Grzaniec galicyjski i grzaniec w ogóle

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

Demon
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 90
Rejestracja: śr 29 lip, 2009 23:31
Lokalizacja: Łodż

Post autor: Demon »

A jak tolerujecie grzaniec - grzane wino? Np. Grzaniec Galicyjski? Bo zastanawiam się czy w tych "przyprawach korzennych" nie ma czegoś z glutenem...
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

Ja zwykle robię grzane wino z wina ;-) i przypraw Kamisu. Poza lekkim rauszem żadnych skutków nie odczuwam.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Magdalaena , a konkretnie z jakiego wina i przypraw , czy może byc jakiekolwiek ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

No cóż. Raczej z taniego wina ;-) jakaś Sofia czy winko w kartonie. Nie warto inwestować, bo smak jest zdominowany przez przyprawy.

A przypraw używam specjalnych - np. Przyprawa do Grzańca Kamisu.
http://www.kamis.pl/index.php/content/view/261/586/
skład wygląda ok. cukier, cynamon, goździki, imbir, anyż, kardamon.
A jeśli ktoś ma wątpliwości, to zawsze można wrzucić goździki, cukier, imbir , rodzynki ...
Ostatnio zmieniony sob 19 gru, 2009 01:58 przez Magdalaena, łącznie zmieniany 1 raz.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Okey :) dzięki :) spróbuje na "Sylwka" zdziałać coś takiego :564:
Obrazek
pawelski
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 160
Rejestracja: wt 16 lut, 2010 19:47
Lokalizacja: Kraków

Post autor: pawelski »

Demon pisze:A jak tolerujecie grzaniec - grzane wino? Np. Grzaniec Galicyjski? Bo zastanawiam się czy w tych "przyprawach korzennych" nie ma czegoś z glutenem...
Wysłałem maila do producenta grzańca galicyjskiego - firmy Vinfort z Krakowa, ale po trzech dniach wciąż nie mam odpowiedzi, czy w trakcie procesu "uszlachetniania" jest ryzyko "zanieczyszczenia" glutenem produktu finalnego.
Jak tylko dostanę odpowiedź, opublikuję na forum.
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

To ja w międzyczasie wklejam listę przypraw korzennych według polskiej Wikipedii

chili
cynamon
bazylia
czarnuszka
czosnek pospolity
gałka muszkatołowa
gorczyca
goździki
imbir
owoce jałowca
kardamon
kminek
kozieradka
kurkuma (ostryż długi)
majeranek
muszkatołowiec
papryka ostra
papryka słodka
pieprz biały
pieprz czarny
pieprz czerwony
pieprz zielony
pieprz turecki
szafran
tymianek
wanilia
ziele angielskie

Tylko nie wiadomo, jakie jeszcze mieszanki produkują w tej fabryce i czy nie mają zapaskudzonej linii...
pawelski
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 160
Rejestracja: wt 16 lut, 2010 19:47
Lokalizacja: Kraków

Post autor: pawelski »

W nawiązaniu do mojej wypowiedzi parę postów wyżej(wcześniej) - dzisiaj dostałem maila z firmy Vinfort - producenta Grzańca Galicyjskiego:
Szanowny Panie,

W odpowiedzi na Pana pytanie informuje;, z.e wino GRZANIEC GALICYJSKI jest w 100% produktem BEZGLUTENOWYM.

Pozdrawiam!

Z powaz.aniem,
*LESZEK MA?YSA*
tel./ faks: + 48 12 633 13 85
tel. kom. + 48 601 428710

*Piwnice Win Importowanych "VINFORT" Sp. z o.o.*
30-001 Kraków, ul. Kamienna 2-4
NIP: 677-10-20-653, REGON: 350888218, KRS: 0000110648
Kapita? Zak?adowy: 2 200 000,00 PLN
Konto: Raiffesen Bank Polska SA, nr 11 1750 1048 0000 0000 0357 1718, SWIFT: RCBWPLPW

:564:
a moje pytanie brzmiało:
Bardzo bym prosil o informacje czy Panstwa produkt: "Grzaniec Galicyjski" jest produktem ze stuprocentowa pewnoscia bezglutenowym.
Wiemy, ze wino, jako napitek alkoholowy wytwarzany z winogron, z samej nazwy glutenu nie zawiera, aczkolwiek chcielibysmy rozwiac ponad wszelka watpliwosc niepewnosc, czy w trakcie przyprawiania Grzanca Galicyjskiego, na etapie kazdego z procesow, istnieje 100%-owa pewnosc, ze gluten w zadnej postaci nie dostanie sie do produktu finalnego.
Z gory dziekuje za odpowiedz, mam nadzieje ze bedzie to dobra wiadomosc, ktora mozna bedzie uczcic szklaneczka Grzanca Panstwa produkcji.
pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony czw 18 mar, 2010 21:31 przez pawelski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
salsamichal
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 352
Rejestracja: śr 04 cze, 2014 17:17
Lokalizacja: Kraków

Re: Grzaniec galicyjski i grzaniec w ogóle

Post autor: salsamichal »

I dzisiaj właśnie kosztuje ten trunek :)
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Awatar użytkownika
tutiki
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: czw 21 wrz, 2017 13:41

Re: Grzaniec galicyjski i grzaniec w ogóle

Post autor: tutiki »

A jeśli bym chciała zrobić grzańca na bazie piwa? Z tego co słyszałam każde zawiera gluten. Ktoś wie coś więcej na ten temat?
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3797
Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
Lokalizacja: Polska

Re: Grzaniec galicyjski i grzaniec w ogóle

Post autor: pleomorfa »

Są piwa bezglutenowe.
Gdzie je znaleźć: viewtopic.php?f=10&t=3996&p=112641&hilit=piwo#p112641
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
salsamichal
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 352
Rejestracja: śr 04 cze, 2014 17:17
Lokalizacja: Kraków

Re: Grzaniec galicyjski i grzaniec w ogóle

Post autor: salsamichal »

A jak z innymi grzancami??
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Awatar użytkownika
tutiki
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: czw 21 wrz, 2017 13:41

Re: Grzaniec galicyjski i grzaniec w ogóle

Post autor: tutiki »

pleomorfa pisze:Są piwa bezglutenowe.
Gdzie je znaleźć: viewtopic.php?f=10&t=3996&p=112641&hilit=piwo#p112641
Tylko czy na bazie takiego piwa da radę zrobić dobrego grzańca? Przyznam, że w temacie piwa zbytnio nie siedzę, dlatego nie wiem, czy warto próbować robić taki wynalazek.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3797
Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
Lokalizacja: Polska

Re: Grzaniec galicyjski i grzaniec w ogóle

Post autor: pleomorfa »

Piwa bezglutenowe często są prawie indentyczne w smaku jak normalne. Proces produkcji jest tak prowadzony, aby te piwa były bezglutenowe. Duża ilość z nich ma skład praktycznie identyczny ze zwykłymi, więc to żadne wynalazki tylko proces przyjazny diecie bezglutenowej g:D :564:
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
tutiki
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: czw 21 wrz, 2017 13:41

Re: Grzaniec galicyjski i grzaniec w ogóle

Post autor: tutiki »

Pleomorfa, dzięki za odpowiedź i wyjaśnienie! Można zatem bez strachu napić się się tego piwa jak zwykłego i do tego grzańca zrobić :)
ODPOWIEDZ