Campina, Bakoma, Danone
Moderator: Moderatorzy
Campina, Bakoma, Danone
Odpowiedzi, jakie otrzymałam na pytanie o rodzaj skrobi, stosowanej w produktach tych firm i ich ewentualnej bezglutenowości:
Danone:
Bardzo dziękujemy za wiadomość,
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że w produktach DANONE skrobia nie pochodzi ze zbóż, tylko z kukurydzy lub z tapioki (z bulw manioku - podobne do ziemniaka). W obecnej chwili używamy tylko skrobi kukurydzianej.
W przypadku dalszych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji.
Zapraszamy również do korzystania z naszej Infolinii pod numerem telefonu 0 801 33 11 33 od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-19.00 (opłata według taryfy lokalnej).
Łączymy wyrazy szacunku,
Bakoma:
Szanowna Pani,
w jogurtach używamy skrobi modyfikowanej z kukurydzy.
Najbezpieczniejszym naszym produktem pod względem braku śladów glutenu są jogurt naturalny w kubku 150g i kefir w kubku 250g.
Na liniach na których są produkowane- pakowane te wyroby nigdy nie ma produktów zawierających gluten.
Na linii pakującej np. jogurt naturalny 400g mógł byc pakowany, oczywiście przed myciem, jogurt z ziarnami zbóż.
Z poważaniem
Krystyna Kotecka
Bakoma S.A.
Campina:
Szanowna Pani,
w naszych produktach wykorzystujemy skrobię kukurydzianą.
W żadnym z naszych jogurtów (oprócz jogurtów Miodzio z otrębami i z ziarnami zbóż) nie ma glutenu.
Z poważaniem,
Magda Bogusz
... na razie tyle...
Danone:
Bardzo dziękujemy za wiadomość,
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że w produktach DANONE skrobia nie pochodzi ze zbóż, tylko z kukurydzy lub z tapioki (z bulw manioku - podobne do ziemniaka). W obecnej chwili używamy tylko skrobi kukurydzianej.
W przypadku dalszych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji.
Zapraszamy również do korzystania z naszej Infolinii pod numerem telefonu 0 801 33 11 33 od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-19.00 (opłata według taryfy lokalnej).
Łączymy wyrazy szacunku,
Bakoma:
Szanowna Pani,
w jogurtach używamy skrobi modyfikowanej z kukurydzy.
Najbezpieczniejszym naszym produktem pod względem braku śladów glutenu są jogurt naturalny w kubku 150g i kefir w kubku 250g.
Na liniach na których są produkowane- pakowane te wyroby nigdy nie ma produktów zawierających gluten.
Na linii pakującej np. jogurt naturalny 400g mógł byc pakowany, oczywiście przed myciem, jogurt z ziarnami zbóż.
Z poważaniem
Krystyna Kotecka
Bakoma S.A.
Campina:
Szanowna Pani,
w naszych produktach wykorzystujemy skrobię kukurydzianą.
W żadnym z naszych jogurtów (oprócz jogurtów Miodzio z otrębami i z ziarnami zbóż) nie ma glutenu.
Z poważaniem,
Magda Bogusz
... na razie tyle...
Myślę, że jest jednak różnica między używaniem do produkcji skrobi naturalnie bezglutenowej, a śladowymi zanieczyszczeniami na taśmie produkcyjnej. Podczas produkcji jogurtów i in. produktów mlecznych muszą być zachowane rygorystyczne warunki sanitarne, m.in. mycie całych linii produkcyjnych. Więc chyba nie przejmowałabym się zbytnio tymi ilościami śladowymi. Wydaje mi się, że jest to raczej asekuracja ze strony producenta.
-
- Nowicjusz
- Posty: 6
- Rejestracja: pn 21 lis, 2005 16:43
- Lokalizacja: Skórcz
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
a jogurty muesli
powinni napisać że wszystkie są bezglutenowe oprócz jogurtów muesli. Poza tym trochę im nie wierzę ale to już moja sprawa - bo skoro są takie bezglutenowe a linia produkcyjna nie jest zanieczyszczona glutenem bo wszystko niby mają bezglutenowe to co to za problem postarać się o możliwość zaznaczenia na opakowaniu że produkt jest bezglutenowy? ach szkoda gadać ostatnio nawet w ketchupach jest mąka po co?
Składy wyrobów tych firm stale się zmieniają trzeba bez ustanku kontrolować
składy .Owszem na Bakomie , Danonach pisało długo skrobia modyfikowana a teraz już tylko skrobia i teraz ryzyk fizyk bo pisali pół roku temu że na chwilę obecną stosujemy skrobię kukurydzianą. Jeszcze Campina ma skrobię kukurydzianą w składzie wyraźnie napisaną a innych firm to już tylko pojedyńcze wyroby. Teraz idę do marketu i kopię 10 minut zeby znaleźć coś pewnego.
Nie wiem czy to ja popadłem w jakąs paranoję czy jeszcze niedawno naprawde było inaczej i łatwiej.
Bristo
składy .Owszem na Bakomie , Danonach pisało długo skrobia modyfikowana a teraz już tylko skrobia i teraz ryzyk fizyk bo pisali pół roku temu że na chwilę obecną stosujemy skrobię kukurydzianą. Jeszcze Campina ma skrobię kukurydzianą w składzie wyraźnie napisaną a innych firm to już tylko pojedyńcze wyroby. Teraz idę do marketu i kopię 10 minut zeby znaleźć coś pewnego.
Nie wiem czy to ja popadłem w jakąs paranoję czy jeszcze niedawno naprawde było inaczej i łatwiej.
Bristo
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
jogurty
Mimo zapewnień różnych firm - mam na mysli jogurty - nie kupuję ich. Kupuję za to naturalne kefiry i mieszam z owocami, np. mandarynki, banany, rodzynki. Moja córka to uwielbia.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Oto odpowiedź od firmy Danone:
Szanowna Pani,
Bardzo dziękujemy za wiadomość.
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że gluten zawierają
produkty z muesli oraz jogurt biszkoptowy (informacja jest na opakowaniu).
Niektóre produkty mogą zawierać śladowe ilości glutenu i to również jest
zaznaczone na opakowaniu.Polecamy dla dziecka między innymi Danonki,
którenie zawierają glutenu, więc można je podawać dziecku z celiakią.
Skrobia modyfikowana to jest substancja zagęszczająca, syrop glukozowo- fruktozowy to mieszanka 2 tzw. cukrów prostych: glukozy i fruktozy.
W produktach spożywczych zastępuje się nim zwykły cukier czyli sacharozę.
Wszystkie składniki używane w naszych produktach są pochodzenia
naturalnego.
Szanowna Pani,
Bardzo dziękujemy za wiadomość.
W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informujemy, że gluten zawierają
produkty z muesli oraz jogurt biszkoptowy (informacja jest na opakowaniu).
Niektóre produkty mogą zawierać śladowe ilości glutenu i to również jest
zaznaczone na opakowaniu.Polecamy dla dziecka między innymi Danonki,
którenie zawierają glutenu, więc można je podawać dziecku z celiakią.
Skrobia modyfikowana to jest substancja zagęszczająca, syrop glukozowo- fruktozowy to mieszanka 2 tzw. cukrów prostych: glukozy i fruktozy.
W produktach spożywczych zastępuje się nim zwykły cukier czyli sacharozę.
Wszystkie składniki używane w naszych produktach są pochodzenia
naturalnego.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
uwaga na jogurty campiny! miałam ulubiony ich jogurt "miodzio". jest w różnych wersjach - z musli, z ziaranami słonecznika i czysty. wyżej pani z tej firmy deklarowała że tylko z otrebami i ziarnami zbóz zawierają gluten. byc może wówczas, gdy udzielano tej odpowiedzi tak było. ale teraz jest wyracnie napisane że na wszytkich jogurtach miodzio - także tych czystch i ze słonecznikiem - jest skrobia pszenna. wierzę że to była zmiana składau, ale żeby tak na nasza niekorzyść.....nieładnie. czy ktoś moze wie, czy skrobia pszenna jest najtańsza, że tak chętnie z niej korzystają producenci? to byłby jedyny argument za zmianą. cho zdaje tez sobie sprawę że baaardzo niewielu producntów zastanawia się nad tym, czy ich produkt bedzie mógł zjeść celiaczek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!