To znaczy? Insuliny za dużo cukier za niski? Czy insuliny za mało, a mimo to cukier za niski? Bo to jest zasadnicza różnica jeśli chodzi o przyczynę tej dolegliwości. Nie zawsze jest to wyłącznie taka uroda.
To było kilka lat temu i teraz dokładnie nie pamiętam - cukier skakał do góry, żeby potem gwałtownie spaść - chyba z powodu histerycznego wyrzutu insuliny.
Pamiętam najważniejsze - zalecona dieta o niskim IG (a to akurat sama wiem) i tyle. Proste i trudne zarazem .
Histeryczny wyrzut insuliny i przy nim spadek cukru wymaga dalszych badań. Gdybyś miała za wysoki wyrzut insuliny i cukier za wysoko, to byłaby to klasyczna insulinooporność i z tego powodu nietolerancja węglowodanów , czyli zmierzanie w kierunku cukrzycy typ2.
Wysoka insulina, niski cukier wskazuje na coś innego, ale nie będę tematu ciągnąc teraz. W każdym bądź razie, jeśli ci to dokucza, to warto nieco poszperać, bo znikąd się to nie bierze. Za niskie cukry mogą być też wynikiem problemów z wchłanianiem, ale wysoki wyrzut insuliny nie przemawia za tym. Przy zaburzeniach wchłaniania, wyrzut jest ok, a cukier za niski.
Ostatnio zmieniony wt 30 lip, 2013 11:15 przez alva_alva, łącznie zmieniany 1 raz.