Pečivárne
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Produkt bezglutenowy (obojętnie gdzie, czy w Czechach, czy w Polsce) wg Codex Alimentarius to produkt, który (w sposób naturalny nie zawiera glutenu) nie zawiera pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa, ani żadnych odmian pochodnych i poziom glutenu nie przekracza 20mg/kg gotowego wyrobu.
Produkty bezglutenowe mogą zawierać w/w zboża, jeśli technologicznie gluten został z nich usunięty, lecz podobnie: zawartość glutenu nie przekracza 20mg/kg gotowego wyrobu.
20mg/kg = 20ppm
Produkty specjalnie przetworzone, w których zawartość glutenu została zredukowana do 20-100ppm nie mogą być znakowane jako BG. Proponowane oznaczenie to "produkt o zredukowanej/niskiej zawartości glutenu."
Codex Alimentarius, czyli Kodeks Żywnościowy (dosłowne tłumaczenie z języka łacińskiego - kod żywienia) oznacza szereg zarówno ogólnych jak i szczegółowych standardów zapewniania bezpieczeństwa żywności. Jego celem jest ochrona zdrowia konsumenta oraz gwarancja stosowania uczciwej praktyki w branży żywnościowej. Żywność wprowadzana na rynek lokalny, czy też wysyłana na eksport musi być bezpieczna i dobrej jakości.
Codex Alimentarius został utworzony w 1960 roku wspólnie przez dwie agendy Organizacji Narodów Zjednoczonych: Organizację do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization - FAO) i Światową Organizację Zdrowia (World Health Organisation - WHO). Jego celem było wprowadzenie oraz propagowanie definicji oraz wymagań dla żywności ułatwiających harmonizację międzynarodowego obrotu żywnością. W pracach nad Kodeksem Żywnościowym bierze udział 166 państw, które skupiają większość ludności świata. Ustalenia międzynarodowe są następnie wprowadzane w życie również na szczeblu krajowym i regionalnym.
http://www.eufic.org/article/pl/artid/c ... mentarius/
Produkty bezglutenowe mogą zawierać w/w zboża, jeśli technologicznie gluten został z nich usunięty, lecz podobnie: zawartość glutenu nie przekracza 20mg/kg gotowego wyrobu.
20mg/kg = 20ppm
Produkty specjalnie przetworzone, w których zawartość glutenu została zredukowana do 20-100ppm nie mogą być znakowane jako BG. Proponowane oznaczenie to "produkt o zredukowanej/niskiej zawartości glutenu."
Codex Alimentarius, czyli Kodeks Żywnościowy (dosłowne tłumaczenie z języka łacińskiego - kod żywienia) oznacza szereg zarówno ogólnych jak i szczegółowych standardów zapewniania bezpieczeństwa żywności. Jego celem jest ochrona zdrowia konsumenta oraz gwarancja stosowania uczciwej praktyki w branży żywnościowej. Żywność wprowadzana na rynek lokalny, czy też wysyłana na eksport musi być bezpieczna i dobrej jakości.
Codex Alimentarius został utworzony w 1960 roku wspólnie przez dwie agendy Organizacji Narodów Zjednoczonych: Organizację do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization - FAO) i Światową Organizację Zdrowia (World Health Organisation - WHO). Jego celem było wprowadzenie oraz propagowanie definicji oraz wymagań dla żywności ułatwiających harmonizację międzynarodowego obrotu żywnością. W pracach nad Kodeksem Żywnościowym bierze udział 166 państw, które skupiają większość ludności świata. Ustalenia międzynarodowe są następnie wprowadzane w życie również na szczeblu krajowym i regionalnym.
http://www.eufic.org/article/pl/artid/c ... mentarius/
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Uściślijmy najpierw wartości: 20 ppm = 20 mg/kg
W lipcu 2008 roku w Genewie odbyło się zebranie komisji Codexu Alimentarius, na którym przyjęto,że produkt bezglutenowy może zawierać do 20 mg/kg glutenu, zarówno produkty ze zbóż bezglutenowych, jak i zawierających gluten.
Natomiast do 100 mg/kg glutenu mogą zawierać produkty, które nazwane są produktem obniżonej zawartości glutenu. Wg. kodeksu postanowienia dotyczące tej grupy produktów mogą być podjęte na szczeblu krajowym.
Tu jest właściwy dokument: http://www.codexalimentarius.net/downlo ... s_118e.pdf
(Widzę, że pisaliśmy w tym samym czasie sorry, nie widziałam)
W lipcu 2008 roku w Genewie odbyło się zebranie komisji Codexu Alimentarius, na którym przyjęto,że produkt bezglutenowy może zawierać do 20 mg/kg glutenu, zarówno produkty ze zbóż bezglutenowych, jak i zawierających gluten.
Natomiast do 100 mg/kg glutenu mogą zawierać produkty, które nazwane są produktem obniżonej zawartości glutenu. Wg. kodeksu postanowienia dotyczące tej grupy produktów mogą być podjęte na szczeblu krajowym.
Tu jest właściwy dokument: http://www.codexalimentarius.net/downlo ... s_118e.pdf
(Widzę, że pisaliśmy w tym samym czasie sorry, nie widziałam)
Ostatnio zmieniony czw 13 lis, 2008 16:21 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
trochę nas zaniepokoiło, że te wafelki oznaczony są znakiem przekreślonego kłosa, ale dodatkowo na odwrocie jest informacja "Bardzo mała zawartość glutenu" - szkoda, że nie jest napisane dokładnie ile jest tego glutenu.
Czy sprawdzaliście może informacje u producenta lub dystrybutora??
Czy sprawdzaliście może informacje u producenta lub dystrybutora??
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
to samo... jest znaczek, a pisze BARDZO MAŁA ZAWARTOŚĆ GLUTENU bez wyjaśnienia... a w skłądzie słód jeczmienny, na batonikach widziałam wczoraj...
czy nadal je spożywacie? nic się nie zmieniło od 3cha lat?
pani w sklepie powiedziała, że świetnie jej schodzą, więc stwierdzam, że chyba nic sie nie zmieniło... a może bład w polskim tłumaczeniu (?), nie wziełam z tego wszystkiego ich... dlatego pytam, jakby ktos posiadał jakieś informacje:)
czy nadal je spożywacie? nic się nie zmieniło od 3cha lat?
pani w sklepie powiedziała, że świetnie jej schodzą, więc stwierdzam, że chyba nic sie nie zmieniło... a może bład w polskim tłumaczeniu (?), nie wziełam z tego wszystkiego ich... dlatego pytam, jakby ktos posiadał jakieś informacje:)
Wcale nie trudno było znaleźć... na stronie producenta do każdego produktu, który ma opis "bardzo niska zawartość glutenu" dołączone są pdf'y z ostatnimi badaniami pod kątem zawartości glutenu (pszenicznego, odnośnie jęczmiennego się nie doczytałam). Z większości wynika, że ta bardzo niska zawartość glutenu mieści się w granicach wykrywalności testu.. czyli w zasadzie są bezglutenowe. Przykładowy, który się nie mieści i przekracza 20mg/kg, ma go aż 23.2mg/kg...
http://www.pecivarne.sk/files/13027.pdf
http://www.pecivarne.sk/files/13027.pdf
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
niestety nie widzę tych pdfów obok każdego produktu... w składzie jest zawsze słód jeczmienny:
przykladowy:
SKŁAD:
zestalony tłuszcz roślinny, cukier, skrobia kukurydziana, wiórki kokosowe 8,6%, skrobia ziemniaczana, serwatka w proszku, mąka kukurydziana, mąka gryczana, suszone odtłuszczone mleko, smak: kokosowy, zagęszczająca: guma guar, środki kypriace: wodorowęglan sodu i amonu emulgator : lecytyna rzepakowa, słód jęczmienny, kwas foliowy, polewa 30% (cukier, zestalony tłuszcz roślinny, odtłuszczone kakao w proszku, serwatka w proszku, stabilizator: polyglycerolpolyricínoleát, emulgator: lecytyna rzepakowa, aromaty: wanilia, czekolada). Naturalnym źródłem flawonoidów rutyna.
Zawiera: mleko. Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, orzechy laskowe, soja, sezam, jaja.
a te pdfy są odnosnie samej przenicy jak jak mówiłas...
poza tym jak się wejdzie w dowolny produkt ze strony http://www.pecivarne.sk/m.php?t=1&m=97&did=2&tid=2 to w kazdego opisie znajdziemy 'Veľmi nízky obsah gluténu.' czyli bardzo mala zawartosc glutenu - do 100mg/kg. wiec mnie to srednio przekonuje...
przykladowy:
SKŁAD:
zestalony tłuszcz roślinny, cukier, skrobia kukurydziana, wiórki kokosowe 8,6%, skrobia ziemniaczana, serwatka w proszku, mąka kukurydziana, mąka gryczana, suszone odtłuszczone mleko, smak: kokosowy, zagęszczająca: guma guar, środki kypriace: wodorowęglan sodu i amonu emulgator : lecytyna rzepakowa, słód jęczmienny, kwas foliowy, polewa 30% (cukier, zestalony tłuszcz roślinny, odtłuszczone kakao w proszku, serwatka w proszku, stabilizator: polyglycerolpolyricínoleát, emulgator: lecytyna rzepakowa, aromaty: wanilia, czekolada). Naturalnym źródłem flawonoidów rutyna.
Zawiera: mleko. Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, orzechy laskowe, soja, sezam, jaja.
a te pdfy są odnosnie samej przenicy jak jak mówiłas...
poza tym jak się wejdzie w dowolny produkt ze strony http://www.pecivarne.sk/m.php?t=1&m=97&did=2&tid=2 to w kazdego opisie znajdziemy 'Veľmi nízky obsah gluténu.' czyli bardzo mala zawartosc glutenu - do 100mg/kg. wiec mnie to srednio przekonuje...
Ostatnio zmieniony sob 24 wrz, 2011 10:46 przez malealekochane, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Jak jest słód to bez sensu... Swego czasu rozmawiałem z technologiem z Nestle, który mówił, że właśnie z powodu zawartości słodu jęczmiennego nie mogą zapewnić, że ich produkty są BG.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Celi Hope - herbatniki
no, właśnie, ja wczoraj dopiero po raz pierwszy jadłam herbatniki o smaku karmelowym w polewie czekoladowej. Smak- bez rewelacji, przekreślony kłos. Ale opis: zawiera śladowe ilości, i ten słód w składzie. Hmmm, nie szukałam może dokładnie (ma malutką córkę-brak czasu na wnikliwe czytanie forum etc), ale czy to w porządku, że używają symbolu kłosa ? rozumiem że mogą być śladowe ilości glutenu, ale może jednak byłoby bardziej fair gdyby doprecyzowali, z nie zbijali kasę na czymś co być może nie do końca jest dla nas. (może jest okej, ale wychodzę z założenia że na wszystko musi być glajt :-) ).
..::forgive and forget and you will never regret::..
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
no opis, takze na ich stronie gdzie produkty z przekreslone klosem są oznaczone na stronie jako ponizej 100mg/kg mnie ZUPEŁNIE nie przekonują..... i coś tu w ogóle nie gra. przekreślony kłos a zupełnie coś innego piszą... ktoś coś pisał do nich w tej sprawie? najlepsze ze wszedzie w organicach i zdrowych zywnosciach leża na półkach bezglutenowych..... zeby z tego nie było później jakiegoś dramatu
- little_angel
- Nowicjusz
- Posty: 30
- Rejestracja: wt 27 mar, 2012 14:43
- Lokalizacja: Szczecin
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
- little_angel
- Nowicjusz
- Posty: 30
- Rejestracja: wt 27 mar, 2012 14:43
- Lokalizacja: Szczecin