myślicie ,bo coś za bogato jak na moje oko?
Idę do sklepu posprawdzać
Oto aktualna odpowiedż w sprawie chipsów
Szanowna Konsumentko,
W obecnym portfolio Lay's następujące produkty nie zawierają glutenu:
- Lay's Zielona Cebulka
- Lay's Fromage
- Lay's Kurczak z przyprawami
- Lay's Solone
- Lay's Appetite Solone
- Lay's Appetite Ser-Cebula
- Lay's Stix Ketchup
- Lay's Stix Burgersos
- Lay's Strong Ostre Chili
- Lay's Strong Wasabi
- Lay's 4 Pory Roku, Złota Kolekcja: Polędwiczki z Cebulką
Oczywiście nasze smaki ulegają różnym modyfikacjom, dlatego najlepszym sposobem jest zapoznanie się ze składem produktu na tyle paczki, ponieważ jesteśmy zobligowani zawsze wymienić wszelkie alergeny znajdujące się w danym produkcie. Zgodnie z wytycznymi dotyczącymi znakowania w przypadku obecności glutenu w produkcie, w składzie deklarujemy obecność pszenicy lub produktów pochodzenia pszennego (np. bułka tarta pszenna).
Co o tym myślicie ,bo coś za bogato jak na moje oko?
Idę do sklepu posprawdzać
Szok!!!!!
http://www.fritolay.com/our-snacks/lays.html
słyszałam że w którymś roku specjalnie zmienili politykę firmy- chipsy bez konserwantów
słyszałam że w którymś roku specjalnie zmienili politykę firmy- chipsy bez konserwantów
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
Świetna wiadomość.Tylko nie wiem dlaczego trudno mi uwierzyć że leys ma tak bogatą ofertę bezglutenową?Occinella napisz proszę jak twoje dziecko ''przetrawiło''te leysy z kurczakiem?
Ja kupiłam kiedyś leysy appetite solone i niestety trzy dni Julkę bolał brzuch i jestem pewna że to po tych czipsach bo bardzo ostrożnie wprowadzamy do diety nowości.Może wina tkwi w tym że kupione były w biedronce? Czasem kupujemy leysy ale te zwykłe solone i te są ok.
Ja kupiłam kiedyś leysy appetite solone i niestety trzy dni Julkę bolał brzuch i jestem pewna że to po tych czipsach bo bardzo ostrożnie wprowadzamy do diety nowości.Może wina tkwi w tym że kupione były w biedronce? Czasem kupujemy leysy ale te zwykłe solone i te są ok.
jadłam wczoraj
Jadłam wczoraj solone...na opakowaniu nic nie było niepokojącego....dziś również mam się dobrze i nic mnie nie boli...ale ostatnio zaryzykowałam z pysiem sokiem i ....tragedia
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
muszę spróbować dzisiaj którychś koniecznie:)
Ostatnio zmieniony czw 22 wrz, 2011 13:29 przez malealekochane, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Moją Kasię zawsze boli brzuch po chipsach, jeśli przegina z ilością. Jak zje mniej, jest OK.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia