Oto odpowiedź z firmy Bacha, produkującej produkty mleczne Campina:
Szanowna Pani,
Dziekujemy za kontakt i zapytanie dotyczace naszych produktow.
W odpowiedzi na pytanie dotyczace zawartosci glutenu w naszych produktach informujemy, iż jedyne produkty z naszej oferty i produkowane aktualnie zawierajace gluten to kaszki smietankowe oraz jogurt z ziarnami zboz Musline sprzedawany w sieci sklepow Biedronka.
Pozostale produkty takie jak: jogurty, naturalne, smietankowe, kefir i jogurty owocowe i desery jogurtowe, napoje jogurtowe oraz puddingi mleczne nie zawieraja glutenu.
Ponizej przedstawiam również informacje z naszego Działu Kontroli Jakości dotyczące syropu glukozowo-fruktozowego oraz procesu produkcji.
(1) syrop glukozowo-fruktozowy nie jest zrodlem glutenu:
Decyduje o tym technologia produkcji, w tym przypadku technologia produkcji glukozy. Syrop glukozowy, bądź fruktozowy jest półproduktem przy produkcji glukozy krystalicznej. Proces produkcyjny glukozy polega na hydrolizie enzymatycznej bądź kwasowej skrobii np. z pszenicy. Dlatego nie ma niebezpieczeństwa związanego z glutenem.
Dlatego też, zgodnie z dyrektywą syropy glukozowo-fruktozowe są wyłączone z listy składników żywności zawierających alergeny ( w tym przypadku gluten ). Czyli nie są nośnikiem alergenu, mimo że wyprodukowano je z pszenicy.
(2) proces / kolejnosc i etapy produkcji:
Puddingi nie są zanieczyszczone glutenem z kaszek ponieważ kaszki zawsze produkowane są po puddingach oraz zawsze po produkcji kaszek przeprowadzany jest pełen proces mycia i sterylizacji linii produkcyjnej oraz maszyny pakujacej.
Mam nadzieje, ze powyzsze informacja w pelni wyjasniaja watpliowsci. Jeśli mialaby Pani jeszcze dodatkowe pytania bardzo prosimy o kontakt.
Z poważaniem,
Marta Czajkowska
Bacha - Campina
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Super, czyli topping LaCrima też jest BG 

● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Nie wierzę. A ludzie którzy nie mogą stosować Bezglutenowej skrobi pszennej, właśnie ze względu na zanieczyszczenie glutenem?EdytkaW pisze:Proces produkcyjny glukozy polega na hydrolizie enzymatycznej bądź kwasowej skrobii np. z pszenicy. Dlatego nie ma niebezpieczeństwa związanego z glutenem.
Ostatnio zmieniony ndz 04 sty, 2009 00:07 przez TataOli, łącznie zmieniany 1 raz.