Witam,
ostatnio odkrylam batony "Dobra Kaloria" o smakach "kawa&orzech" czy "chrupiacy orzech" dostępne są w Rossmanie. Skald maja bardzo prost przyklad:
"Składniki: Daktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), orzechy nerkowca (14%), kawa (5,1%). Może zawierać kawałki pestek owoców."
Wydaje sie dobry dla celiaków. Cos mnie jednak tknęło bo maja znaczki ze baton jest bez laktozy czy dla wegan ale nie ma znaczka ze bez glutenu. Napisalam wiec z ciekawosci do producenta. To co otrzymałam zaszokowalo mnie. ..... batony moga zawierac gluten... czyli nie mozna ufac nawet produktom gdzie nie widac w skladzie glutenu, pszenicy,itd.
Napisalam oczywisce do producenta ze powinien taka informacje dodac ale czy to zrobi???? ponizje ich odpowiedz jak zapytalam sie o sklad produktu.
Szanowna Pani,
Batony owocowe marki "dobra kaloria" nie zawierają w składzie glutenu, ale nie są bezglutenowe. Produkt może być oznaczany jako bezglutenowy, gdy poziom glutenu jest mniejszy niż 20 ppm, a w naszych batonach jest z tym różnie. Przeprowadzone jakiś czas temu badanie wykazało, że w niektórych jest poniżej 20 ppm, a w niektórych trochę więcej. Dla osób z niewielką wrażliwością na gluten jest to poziom bezpieczny, ale w przypadku dużej wrażliwości lepiej być ostrożnym.
Pozdrawiam.
Marek Paluszewski
Kierownik Kontroli Jakości
logo KUBARA RGB[/i][/i]
KUBARA sp. z o.o.
ul. Gen. Józefa Bema 32
42-202 Częstochowa[/color]
UWAGA ***batony Dobra Kaloria***
Moderator: Moderatorzy
Re: UWAGA ***batony Dobra Kaloria***
Czy to jest zgodne z rozporządzeniem w sprawie znakowania środków spożywczych? Jeśli może być alergen to producent nie ma obowiązku umieszczenia o tym informacji na opakowaniu??