Proszę Moderatora aby przeniósł ten temat w odpowiednie miejsce.
W miesiącu lipcu br. zwróciłam się z zapytaniem do firmy czy ich wyroby są czysto bezglutenowe. Jak mogłam przypuszczać odpowiedź była negatywna. Wczoraj otrzymałam kolejnego maila. Wiadomość jaką otrzymałam uświadomiła mi dlaczego produkty, które możemy bezpiecznie spożywać są tak drogie. Dla zainteresowanych cytuję maila:
Witam,
na dzień dzisiejszy nie udało sie wprowadzić do sprzedaży wyrobów
bezglutenowych.
Napotkaliśmy szereg problemów organizacyjnych.
Produkcja wyrobów bezglutenowych w naszym zakładzie stoi pod znakiem
zapytania.
Możemy produkować wyroby bez dodawania glutenu, natomiast nie jesteśmy w
stanie zagwarantować w 100% braku jego obecności, ponieważ używamy
glutenu w zakładzie.
Jesteśmy na etapie konsultacji z dostawcami i ze specjalistami-
alergologami
i dostawcami
surowców.
DLA PRZYKŁADU PODAJE UTRUDNIENIA PRODUKCJI WYROBÓW BEZGLUTENOWYCH:
- DOBÓR ODPOWIEDNIEGO SUROWCA MIĘSNEGO, MIĘSO MUSI POCHODZIĆ OD
ZWIERZĄT KTÓRE BYŁY ŻYWIONE PASZĄ W SKŁADZIE KTÓREJ NIE BYŁO GLUTENU(GLUTEN ZNAJDUJE SIĘ W PSZENICY, JĘCZMIENIU, ŻYCIE, ORKISZU, OTRĘBACH, SŁODZIE JĘCZMIENNYM, KUKURYDZY, RYŻU, MĄCE ZIEMNIACZANEJ ITP) - NALEŻY OKAZAĆ SIĘ DEKLARACJĄ OD PRODUCENTA ŻYWCA, DEKLARACJĄ OD ZAKŁADU UBOJOWEGO GDYŻ GLUTEN MOŻE SIĘ TAKŻE DOSTAĆ NA WSKUTEK KONTAKTU PRACOWNIKÓW Z MIĘSEM (NP. JEDZĄC POSIŁKI"RESZTKI" MOGĄ POZOSTAĆ NA DŁONIACH, ODZIEŻY) DOBÓR ODPOWIEDNICH MIESZANEK PRZYPRAWOWYCH DEKLARACJE PRODUCENTA
- OSOBNY, SZCZELNY MAGAZYN DODATKÓW I PRZYPRAW (JELITA, OSŁONKI,PRZYPRAWY,
FOLIA DO PAKOWANIA)
- PROCES TECHNOLOGICZNY MUSI ODBYWAĆ SIĘ W INNYM CZASIE NIŻ BIEŻĄCA
PRODUKCJA (HALE PRODUKCYJNE-MYTE DODATKOWO PRZED PROCESEM, PRACOWNICY
PO DOKŁADNEJ KĄPIELI, ODZIEŻ CZYSTA - DEKLARACJA Z PRALNI SERWISUJĄCEJ NAM
ODZIEŻ. OSOBY Z PRALNI MOGĄ TAKŻE POWODOWAĆ "ZANIECZYSZCZENIE" GLUTENEM)
- PRODUKTY ZAWIERAJĄCE GLUTEN MOGĄ WYSTĘPOWAĆ PRAKTYCZNIE WSZĘDZIE
(PYŁKI W POWIETRZU, NA ŚCIANACH, MASZYNACH, NA LUDZIACH, ODZIEŻY.
- STWORZENIE ODPOWIEDNICH PROCEDUR DOT. MYCIA POMIESZCZEŃ, SPRZĘTU,
POJEMNIKÓW, HIGIENY OSOBISTEJ, PROCESÓW PRODUKCYJNYCH (ROZDRABNIANIE,
MIESZANIE, KONFEKCJONOWANIE) - NA WSZYSTKO NALEŻY PRZEDSTAWIĆ WYNIKI
BADAŃ NA POZOSTAŁOŚĆ GLUTENU NA POWIERZCHNI.
- PRODUKTY MUSZĄ BYĆ WPROWADZONE DO OBROTU W POSTACI PACZKOWANEJ PO OK 20 DAG, ABY UNIEMOŻLIWIĆ KONTAKT Z "NORMALNĄ" ŻYWNOŚCIĄ. KLIENT KUPUJE
CAŁE OPAKOWANIE ABY W SKLEPIE NIE TRZEBA BYŁO PORCJOWAĆ ROZWAŻAĆ ITP.
- NALEŻY OPRACOWAĆ WNIOSEK DO POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII O
ROZSZERZENIE DZIAŁALNOŚCI O PRODUKTY SPECJALNEGO PRZEZNACZENIA ŻYWIENIOWEGO
- PO SPEŁNIENIU TYCH WSZYSTKICH WARUNKÓW NALEŻY WYPRODUKOWAĆ PRÓBNĄ
PARTIĘ PRODUKCYJNĄ I PRZEKAZAĆ KILKANAŚCIE PRÓBEK DO ANALIZY W INSTYTUCIE
CENTRUM ZDROWIA DZIECKA W WARSZAWIE. KOSZT BADANIA JEDNEJ PRÓBKI 4000 ZŁ. BADANIA NALEŻY PRZEPROWADZAĆ KAŻDORAZOWO PO WYPRODUKOWANIU KOLEJNEJ PARTII. PO ZBADANIU DANE PRODUKTY OTRZYMUJĄ CERTYFIKAT I ZAPIS NUMERU PRÓBY
BADAWCZEJ. DOPIERO TAKIE PRODUKTY MOGĄ NOSIĆ MIANO WYROBÓW BEZGLUTENOWYCH I BYĆ SKIEROWANE DO SPRZEDAŻY.
ZATEM NA TEN MOMENT PRODUKCJA W/W STOI POD ZNAKIEM ZAPYTANIA.
TO NIE MOŻE BYĆ MIEJSCA NA IMPROWIZACJĘ.
JEŻELI UDA NAM SIĘ PRZEJŚĆ TE PROCEDURY, TO WPROWĄDZIMY PEWNIE 1 PRODUKT NA POCZĄTEK.
POZDRAWIAM
ŁUKASZ ZYGUŁA
- PRODUCENT MA OBOWIĄZEK CIĄGŁEGO MONITOROWANIA PRODUKCJI
- INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA BĄDŹ POLSKA IZBA GOSPODARCZA
PRZEPROWADZA NIEZAPOWIEDZIANE KONTROLE. W PRZYPADKU STWIERDZENIA NIEPRAWIDŁOWOŚCI NAKŁADANE SĄ BARDZO WYSOKIE KARY FINANSOWE, POZBAWIENIE UPRAWNIEŃ.
PRODUKCJA TAKICH WYROBÓW WÓWCZAS UZNAWANA JEST JAKO PRODUKCJA WYROBÓW NIEBEZPIECZNYCH DLA ŻYCIA LUDZKIEGO.
ZATEM: WPROWADZENIE DO SPRZEDAŻY WYROBÓW Z SYMBOLEM "PRZEKREŚLONEGO
KŁOSA" POTRWA JESZCZE CHWILĘ I BĘDZIE OBEMOWAŁO WYŁĄCZNIE MAX. 3
PRODUKTY
Rzeźnictwo G.Zyguła
Moderator: Moderatorzy
Re: Rzeźnictwo G.Zyguła
Po pierwsze, to dlaczego zwierzęta mają być żywione nieglutenową paszą?MIĘSO MUSI POCHODZIĆ OD
ZWIERZĄT KTÓRE BYŁY ŻYWIONE PASZĄ W SKŁADZIE KTÓREJ NIE BYŁO GLUTENU(GLUTEN ZNAJDUJE SIĘ W PSZENICY, JĘCZMIENIU, ŻYCIE, ORKISZU, OTRĘBACH, SŁODZIE JĘCZMIENNYM, KUKURYDZY, RYŻU, MĄCE ZIEMNIACZANEJ ITP
Przecież nie jemy paszy, tylko mięso. Pasza nie przechodzi bezpośrednio do mięsa, jest trawiona, czyli rozkładana do najmniejszych cząstek: aminokwasów, cukrów itp, a z tego jest budowany mięsień i kościec, Gdzie tu miejsce na przenikanie glutenu?

Już żeśmy to przerabiali przy okazji jajek, przecież kury jedzą zboże, co nie powoduje, ze jajka są glutenowe!
A poza tym, skąd, zdaniem tego zakładu, gluten ma się wziąć w kukurydzy, ryżu i mące ziemniaczanej?

- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Re: Rzeźnictwo G.Zyguła
Coś tu jest namieszane... Czy ten Pan na pewno chce wprowadzić te produkty, czy ktoś usiłuje go nastraszyć...
Hmmm... Jakoś firma Dobija z Żywca nie podniosła cen po wprowadzeniu znaczka kłosa...Cecylia pisze:Wiadomość jaką otrzymałam uświadomiła mi dlaczego produkty, które możemy bezpiecznie spożywać są tak drogie.
I to już byłoby coś...Możemy produkować wyroby bez dodawania glutenu, natomiast nie jesteśmy w stanie zagwarantować w 100% braku jego obecności, ponieważ używamy glutenu w zakładzie.
W temacie rozbierania mięsa zwierząt karmionych paszą zbożową nie wypowiadam się, bo nie znam się na tym, nie wiem, czy to może być zagrożenie - pewnie chodzi o resztki niestrawionego pożywienia, ale jak to wygląda w praktyce nie mam pojęcia. Natomiast jeśli ten Pan uważa, że gluten znajduje się w kukurydzy, ryżu i mące ziemniaczanej, to znaczy, że nie do końca jeszcze rozeznał problem...- DOBÓR ODPOWIEDNIEGO SUROWCA MIĘSNEGO, MIĘSO MUSI POCHODZIĆ OD ZWIERZĄT KTÓRE BYŁY ŻYWIONE PASZĄ W SKŁADZIE KTÓREJ NIE BYŁO GLUTENU(GLUTEN ZNAJDUJE SIĘ W PSZENICY, JĘCZMIENIU, ŻYCIE, ORKISZU, OTRĘBACH, SŁODZIE JĘCZMIENNYM, KUKURYDZY, RYŻU, MĄCE ZIEMNIACZANEJ ITP)
Mam rozumieć, że prosto ze stołówki/z przerwy wchodzą na halę produkcyjną???NP. JEDZĄC POSIŁKI"RESZTKI" MOGĄ POZOSTAĆ NA DŁONIACH, ODZIEŻY)
Ale na zawartość glutenu są odpowiednie normy, tylko w Stanach stosuje się Zero Tolerance...- PROCES TECHNOLOGICZNY MUSI ODBYWAĆ SIĘ W INNYM CZASIE NIŻ BIEŻĄCA PRODUKCJA (HALE PRODUKCYJNE-MYTE DODATKOWO PRZED PROCESEM, PRACOWNICY PO DOKŁADNEJ KĄPIELI, ODZIEŻ CZYSTA - DEKLARACJA Z PRALNI SERWISUJĄCEJ NAM ODZIEŻ. OSOBY Z PRALNI MOGĄ TAKŻE POWODOWAĆ "ZANIECZYSZCZENIE" GLUTENEM)
- PRODUKTY ZAWIERAJĄCE GLUTEN MOGĄ WYSTĘPOWAĆ PRAKTYCZNIE WSZĘDZIE (PYŁKI W POWIETRZU, NA ŚCIANACH, MASZYNACH, NA LUDZIACH, ODZIEŻY.
- STWORZENIE ODPOWIEDNICH PROCEDUR DOT. MYCIA POMIESZCZEŃ, SPRZĘTU, POJEMNIKÓW, HIGIENY OSOBISTEJ, PROCESÓW PRODUKCYJNYCH (ROZDRABNIANIE, MIESZANIE, KONFEKCJONOWANIE) - NA WSZYSTKO NALEŻY PRZEDSTAWIĆ WYNIKI BADAŃ NA POZOSTAŁOŚĆ GLUTENU NA POWIERZCHNI.
No cóż.... Z tego co wiem jedno badanie kosztuje 350 zł... Firmy stricte bezglutenowe zbankrutowałyby po pół roku...- PO SPEŁNIENIU TYCH WSZYSTKICH WARUNKÓW NALEŻY WYPRODUKOWAĆ PRÓBNĄ PARTIĘ PRODUKCYJNĄ I PRZEKAZAĆ KILKANAŚCIE PRÓBEK DO ANALIZY W INSTYTUCIE CENTRUM ZDROWIA DZIECKA W WARSZAWIE. KOSZT BADANIA JEDNEJ PRÓBKI 4000 ZŁ.
Skąd te informacje są?BADANIA NALEŻY PRZEPROWADZAĆ KAŻDORAZOWO PO WYPRODUKOWANIU KOLEJNEJ PARTII. PO ZBADANIU DANE PRODUKTY OTRZYMUJĄ CERTYFIKAT I ZAPIS NUMERU PRÓBY BADAWCZEJ. DOPIERO TAKIE PRODUKTY MOGĄ NOSIĆ MIANO WYROBÓW BEZGLUTENOWYCH I BYĆ SKIEROWANE DO SPRZEDAŻY.
Czy te instytucje są uprawnione do kontroli? Chyba nie...- INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA BĄDŹ POLSKA IZBA GOSPODARCZA PRZEPROWADZA NIEZAPOWIEDZIANE KONTROLE. W PRZYPADKU STWIERDZENIA NIEPRAWIDŁOWOŚCI NAKŁADANE SĄ BARDZO WYSOKIE KARY FINANSOWE, POZBAWIENIE UPRAWNIEŃ.
Ostatnio zmieniony śr 08 paź, 2008 22:52 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia