Oto odpowiedz z firmy Terrawita na temat ich wyrobów:
Proszę Pani !
poniżej nasza odpowiedż na często kierowane pytania
dot. glutenu :
Czekolady firmy Terravita do jakiegoś czasu nie zawierały glutenu . Jednak
póżniej wprowadziliśmy do oferty czekoladę z chrupkami ( które
tylkoczęściowo są pszenne ) .
W związku z powyższym na dzień dzisiejszy nie mogę Pani zagwarantować , że
nasze czekolady są wolne od glutenu ( stąd wprowadzenie oznaczeń na
opakakowaniach )
Wyjaśniając w wielkim skrócie producenci mają obowiązek prawny znakowania na
opakowaniach składników alergennych ( czyli tych które są dodawane do danego
wyrobu ) , natomiast sprawą bardzo dowolną jest wykazywanie śladowych
ilości,
jakiś pozostałości składników alergennych z innych produktów robionych na
tych samych liniach lub pochodzących z innych źródeł .
Ponadto zgodnie z Rozporządzeniem składniki jak np. syrop glukozowy zostały
wyłączone do znakowania jako pochodzące ze składnika alergennego .
Nie dziwię się więc Państwu , że kierujecie do nas bezpośrednio zapytania o
pozostałości , w tym przypadku glutenu , składnika alergennego . Prosiłabym
tylko o dokształcenie , czy jest jakaś wartość progowa ( ilość ) , od której
występują objawy choroby ? Czekolada , która wprowadza to zagrożenie jest
produkowana ok 1 raz na kwartał , teoretyczne pozostałości chrupek mogą być
na prawdę "śladowe " . Jakie jest to dla Państwa zagrożenie ?
Natomiast firma Terravita poleca ( szczególnie dla dzieci ) figurki
czekoladowe , które są bezpieczne dla osób chorych na celiakę .
Pozdrawiamy
Dział Technologii - Terravita
W następnym e-mailu zapytałam o figurki czekoladowe, czy formy nie są wysypywane mąką. Oto odpowiedz:
Witam !
Firma Terravita nie stosuje metody posypywania form mąką , w ogóle na halach
produkujących wyroby czekoladowe nie ma tego surowca .
Ponadto proszę mi wierzyć , że bedąc coraz bardziej świadomi zagrożenia
pozostałości glutenu zwrócilibyśmy na to uwagę .
W razie jeszcze innych wątpliwości służymy pomocą .
Pozdrawiam
dział Technologii - Terravita