Jogobella
Moderator: Moderatorzy
Jogobella
"... uprzejmie informujemy, że;
1. Jogobella z owocami i ziarnami 6 zbóż, Jogobella z owocami i musli, Jogovita z musli , Deser jogurtowy - Cremesse biszkoptowy zawierają gluten
2. Jogurt naturalny, jogurt Jogovita - jogurt naturalny, jogurt Jogobella Light z owocami*, kefir oraz śmietana nie zwierają glutenu
* - Jogobella Light zawiera aspartam i acesulfan - substancje słodzące
3. Pozostałe rodzaje jogurtów owocowych Jogobella, Prima i Serduszko oprócz jogurtów owocowych wymienionych w punkcie 1 i 2 oraz serki homogenizowane Jogobella zawierają w składzie syrop glukozowo- fruktozowy, wyprodukowany wprawdzie z pszenicy ale wg oświadczenia producenta tego syropu oraz według obowiązujących przepisów nie zawiera on glutenu".
1. Jogobella z owocami i ziarnami 6 zbóż, Jogobella z owocami i musli, Jogovita z musli , Deser jogurtowy - Cremesse biszkoptowy zawierają gluten
2. Jogurt naturalny, jogurt Jogovita - jogurt naturalny, jogurt Jogobella Light z owocami*, kefir oraz śmietana nie zwierają glutenu
* - Jogobella Light zawiera aspartam i acesulfan - substancje słodzące
3. Pozostałe rodzaje jogurtów owocowych Jogobella, Prima i Serduszko oprócz jogurtów owocowych wymienionych w punkcie 1 i 2 oraz serki homogenizowane Jogobella zawierają w składzie syrop glukozowo- fruktozowy, wyprodukowany wprawdzie z pszenicy ale wg oświadczenia producenta tego syropu oraz według obowiązujących przepisów nie zawiera on glutenu".
jogobella 12.02.08
Szanowny Panie,
w odpowiedzi na Pana zapytanie uprzejmie informujemy, że;
1. Jogobella z owocami i ziarnami 6 zbóż, Jogobella z owocami i musli, Jogovita z musli, Deser jogurtowy - Cremesse biszkoptowy, deser Tiramisu zawierają gluten
2. Jogurt naturalny, jogurt Jogovita - jogurt naturalny, jogurt Jogobella Light z owocami*, kefir oraz śmietana nie zwierają glutenu
* - Jogobella Light zawiera aspartam i acesulfan - substancje słodzące
3. Pozostałe rodzaje jogurtów owocowych tj. Jogobella z owocami , jogurty owocowe Prima i jogurty owocowe Serduszko oraz serki homogenizowane Jogobella zawierają w składzie syrop glukozowo- fruktozowy, wyprodukowany wprawdzie z pszenicy, ale wg oświadczenia producenta tego syropu oraz według obowiązujących przepisów należy go traktować jako składnik nie zawierający glutenu.
Iwona Zacharowska
Kierownik Działu Jakości
w odpowiedzi na Pana zapytanie uprzejmie informujemy, że;
1. Jogobella z owocami i ziarnami 6 zbóż, Jogobella z owocami i musli, Jogovita z musli, Deser jogurtowy - Cremesse biszkoptowy, deser Tiramisu zawierają gluten
2. Jogurt naturalny, jogurt Jogovita - jogurt naturalny, jogurt Jogobella Light z owocami*, kefir oraz śmietana nie zwierają glutenu
* - Jogobella Light zawiera aspartam i acesulfan - substancje słodzące
3. Pozostałe rodzaje jogurtów owocowych tj. Jogobella z owocami , jogurty owocowe Prima i jogurty owocowe Serduszko oraz serki homogenizowane Jogobella zawierają w składzie syrop glukozowo- fruktozowy, wyprodukowany wprawdzie z pszenicy, ale wg oświadczenia producenta tego syropu oraz według obowiązujących przepisów należy go traktować jako składnik nie zawierający glutenu.
Iwona Zacharowska
Kierownik Działu Jakości
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
- Dorotka_92
- Nowicjusz
- Posty: 36
- Rejestracja: pn 17 sie, 2009 16:34
- Lokalizacja: Sosnowiec
Może odpowiadam na to co nie powinnam, ale co do Aspartamu chciałam coś przybliżyć.Jogobella Light zawiera aspartam i acesulfan
"Według Alexis Black, autorki artykułu opublikowanego w NewsTarget.com, aspartam może wywoływać raka, ślepotę, migrenę, zaburzenia w życiu seksualnym czy niekontrolowaną agresję podobną do objawów ADHD. Aspartam to neurotoksyna, zawierająca szkodliwy alkohol metylowy, który wątroba zamienia w formaldehyd, kancerogenny gaz stosowany powszechnie do produkcji klejów, żywic czy materiałów wybuchowych."
Dalsza część reportażu tu: http://www.wegetarianie.pl/Article324-m ... hold0.html
Jogobella
Witam, Przekazuję Wam najnowszą odpowiedź , jaka otrzymałam z Jogobelli. Pytałam o sery Toasty, które mnie bardzo smakują, a otrzymałam odpowiedź jak niżej.
Pozdrawiam
"...Poniżej przedstawiamy produkty zawierające gluten oraz nie zawierające glutenu:
1. Jogobella z owocami i ziarnami 6 zbóż, Jogobella z owocami i musli, Jogovita z musli, Deser jogurtowy - Cremesse biszkoptowy, deser Tiramisu - zawierają gluten
2. Jogurt naturalny, jogurt Jogovita – jogurt naturalny, jogurt Jogobella Light z owocami*, kefir oraz śmietana nie zawierają glutenu
* - Jogobella Light zawiera aspartam i acesulfan - substancje słodzące
3. Pozostałe rodzaje jogurtów owocowych Jogobella, Prima i Serduszko oprócz jogurtów owocowych wymienionych w punkcie 1 i 2 oraz serki homogenizowane Jogobella zawierają w składzie syrop glukozowo- fruktozowy, wyprodukowany wprawdzie z pszenicy, ale wg oświadczenia producenta tego syropu oraz według obowiązujących przepisów jest on uznawany jako produkt bezglutenowy
4. Jogurty marki Prima i Serduszko oraz Monte Drink zawierają skrobie modyfikowaną ale surowcem do jej wyprodukowania jest skrobia kukurydziana lub skrobia z tapioki – co oznacza, że jest to skrobia modyfikowana bezglutenowa – i tym samym produkty te są bezglutenowe.
5. Sery topione Toasty również należą do produktów bezglutenowych.
W razie dodatkowych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji.
Poniżej dodatkowe informacje:
Jako żywność bezglutenową określa się produkty:
● składające się lub wytworzone wyłącznie z surowców nie zawierających pszenicy (i jej odmian takich, jak pszenica durum, orkisz lub kamut), żyta, jęczmienia i owsa lub ich odmian, w których całkowity poziom glutenu nie może przekraczać 20 mg/kg;
● zawierające jeden lub więcej składników z pszenicy (i jej odmian takich, jak pszenica durum, orkisz lub kamut), żyta, jęczmienia i owsa lub ich odmian, które zostały specjalnie przetworzone w celu usunięcia z nich glutenu, a całkowity poziom glutenu nie może przekraczać 20 mg/kg.
Powyższe wartości odnoszą się do produktów w postaci, w jakiej są wprowadzane do obrotu i sprzedawane konsumentowi.
Odnośnie zawartości glutenu w syropie glukozowo -fruktozowym – zebrane informacje przedstawiają się następująco:
w 2007 r. Komitet ds. Żywienia i Żywności Specjalnego Żywieniowego Przeznaczenia Kodeksu Żywnościowego przedstawił projekt zrewidowanej normy dotyczącej żywności bezglutenowej. Zgodnie z tym projektem i szeroką dyskusją wyróżnione zostały dwie kategorie produktów specjalnego żywieniowego przeznaczenia dla osób nie tolerujących glutenu, tj.:
− żywność bezglutenowa;
− żywność o obniżonej zawartości glutenu.
Z informacji udzielonej nam przez producenta syropu glukozowo -fruktozowego wynika, że dostarczany nam syrop zawiera poniżej 20 mg glutenu na kg syropu czyli według definicji powyżej może być określony jako produkt bezglutenowy. Ponadto dodawany jest on do jogurtów w ilości ok.4 % czyli przeliczając według receptury – jogurt owocowy Jogobella zawiera około 0,8 mg glutenu na kg gotowego produktu co oznacza, że jeden kubeczek jogurtu 150 g zawiera 0,12 mg glutenu, natomiast jeden kubek jogurtu 500 g zawiera 0,4 mg glutenu.
Z poważaniem
Kierownik Działu Jakości.."
//Edit: usunęłam dane osobowe z listu.
Generalnie proszę wszystkich o nie zamieszczanie danych osób, które wypowiadają się w imieniu firmy i w odpowiedzi na korespondencję - chyba, że te osoby są świadome, że ich nazwisko znajdzie się na forum i wyraziły na to zgodę.
Akurat na ten post wypadło, ale apel jest skierowany do wszystkich forumowiczów.
Pozdrawiam

"...Poniżej przedstawiamy produkty zawierające gluten oraz nie zawierające glutenu:
1. Jogobella z owocami i ziarnami 6 zbóż, Jogobella z owocami i musli, Jogovita z musli, Deser jogurtowy - Cremesse biszkoptowy, deser Tiramisu - zawierają gluten
2. Jogurt naturalny, jogurt Jogovita – jogurt naturalny, jogurt Jogobella Light z owocami*, kefir oraz śmietana nie zawierają glutenu
* - Jogobella Light zawiera aspartam i acesulfan - substancje słodzące
3. Pozostałe rodzaje jogurtów owocowych Jogobella, Prima i Serduszko oprócz jogurtów owocowych wymienionych w punkcie 1 i 2 oraz serki homogenizowane Jogobella zawierają w składzie syrop glukozowo- fruktozowy, wyprodukowany wprawdzie z pszenicy, ale wg oświadczenia producenta tego syropu oraz według obowiązujących przepisów jest on uznawany jako produkt bezglutenowy
4. Jogurty marki Prima i Serduszko oraz Monte Drink zawierają skrobie modyfikowaną ale surowcem do jej wyprodukowania jest skrobia kukurydziana lub skrobia z tapioki – co oznacza, że jest to skrobia modyfikowana bezglutenowa – i tym samym produkty te są bezglutenowe.
5. Sery topione Toasty również należą do produktów bezglutenowych.
W razie dodatkowych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji.
Poniżej dodatkowe informacje:
Jako żywność bezglutenową określa się produkty:
● składające się lub wytworzone wyłącznie z surowców nie zawierających pszenicy (i jej odmian takich, jak pszenica durum, orkisz lub kamut), żyta, jęczmienia i owsa lub ich odmian, w których całkowity poziom glutenu nie może przekraczać 20 mg/kg;
● zawierające jeden lub więcej składników z pszenicy (i jej odmian takich, jak pszenica durum, orkisz lub kamut), żyta, jęczmienia i owsa lub ich odmian, które zostały specjalnie przetworzone w celu usunięcia z nich glutenu, a całkowity poziom glutenu nie może przekraczać 20 mg/kg.
Powyższe wartości odnoszą się do produktów w postaci, w jakiej są wprowadzane do obrotu i sprzedawane konsumentowi.
Odnośnie zawartości glutenu w syropie glukozowo -fruktozowym – zebrane informacje przedstawiają się następująco:
w 2007 r. Komitet ds. Żywienia i Żywności Specjalnego Żywieniowego Przeznaczenia Kodeksu Żywnościowego przedstawił projekt zrewidowanej normy dotyczącej żywności bezglutenowej. Zgodnie z tym projektem i szeroką dyskusją wyróżnione zostały dwie kategorie produktów specjalnego żywieniowego przeznaczenia dla osób nie tolerujących glutenu, tj.:
− żywność bezglutenowa;
− żywność o obniżonej zawartości glutenu.
Z informacji udzielonej nam przez producenta syropu glukozowo -fruktozowego wynika, że dostarczany nam syrop zawiera poniżej 20 mg glutenu na kg syropu czyli według definicji powyżej może być określony jako produkt bezglutenowy. Ponadto dodawany jest on do jogurtów w ilości ok.4 % czyli przeliczając według receptury – jogurt owocowy Jogobella zawiera około 0,8 mg glutenu na kg gotowego produktu co oznacza, że jeden kubeczek jogurtu 150 g zawiera 0,12 mg glutenu, natomiast jeden kubek jogurtu 500 g zawiera 0,4 mg glutenu.
Z poważaniem
Kierownik Działu Jakości.."
//Edit: usunęłam dane osobowe z listu.
Generalnie proszę wszystkich o nie zamieszczanie danych osób, które wypowiadają się w imieniu firmy i w odpowiedzi na korespondencję - chyba, że te osoby są świadome, że ich nazwisko znajdzie się na forum i wyraziły na to zgodę.
Akurat na ten post wypadło, ale apel jest skierowany do wszystkich forumowiczów.

Ostatnio zmieniony pt 30 paź, 2009 15:42 przez ruda52, łącznie zmieniany 3 razy.
Czyli dobrze zrozumiałam ,że SERDUSZKA można jesc pomimo,że zawierają
SKROBIE MODYFIKOWANĄ .... ????
4. Jogurty marki Prima i Serduszko oraz Monte Drink zawierają skrobie modyfikowaną ale surowcem do jej wyprodukowania jest skrobia kukurydziana lub skrobia z tapioki – co oznacza, że jest to skrobia modyfikowana bezglutenowa – i tym samym produkty te są bezglutenowe.
PROSZĘ o ODPOWIEDZ z góry bardzo DZIĘKUJE .
pozdrawiam
SKROBIE MODYFIKOWANĄ .... ????

4. Jogurty marki Prima i Serduszko oraz Monte Drink zawierają skrobie modyfikowaną ale surowcem do jej wyprodukowania jest skrobia kukurydziana lub skrobia z tapioki – co oznacza, że jest to skrobia modyfikowana bezglutenowa – i tym samym produkty te są bezglutenowe.
PROSZĘ o ODPOWIEDZ z góry bardzo DZIĘKUJE .
pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedz dotycząca jogurtów 
Ale się ciesze że Serduszka ( moje ulubione) mogę jeść
pozdrawiam
//Moderatorka: zamieniłam wielkie litery na zwykłe. Bardzo proszę o nieużywanie wielkich liter - w internecie oznaczają one krzyk. Dziękuję.

Ale się ciesze że Serduszka ( moje ulubione) mogę jeść





pozdrawiam
//Moderatorka: zamieniłam wielkie litery na zwykłe. Bardzo proszę o nieużywanie wielkich liter - w internecie oznaczają one krzyk. Dziękuję.
Ostatnio zmieniony pn 02 lis, 2009 11:33 przez idealna81, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam prosbe: czy ktos kto dostal juz to zestawienie moglby mi je przeslac na maila? Prooosze:) julia.m@poczta.onet.pl