SM Mlekovita
Moderator: Moderatorzy
MLEKOVITA
PRODUKTY ZAWIERAJĄCE GLUTEN:
- jogurt polski pitny wiśnia z musli 250 g,
- MiaMu jogurt jagoda z biszkoptami 125 g,
- MiaMu jogurt z biszkoptami 125 g,
- Jogurt MENU B musli z owocami egzotycznymi 150 g
- lody rożki.
produkty z wsadami owocowymi zawierają w swoim składzie syrop glukozowo-fruktozowy; np. serki homogenizowane i jogurty. Jednakże stosowane syropy są oczyszczone i pozbawione glutenu.
SM Mlekovita zapewnia, że pozostałe produkty są bezglutenowe
- jogurt polski pitny wiśnia z musli 250 g,
- MiaMu jogurt jagoda z biszkoptami 125 g,
- MiaMu jogurt z biszkoptami 125 g,
- Jogurt MENU B musli z owocami egzotycznymi 150 g
- lody rożki.
produkty z wsadami owocowymi zawierają w swoim składzie syrop glukozowo-fruktozowy; np. serki homogenizowane i jogurty. Jednakże stosowane syropy są oczyszczone i pozbawione glutenu.
SM Mlekovita zapewnia, że pozostałe produkty są bezglutenowe
Najnowsza lista, jaką otrzymałam od Mlekovity:
Nie zawierają glutenu:
Masło, np. Masło Polskie ekstra 82 % tł., Masło Polskie Śmietankowe, Masło Klarowane,
Margaryny, np. DARIA, Roślinne z Mlekovity,
Mleko w proszku,
Mozzarella do sałatek,
Sery dojrzewające szwajcarskie i holenderskie,
Twarogi, np. Wiejski, MENU B,
Śmietana termizowana 12%, 18%, 22%,
Mleka zagęszczone UHT,
Maślanka naturalna,
Jogurty naturalne, np. Jogurt naturalny typu greckiego, MENU B 0% tł. Jogurt Polski,
Śmietanka UHT 12%, 18%, 30%, 36%- opakowanie kartonowe,
Mleko UHT smakowe o smaku waniliowym, truskawkowym, czekoladowe,
Ser Favita sałatkowy,
Mleko spożywcze pasteryzowane,
Mleko zsiadłe,
Serek wiejski polski naturalny,
Kefir naturalny Polski i MENU B,
Ser twarogowo-kanapkowy DeliSer naturalny i z ziołami,
Sery topione do smarowania,
Lody (jedynie lody w rożku zawierają produkty pochodne ze zbóż),
Informujemy, że do produkcji niektórych serków homogenizowanych i jogurtów wykorzystano dodatki spożywcze , zawierające syrop glukozowo-fruktozowy uzyskany z pszenicy, która uznana jest za składnik alergenny. Jednak zgodnie z Załącznikiem nr 2 w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10.07.2007r. w sprawie znakowania środków spożywczych (dz. U z 2007 r Nr 137, poz. 966 z późniejszymi zmianami) umieszczenie informacji o zawartości składnika alergennego na opakowaniu nie jest konieczne, ponieważ podczas przetwarzania zboża w syrop glukozowo-fruktozowy składnik alergenny został usunięty.
Produkty w których składzie występuje syrop glukozowo-fruktozowy:
Serki homogenizowane Mia Mu dostępne w czterech smakach: czekoladka, malinka, truskawka, wanilia,
Serki homogenizowane DAREK o smaku: waniliowy, truskawkowy, kokosowy, straciattella, brzoskwinia,
MENU B serek homogenizowany jeżyna-głóg,
Jogurt Polski pitny 250 g: pomarańcza z melisą, wiśnia z żeńszeniem, różowy grejpfrut z zieloną herbatą, kawa z guaraną, jabłko z miętą,
Jogurt polski 150g: wiśnia, malina, owoce leśne, truskawka,
Maślanka truskawkowa,
Jogurty Mia Mu : nektarynka – pomarańcza; truskawka;
zawierają syrop glukozowo-fruktozowy,
natomiast jogurty o smakach:
Jogurt Mia Mu z biszkoptami; Jogurt Mia Mu jagoda z biszkoptami- zawierają syrop glukozowo-fruktozowy i biszkopty w skład których wchodzi mąka z pszenicy zawierająca gluten.
Nie zawierają glutenu:
Masło, np. Masło Polskie ekstra 82 % tł., Masło Polskie Śmietankowe, Masło Klarowane,
Margaryny, np. DARIA, Roślinne z Mlekovity,
Mleko w proszku,
Mozzarella do sałatek,
Sery dojrzewające szwajcarskie i holenderskie,
Twarogi, np. Wiejski, MENU B,
Śmietana termizowana 12%, 18%, 22%,
Mleka zagęszczone UHT,
Maślanka naturalna,
Jogurty naturalne, np. Jogurt naturalny typu greckiego, MENU B 0% tł. Jogurt Polski,
Śmietanka UHT 12%, 18%, 30%, 36%- opakowanie kartonowe,
Mleko UHT smakowe o smaku waniliowym, truskawkowym, czekoladowe,
Ser Favita sałatkowy,
Mleko spożywcze pasteryzowane,
Mleko zsiadłe,
Serek wiejski polski naturalny,
Kefir naturalny Polski i MENU B,
Ser twarogowo-kanapkowy DeliSer naturalny i z ziołami,
Sery topione do smarowania,
Lody (jedynie lody w rożku zawierają produkty pochodne ze zbóż),
Informujemy, że do produkcji niektórych serków homogenizowanych i jogurtów wykorzystano dodatki spożywcze , zawierające syrop glukozowo-fruktozowy uzyskany z pszenicy, która uznana jest za składnik alergenny. Jednak zgodnie z Załącznikiem nr 2 w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10.07.2007r. w sprawie znakowania środków spożywczych (dz. U z 2007 r Nr 137, poz. 966 z późniejszymi zmianami) umieszczenie informacji o zawartości składnika alergennego na opakowaniu nie jest konieczne, ponieważ podczas przetwarzania zboża w syrop glukozowo-fruktozowy składnik alergenny został usunięty.
Produkty w których składzie występuje syrop glukozowo-fruktozowy:
Serki homogenizowane Mia Mu dostępne w czterech smakach: czekoladka, malinka, truskawka, wanilia,
Serki homogenizowane DAREK o smaku: waniliowy, truskawkowy, kokosowy, straciattella, brzoskwinia,
MENU B serek homogenizowany jeżyna-głóg,
Jogurt Polski pitny 250 g: pomarańcza z melisą, wiśnia z żeńszeniem, różowy grejpfrut z zieloną herbatą, kawa z guaraną, jabłko z miętą,
Jogurt polski 150g: wiśnia, malina, owoce leśne, truskawka,
Maślanka truskawkowa,
Jogurty Mia Mu : nektarynka – pomarańcza; truskawka;
zawierają syrop glukozowo-fruktozowy,
natomiast jogurty o smakach:
Jogurt Mia Mu z biszkoptami; Jogurt Mia Mu jagoda z biszkoptami- zawierają syrop glukozowo-fruktozowy i biszkopty w skład których wchodzi mąka z pszenicy zawierająca gluten.
Ostatnio zmieniony sob 12 sty, 2013 12:10 przez noodle, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
... a także z ziemniaków, pszenicy, być może także z ryżu - tam gdzie podstawą upraw jest ryż.Gosiuuunia pisze:Syrop g-f wytwarzany jest z kukurydzy z tego co mi wiadomo.
Kukurydziany syrop g-f jest powszechny w USA. U nas - niestety króluje pszeniczny.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
to raczej kwestia tego co sama uważasz za słuszne. Jeśli do produkcji używa się syropu gf to w ostrzeżeniu będzie że produkt zawiera gluten czy pszenice. Jeśli nie ma takiego ostrzeżenia, że produkt ewidentnie zawiera gluten, to nie widzę przeciwwskazań do spożycia.
A najlepiej w ogóle ograniczyć syrop i cukier i słodziki bo są niezdrowe
A najlepiej w ogóle ograniczyć syrop i cukier i słodziki bo są niezdrowe
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
tu jeszcze znalazłam coś takiego:
"SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY – jest to substancja słodząca – mieszanina cukrów: glukozy i fruktozy. Jest dodatkiem kontrowersyjnym w diecie bezglutenowej. Pozyskuje się go najczęściej z kukurydzy, ale też z pszenicy i innych zbóż. Jednakże stopień przemysłowego oczyszczenia cukrów z frakcji białkowej zbóż jest na tyle wysoki, że syropy glukozowo-fruktozowe uznaje się za bezglutenowe. Jeśli jest inaczej, producent ma obowiązek umieścić informację na opakowaniu, że produkt zawiera gluten lub glutenowe zboże. "
"SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY – jest to substancja słodząca – mieszanina cukrów: glukozy i fruktozy. Jest dodatkiem kontrowersyjnym w diecie bezglutenowej. Pozyskuje się go najczęściej z kukurydzy, ale też z pszenicy i innych zbóż. Jednakże stopień przemysłowego oczyszczenia cukrów z frakcji białkowej zbóż jest na tyle wysoki, że syropy glukozowo-fruktozowe uznaje się za bezglutenowe. Jeśli jest inaczej, producent ma obowiązek umieścić informację na opakowaniu, że produkt zawiera gluten lub glutenowe zboże. "
Zdania na temat syropu są bardzo podzielone;idealna81 pisze:Czyli syrop glukozowo-fruktozowy jest niebezpiecznym składnikiem w diecie bezglutenowej ?
jedni mogą go spożywać bez większych obaw, bo w procesie produkcji białka glutenowe są z syropu usuwane (tak mówią przepisy);
inni cierpią po pszenicznym syropie nie mniej niż po glutenie (ja się do nich zaliczam).
Więc najlepiej chyba samemu sprawdzić, jak się reaguje na taki syrop. Sprawdzić można np. na słodyczach Jutrzenki/Goplany, która dodaje pszeniczny syrop do swoich słodyczy, a są one deklarowane jako bezglutenowe.
ALE - warto zwrócić uwagę na tychże słodyczach na etykietę na opis w języku angielskim - tam piszą, że może zawierać "traces of gluten". Dlaczego? A dlatego, że np. w USA każdy produkt, który został wyprodukowany ze zboża glutenowego potencjalnie może zawierać jego śladowe ilości. A w polskich przepisach nie ma wymogu oznaczania takiego syropu, bo WEDŁUG polskich PRZEPISÓW nie zawiera już glutenu.
Pytanie więc, czy Twój organizm działa według przepisów polskich, czy amerykańskich?
Nie ma innego sposobu, jak sprawdzić, jak się po nim czujesz.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
No właśnie rzecz w tym, że albo możesz kupować wszystkie produkty, na których mają napisane "produkt bezglutenowy" i znaczek przekreślonego kłosa, a w składzie syrop glukozowo-fruktozowy;idealna81 pisze:jeśli chodzi o Goplane czy Jutrzenkę to co od nich bezpiecznie mogę kupić ???
albo tylko gorzką zwykłą czekoladę, która tego syropu nie ma.
Ja się przekonałam po ich czekoladach nadziewanych i galaretkach w czekoladzie, że ten syrop glukozowy jest dla mnie zakazany.
Ale są osoby z celiakią, które mogą te słodycze spokojnie jeść.
Więc na początek kup sobie jakąś nadziewaną czekoladę (ze znakiem kłosa!) i sprawdź, czy się po niej czujesz dobrze, czy nie.
Ja zwijałam się z bólu brzucha.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Ucieszycie się
Wklejam fragment mojej korespondencji z Mlekovitą. Pytanie dotyczyło głównie jogurtów owocowych i serka wiejskiego.
(...)
W związku z nadesłanym zapytaniem, chaiąłbym poinformowac Panią, że w Zakładzie Produkcyjnym Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita zachowana jest zasada kolejności procesu produkcji. Produkty w których składzie może znajdować się gluten produkowane są jako ostatnie w celu uniknięcia zanieczyszczenia innych produktów substancją alergizującą.
Na lini produkcyjnej na której produkowane są Serki Wiejskie nie ma możliwości zanieczyszczenia produktów glutenem, poniewaz na tej linii nie produkowane sa inne produkty w których składnie mógłby znajdowac sie gluten. Podobnie jest z jogurtami pitnymi 250 i 400g.
Aktualnie posiadamy wyniki badań przeprowadzone w zewnętrznym labolatorium na zawartość glutenu w Jogurtach pitnych 250g. W wyniku badań nie stwierdzono w nich obecności glutenu. Badaniu na zawartośc glutenu zostanie poddany teraz Jogurt Polski owoce leśne 150g
Chcialabym równiez poinformowac Panią, że dbajac o naturalnośc produktów, aktualnie wprowadzamy zmiany w składzie naszych produktów poprzez zmiane sygopu glukozowo-fruktozowego na cukier oraz zmianę skrobi modyfikowanej na skrobie natywną, która nie poddawana jest żadnym modyfikacjom. (...)
Jak uzyskam informacje dotyczące Jogurtu Polskiego (nie pitnego, tylko tego gęstego w małych pojemniczkach), wkleję.
Wklejam fragment mojej korespondencji z Mlekovitą. Pytanie dotyczyło głównie jogurtów owocowych i serka wiejskiego.
(...)
W związku z nadesłanym zapytaniem, chaiąłbym poinformowac Panią, że w Zakładzie Produkcyjnym Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita zachowana jest zasada kolejności procesu produkcji. Produkty w których składzie może znajdować się gluten produkowane są jako ostatnie w celu uniknięcia zanieczyszczenia innych produktów substancją alergizującą.
Na lini produkcyjnej na której produkowane są Serki Wiejskie nie ma możliwości zanieczyszczenia produktów glutenem, poniewaz na tej linii nie produkowane sa inne produkty w których składnie mógłby znajdowac sie gluten. Podobnie jest z jogurtami pitnymi 250 i 400g.
Aktualnie posiadamy wyniki badań przeprowadzone w zewnętrznym labolatorium na zawartość glutenu w Jogurtach pitnych 250g. W wyniku badań nie stwierdzono w nich obecności glutenu. Badaniu na zawartośc glutenu zostanie poddany teraz Jogurt Polski owoce leśne 150g
Chcialabym równiez poinformowac Panią, że dbajac o naturalnośc produktów, aktualnie wprowadzamy zmiany w składzie naszych produktów poprzez zmiane sygopu glukozowo-fruktozowego na cukier oraz zmianę skrobi modyfikowanej na skrobie natywną, która nie poddawana jest żadnym modyfikacjom. (...)
Jak uzyskam informacje dotyczące Jogurtu Polskiego (nie pitnego, tylko tego gęstego w małych pojemniczkach), wkleję.
pozdrawiam, Magda
nie bardzo rozumiem ???sia pisze:W związku z nadesłanym zapytaniem, chaiąłbym poinformowac Panią, że w Zakładzie Produkcyjnym Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita zachowana jest zasada kolejności procesu produkcji. Produkty w których składzie może znajdować się gluten produkowane są jako ostatnie w celu uniknięcia zanieczyszczenia innych produktów substancją alergizującą.
czyli jak zakończą produkcje z alergenem to zaczynają od początku ??