MASTERFOODS - Milky Way, Mars, Snickers...
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
MASTERFOODS - Milky Way, Mars, Snickers...
Dostałem listę słodkich produktów bez glutenu od firmy MasterFoods
Witam Pana!
Oto lista naszych produktów, które nie zawierają w swoim składzie glutenu:
Milky way magiczne gwiazdki
Dove karmel
Dove crispy
Dove fruit & nut
Dove hazelnut
M&Męs z migdałami
M&Męs czekoladowe
M&Męs mini
M&Męs orzechowe
Batony:
Mars z migdałami
Mars classic
Mars ciemno-jasny
Milky way classic
Milky way truskawkowy
No Name
Snickers classic
Snickers cruncher
Topic classic
Bounty
Figurki czekoladowe
Jaja Wielkanocne (bez dodatków)
Kremy do smarowania pieczywa:
- Milky way
- Snickers
Produkty M&M`s zawierają skrobię, a właściwie dekstrynę tapioki, która nie
zawiera glutenu.
Niestety Twix jest ciasteczkiem pokrytym czekoladą i zawiera mąkę pszenną
(gluten).
W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt.
Pozdrawiam,
Malgorzata Braulinska-Wojciuk
Food Safety Specialist
Masterfoods Polska
//moderowane przez Rafal_tata - scalanie + zmiana tytułu
Witam Pana!
Oto lista naszych produktów, które nie zawierają w swoim składzie glutenu:
Milky way magiczne gwiazdki
Dove karmel
Dove crispy
Dove fruit & nut
Dove hazelnut
M&Męs z migdałami
M&Męs czekoladowe
M&Męs mini
M&Męs orzechowe
Batony:
Mars z migdałami
Mars classic
Mars ciemno-jasny
Milky way classic
Milky way truskawkowy
No Name
Snickers classic
Snickers cruncher
Topic classic
Bounty
Figurki czekoladowe
Jaja Wielkanocne (bez dodatków)
Kremy do smarowania pieczywa:
- Milky way
- Snickers
Produkty M&M`s zawierają skrobię, a właściwie dekstrynę tapioki, która nie
zawiera glutenu.
Niestety Twix jest ciasteczkiem pokrytym czekoladą i zawiera mąkę pszenną
(gluten).
W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt.
Pozdrawiam,
Malgorzata Braulinska-Wojciuk
Food Safety Specialist
Masterfoods Polska
//moderowane przez Rafal_tata - scalanie + zmiana tytułu
Ostatnio zmieniony wt 18 wrz, 2007 10:53 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 609
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
- Lokalizacja: Warszawa
No wlasnie, dlaczego ktos w takim duzym koncernie tak lekcewazy potrzeby klientow, ze nie wie nawet co to znaczy "bezglutenowy", bo pisanie takich rzeczy wprowadza w blad i mnozy niejasnosci, a przeciez tego typu zapytania pisze sie by cos wyjasnic...(podejrzewam, ze ktos kto odpowiadal na ten post wiedzial tyle, ze bezglutenowy znaczy-bez wafelka...no i tu sie grubo mylil)
Mam wątpliwości co do wiarygodności MasterFoods. Sensacje po M&M`s jak w zegarku...Chciałabym jeszcze wiedzieć, czy odpowiedź pani z MasterFoods o bezglutenowości wyżej wymienionych produktów jest poparta jakimiś badaniami... A co z linią produkcyjną? To że nie zawierają "w swoim składzie glutenu" nie znaczy że wogóle go nie zawierają. Niestety..
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Niestety, nikogo nie można złapać za rękę... to tak jak z tym syropem skrobiowym: oficjalnie z ziemniaków, lecz jeżeli są trudności z dostawcami producenci stosują zbożowy... i co im można zrobić ?
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Już dzwoniłem, ale jest "na produkcji", jak mnie poinformowano 

Ostatnio zmieniony śr 17 sie, 2011 23:06 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Mam odpowiedź
Mam odpowiedź na pytania postawione na forum, poniżej wklejam tekst maila z MasterFoods:
"Panie Rafale,
oto moje odpowiedzi (wytłuszczone) na pana pytania:
Czy te produkty, które są wg listy bezpieczne są produkowane na tych samych liniach produkcyjnych, co produkty zawierające mąkę, zboża itp ?
- technologicznie nie jest to możliwe, aby były produkowane na tej samej linii,
1. Słód - jest w składzie np. Marsów - jaki jest używany w Waszych produktach? czy nie zawiera glutenu?
- ekstrakt słodowy jest produkowany przez trawienie enzymatyczne węglowodanów i białek, jeżeli pozostaje tam jeszcze trochę niestrawionego białka, to są to małe ilości, a sam ekstrakt jest dodawany do Marsa w ilości mniejszej niż 1% całej masy.
2. Czy w składzie Bounty na pewno nie ma mąki? Podobno kiedyś była....
- nie ma mąki w składzie Bounty
3. Czy istnieje taka możliwość, że używacie Państwo starych opakowań, z wydrukowanymi glutenowymi składnikami?
- nie ma takiej możliwości, każda zmiana receptury wymusza zmianę opakowania
4. Czy wg polskich przepisów na opakowaniu nie muszą pojawić się wszystkie składniki produktu?
- na pewno nasze opakowania są zgodne z przepisami, nie jestem znawcą prawa żywnościowego, ale mogę sprawdzić i podać panu przepisy regulujące te aspekty, potrzebne jest mi więcej czasu.
5. Jeden z uczestników forum skarży się na dolegliwości żołądkowe, po spożyciu M&Msów mimo, iż są one umieszczone na liście bezpiecznych produktów. Stąd pytanie jakimi badaniami jest poparta ta lista?
- lista jest poparta znajomością składu recepturowego, a do M&M`s nie dodajemy glutenu, być może uczestnik forum jest uczulony na jakiś inny składnik
Kwestia "znajomości składu recepturowego" sugeruje CHYBA, że badań oficjalnych nie posiadają. Nie wiem, jak mam się odnieść do takiej informacji...
Muszę przyznać, że Pani Malgorzata Braulinska-Wojciuk jest uprzejmą osobą, nie sprawiała wrażenia, że robi mi jakąś łaskę, sama proponowała, że może oddzwonić, dowiedzieć się czegoś, generalnie OK. W takim razie napiszę jeszcze o te przepisy prawa żywnościowego...
"Panie Rafale,
oto moje odpowiedzi (wytłuszczone) na pana pytania:
Czy te produkty, które są wg listy bezpieczne są produkowane na tych samych liniach produkcyjnych, co produkty zawierające mąkę, zboża itp ?
- technologicznie nie jest to możliwe, aby były produkowane na tej samej linii,
1. Słód - jest w składzie np. Marsów - jaki jest używany w Waszych produktach? czy nie zawiera glutenu?
- ekstrakt słodowy jest produkowany przez trawienie enzymatyczne węglowodanów i białek, jeżeli pozostaje tam jeszcze trochę niestrawionego białka, to są to małe ilości, a sam ekstrakt jest dodawany do Marsa w ilości mniejszej niż 1% całej masy.
2. Czy w składzie Bounty na pewno nie ma mąki? Podobno kiedyś była....
- nie ma mąki w składzie Bounty
3. Czy istnieje taka możliwość, że używacie Państwo starych opakowań, z wydrukowanymi glutenowymi składnikami?
- nie ma takiej możliwości, każda zmiana receptury wymusza zmianę opakowania
4. Czy wg polskich przepisów na opakowaniu nie muszą pojawić się wszystkie składniki produktu?
- na pewno nasze opakowania są zgodne z przepisami, nie jestem znawcą prawa żywnościowego, ale mogę sprawdzić i podać panu przepisy regulujące te aspekty, potrzebne jest mi więcej czasu.
5. Jeden z uczestników forum skarży się na dolegliwości żołądkowe, po spożyciu M&Msów mimo, iż są one umieszczone na liście bezpiecznych produktów. Stąd pytanie jakimi badaniami jest poparta ta lista?
- lista jest poparta znajomością składu recepturowego, a do M&M`s nie dodajemy glutenu, być może uczestnik forum jest uczulony na jakiś inny składnik
Kwestia "znajomości składu recepturowego" sugeruje CHYBA, że badań oficjalnych nie posiadają. Nie wiem, jak mam się odnieść do takiej informacji...
Muszę przyznać, że Pani Malgorzata Braulinska-Wojciuk jest uprzejmą osobą, nie sprawiała wrażenia, że robi mi jakąś łaskę, sama proponowała, że może oddzwonić, dowiedzieć się czegoś, generalnie OK. W takim razie napiszę jeszcze o te przepisy prawa żywnościowego...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
nie można wierzyć producentom a jedyną możliwością sprawdzenia czy możemy coś jeść jest uzyskanie całego 100%-owego składu produktów a i to jest nie pewne bo nie wiemy czy powiedzieli prawdę, i wtedy sami możemy sprawdzić i dociekać czy możemy czy nie - a batony to szemrana sprawa np. przez pewnien okres niby niczego nie było w snicersach potem znowu było i tak na zmainę i bądź tu człowieku mądry