Lody cassate firmy Fawor

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Lody cassate firmy Fawor

Post autor: kaczmi »

Zapytałem o bezglutenowość lodów cassate firmy Fawor i otrzymałem bardzo szczegółowy opis:

"Dzień dobry,

Poniżej składniki zamieszczone na opakowaniu lodów Cassate:

"Składniki: mleko, śmietanka (24,8 %), cukier, masa jajowa, truskawki
(5,4%), woda, rodzynki, owoce: ananasy, papaja, guawa; kakao (1,1%),
kropelki czekoladowe [cukier, masa kakaowa, masło kakaowe, emulgator:
lecytyny (soja), aromat], orzeszki ziemne, skórka pomarańczowa kandyzowana
(2,3%) (skórka pomarańczowa, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, regulator
kwasowości: kwas cytrynowy; aromat), aromat, emulgator: E471, stabilizatory:
E466, E412; regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

Alergeny występujące w produkcie: mleko, jaja, soja, orzeszki ziemne.

Produkcja lodów odbywa się w wydzielonym pomieszczeniu aby nie dopuścić do
zakażenia krzyżowego mąką pszenną.
W tym roku Cukiernia Bajka otrzymała certyfikat Systemu Zarządzania
Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000, dlatego konsumenci mają potwierdzenie że
nasze wyroby są bezpieczne a zagrożenia związane z migracją alergenów z
zakładu do produktu gotowego są zminimalizowane.

Pozdrawiam
Agata Wójcik
Fawor"

Zadałem dodatkowe pytanie: Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że syrop glukozowo-fruktozowy
pozyskiwany jest z kukurydzy, a nie z pszenicy, gdyż nie ma zawartej
informacji na ten temat, jak również aromaty nie zawierają pszenicy?

Otrzymana odpowiedź:
Dzień dobry,

Syrop glukozowo - fruktozowy jest pozyskiwany z pszenicy, jednak w procesie
produkcyjnym gluten jest wytrącany i praktycznie jest nieobecny w gotowym
syropie.
Taką informację uzyskałam od producenta. W załączniku dołączyłam
specyfikację od producenta.
Według aktualnego rozporządzenia nr 1169/2011 nie ma obowiązku podawania
informacji o glutenie w syropach glukozowych na bazie pszenicy.
Jeśli chodzi o aromaty, w załączniku specyfikacja na cukier waniliowy który
pełni funkcję aromatu. Producent podaje informację że produkt nie zawiera
alergenów.
Kropelki czekoladowe i skórka pomarańczowa kandyzowana również nie zawiera
zbóż zawierających gluten.

Pozdrawiam
Agata Wójcik
FAWOR"

I faktycznie, otrzymałem również w załącznikach specyfikacje producentów syropu glukozowo-fruktozowego, oraz aromatu waniliowego, w których potwierdzają brak alergenów w swoich produktach.
ODPOWIEDZ