TUREK
Moderator: Moderatorzy
TUREK
Witam Panią
Produkty produkowane w Mleczarni "Turek" - Zakład w Turku, tj. sery pleśniowe pod marką TUREK i SEKRET MNICHA nie zawierają glutenu.
Mam więc nadzieję, że nasze sery będą miłym urozmaiceniem w Pani diecie.
Życzę miłego dnia
Pozdrawiam
Agnieszka Kukuła - Wasilewska
Witam,
wszystkie:
- sery żółte dojrzewające i produkty seropodobne dojrzewające pod marką Turek i Pasłęk,
- masła i miksy pod marką Pasłęk,
- produkty topione La Festa pod marką Turek
nie zawierają glutenu i może je Pani spokojnie spożywać.
W ramach Grupy Bongrain w Polsce są 3 fabryki - na temat innych produktów: serów świeżych i pleśniowych wypowiedzą się moje koleżanki
Pozdrawiam/Regards,
Anna ZYDLEWSKA
Produkty produkowane w Mleczarni "Turek" - Zakład w Turku, tj. sery pleśniowe pod marką TUREK i SEKRET MNICHA nie zawierają glutenu.
Mam więc nadzieję, że nasze sery będą miłym urozmaiceniem w Pani diecie.
Życzę miłego dnia
Pozdrawiam
Witam,
wszystkie:
- sery żółte dojrzewające i produkty seropodobne dojrzewające pod marką Turek i Pasłęk,
- masła i miksy pod marką Pasłęk,
- produkty topione La Festa pod marką Turek
nie zawierają glutenu i może je Pani spokojnie spożywać.
W ramach Grupy Bongrain w Polsce są 3 fabryki - na temat innych produktów: serów świeżych i pleśniowych wypowiedzą się moje koleżanki
Pozdrawiam/Regards,
Anna ZYDLEWSKA
2 część TUREK
Witam,
nasze produkty, które może Pani spożywać w przypadku diety bezglutenowej:
- wszystkie sery twarogowe niedojrzewające pod marką Turek z wyłączeniem serka Turek Puszysty z rzodkiewką (obecność białka pszenicy)
- wszystkie sery twarogowe niedojrzewające pod marką Tartare z wyłączeniem serka Tartare Borowikowe Las (obecnosć białka pszenicy)
pozdrawiam
Iwona Miler
Dział Jakości
Mleczarnia "Turek" Sp. z o.o.
Zakład w Głubczycach
ul. Raciborska 36
48 - 100 Głubczyce
nasze produkty, które może Pani spożywać w przypadku diety bezglutenowej:
- wszystkie sery twarogowe niedojrzewające pod marką Turek z wyłączeniem serka Turek Puszysty z rzodkiewką (obecność białka pszenicy)
- wszystkie sery twarogowe niedojrzewające pod marką Tartare z wyłączeniem serka Tartare Borowikowe Las (obecnosć białka pszenicy)
pozdrawiam
Iwona Miler
Dział Jakości
Mleczarnia "Turek" Sp. z o.o.
Zakład w Głubczycach
ul. Raciborska 36
48 - 100 Głubczyce
-
- Aktywny Forumowicz
Bardzo polecam Turkowe twarożki z mleka koziego, smaczne, zupełnie nie smakują i pachną "kozio" (bez urazy L)). Nadają się doskonale do mieszania z owocami, konfiturą, czy miodem, rzodkiewką, czy szczypiorkiem, ziółkami czy orzechami, albo do smarowania chlebków czy placuszków na gorąco.
Spróbowałam też koziego camemberka z Turka, dość dziwny ale też dobry, trzeba się nieco przyzwyczaić do innego smaku, ale lepszy taki, iż żaden
No i te ceny, zaskakująco normalne
Dziękuję Turkowi 
Spróbowałam też koziego camemberka z Turka, dość dziwny ale też dobry, trzeba się nieco przyzwyczaić do innego smaku, ale lepszy taki, iż żaden

No i te ceny, zaskakująco normalne

Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
-
- Aktywny Forumowicz
Uaktualniam informację uzyskaną od firmy Turek:
Dzień dobry,
Generalnie sery pleśniowe naturalne są wolne od glutenu, co wynika z technologii.
Problem może pojawić się w przypadku serów z dodatkami smakowymi. Może się zdarzyć, że sam dodatek jest już alergenem, ale również, jakiś składnik złożony, może zawierać alergeny. Najczęściej dotyczy to aromatów.
Nasze sery pleśniowe są wolne od glutenu z wyjątkiem:
Sera camembert o smaku wędzonym - do sera dodawany jest aromat, który właśnie zawiera białka pszenicy i soi.
W niedługim czasie wejdą w życie przepisy dotyczące informacji przekazywanych konsumentom.
Zgodnie z tymi przepisami producenci będą zobligowani do podawania i wyraźnego zaznaczenia informacji o alergenach jakie są w produkcie lub jakie są dodawane do niego. Będzie to duże ułatwienie dla konsumentów, którzy mają alergie pokarmowe.
Na opakowaniach naszych produktów takie informacje już są podawane.
pozdrawiam M
Dzień dobry,
Generalnie sery pleśniowe naturalne są wolne od glutenu, co wynika z technologii.
Problem może pojawić się w przypadku serów z dodatkami smakowymi. Może się zdarzyć, że sam dodatek jest już alergenem, ale również, jakiś składnik złożony, może zawierać alergeny. Najczęściej dotyczy to aromatów.
Nasze sery pleśniowe są wolne od glutenu z wyjątkiem:
Sera camembert o smaku wędzonym - do sera dodawany jest aromat, który właśnie zawiera białka pszenicy i soi.
W niedługim czasie wejdą w życie przepisy dotyczące informacji przekazywanych konsumentom.
Zgodnie z tymi przepisami producenci będą zobligowani do podawania i wyraźnego zaznaczenia informacji o alergenach jakie są w produkcie lub jakie są dodawane do niego. Będzie to duże ułatwienie dla konsumentów, którzy mają alergie pokarmowe.
Na opakowaniach naszych produktów takie informacje już są podawane.
pozdrawiam M
Zastanawia mnie różnorodność odpowiedzi z firmy Turek - w szczególności mam wątpliwości odnośnie serów pleśniowych i serów żółtych. Informacja, którą otrzymałam w dniu dzisiejszym:
Witam,
oferujemy szeroki asortyment produktów bezglutenowych. Na dzień dzisiejszy produkty, które są wolne od glutenu to:
- wszystkie sery twarogowe niedojrzewające pod marką Turek
W przypadku pytań lub wątpliwości pozostaję do dyspozycji.
Witam,
oferujemy szeroki asortyment produktów bezglutenowych. Na dzień dzisiejszy produkty, które są wolne od glutenu to:
- wszystkie sery twarogowe niedojrzewające pod marką Turek
W przypadku pytań lub wątpliwości pozostaję do dyspozycji.
Re: TUREK
Dziękuje za wiadomość,i związku z tym....udając się na zakupy zakupie dla odmiany jakiś serek z firmy TUREK.Reah pisze:Ja jadam tylko żółte i pleśniowe i z tymi nie mam problemów.
Tartare nie jadłam, ale to dobra wiadomość, że prawie wszystkie nie zawierają glutenu
Pozdrawiam
Nowe informacje:
Szanowna Pani,
w nawiązaniu do poniższego mejla uprzejmie informuję, iż jedynymi produktami zawierającymi gluten spośród serów twarogowych produkowanych w Głubczycach są :
- Tartare Łososiowa Zatoka 150g i 20g;
- Turek Kremowy smak o smaku łososia 125g.
Pozostałe sery twarogowe nie zawierają glutenu.
Z poważaniem
Iwona Kalita
Specjalista ds. Jakości
Dziękuję.
A Turek puszysty o smaku rzodkiewki i Tartere Borowikowy Las ?
M.D.
Nie, z tych dwóch produktach wycofaliśmy już składniki zawierające gluten. W chwili obecnej jedynymi produktami z zawartością glutenu są sery o aromatyzacji łososia.
Iwona Kalita
Specjalista ds. Jakości
Szanowna Pani,
w nawiązaniu do poniższego mejla uprzejmie informuję, iż jedynymi produktami zawierającymi gluten spośród serów twarogowych produkowanych w Głubczycach są :
- Tartare Łososiowa Zatoka 150g i 20g;
- Turek Kremowy smak o smaku łososia 125g.
Pozostałe sery twarogowe nie zawierają glutenu.
Z poważaniem
Iwona Kalita
Specjalista ds. Jakości
Dziękuję.
A Turek puszysty o smaku rzodkiewki i Tartere Borowikowy Las ?
M.D.
Nie, z tych dwóch produktach wycofaliśmy już składniki zawierające gluten. W chwili obecnej jedynymi produktami z zawartością glutenu są sery o aromatyzacji łososia.
Iwona Kalita
Specjalista ds. Jakości
Dzień dobry,
Sery pleśniowe produkowane w zakładzie w Turku pod markami "Turek" i "Sekret Mnicha" są wole od glutenu.
Jedynie sprowadzane z Czech pod marką "Turek" sery z panierką (camembert i edamski) zawierają gluten ze względu na obecność panierki.
Ser o smaku wędzonym jest wycofany z produkcji.
Pozdrawiam
Specjalista ds. Jakości
Mam rozumieć ze sery w panierce są w zakładzie gdzie indziej i nie ma możliwości zanieczyszczenia krzyżowego innych produktów ?
M.D.
Nasz zakład prowadzi politykę "Zero alergenów". W ramach procedur wyeliminowaliśmy wszystkie alergeny, które mogliśmy. Ściśle monitorujemy surowce i dodatki, których używamy do produkcji. Obecnie mamy tylko jeden alergen - mleko.
Pozdrawiam
Specjalista ds. Jakości
Sery pleśniowe produkowane w zakładzie w Turku pod markami "Turek" i "Sekret Mnicha" są wole od glutenu.
Jedynie sprowadzane z Czech pod marką "Turek" sery z panierką (camembert i edamski) zawierają gluten ze względu na obecność panierki.
Ser o smaku wędzonym jest wycofany z produkcji.
Pozdrawiam
Specjalista ds. Jakości
Mam rozumieć ze sery w panierce są w zakładzie gdzie indziej i nie ma możliwości zanieczyszczenia krzyżowego innych produktów ?
M.D.
Nasz zakład prowadzi politykę "Zero alergenów". W ramach procedur wyeliminowaliśmy wszystkie alergeny, które mogliśmy. Ściśle monitorujemy surowce i dodatki, których używamy do produkcji. Obecnie mamy tylko jeden alergen - mleko.
Pozdrawiam
Specjalista ds. Jakości
- salsamichal
- Aktywny Forumowicz
-
- Nowicjusz
Sery Turek, Camembert, Brie, Sekret Mnicha bezpieczne!
Kolejna firma odpisała mi na wiadomość . Tym razem na tapetę idą produkty firmy Turek 
„Witam,
w nawiązaniu do Pani zapytania uprzejmie informuję, iż w naszej ofercie posiadamy produkty z zawartością glutenu – są to wszystkie serki o aromatyzacji łososia (Tartare Łososiowa Zatoka 20g i 150g, Turek Kremowy łosoś 125g). Ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego innych produktów wyeliminowano poprzez zastosowanie rygorystycznych procedur oraz Dobrych Praktyk Produkcyjnych i Higienicznych w trakcie procesu produkcyjnego.
W załączniku lista produktów bezglutenowych oferowanych przez naszą firmę w sektorze serów świeżych.”
ZAŁĄCZNIK ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ :http://pichcisz.pl/2630/sery-turek-brie ... z-glutenu/

„Witam,
w nawiązaniu do Pani zapytania uprzejmie informuję, iż w naszej ofercie posiadamy produkty z zawartością glutenu – są to wszystkie serki o aromatyzacji łososia (Tartare Łososiowa Zatoka 20g i 150g, Turek Kremowy łosoś 125g). Ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego innych produktów wyeliminowano poprzez zastosowanie rygorystycznych procedur oraz Dobrych Praktyk Produkcyjnych i Higienicznych w trakcie procesu produkcyjnego.
W załączniku lista produktów bezglutenowych oferowanych przez naszą firmę w sektorze serów świeżych.”
ZAŁĄCZNIK ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ :http://pichcisz.pl/2630/sery-turek-brie ... z-glutenu/
- salsamichal
- Aktywny Forumowicz