Rolmięs Łabiszyn
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
Rolmięs Łabiszyn
Chciałabym poinformować o wyrobach wędliniarskich firmy Rolmięs Łabiszyn. Są to tzw. produkty rolnictwa ekologicznego posiadające certyfikaty AgroBIOtest i ekoland Atest P 102. Główny technolog żywnościowy tej firmy, z którym rozmawiałam, poinformował mnie, że do wyrobu tych produktów używane jest mięso z hodowli ekologicznej, przyprawy ekologiczne certyfikowane (nie stosują mieszanek przyprawowych, tylko pojedyncze zioła, również pieprz jest przez nich osobiście mielony). Od jakiegoś czasu pojawił się również napis "Bez glutenu". Nie ma przekreślonego kłosa. Istnieje jednak na rynku szereg firm, np. Good Food, Sonko, gdzie też nie ma tego symbolu, a są powszechnie używane przez bezglutków. Dlatego każdy kupuje ich produkty na własną odpowiedzialność. Mogę dodać, z doświadczeń mojego syna-bezglutka i moich własnych, że są bardzo smaczne. Informacji dodatkowych udziela Kierownik Działu Zbytu i Zaopatrzenia Pan Ryszard Gordon (kom. 605 34 89 50) lub bezpośrednio do firmy tel. 052 384 45 81. W Bydgoszczy na ul. Nakielskiej 241 znajduje się firmowy sklep Rolmięsu.
Pozdrawiam wszystkich bezglutków :595:
Pozdrawiam wszystkich bezglutków :595:
Ostatnio zmieniony ndz 16 kwie, 2006 21:27 przez krystna, łącznie zmieniany 1 raz.
Otrzymałam informację, że Rolmięs stara się o znak przekreślonego kłosa dla swoich wyrobów i pierwsza ich partia ma wyruszyć na badania do CZD już w najbliższy wtorek (28.03.2006), w tym m.in. Szynka staropolska, którą - jak twierdzi ich technolog - już od dłuższego czasu produkują z zachowaniem odp. reżimu bezglutenowego.
Aśka P.
Aśka P.
Rolmięs narazie używa bezprawnie informacji, że produkt nie zawiera glutenu!
Myślę, że dziś wreszcie dał do badania produkty do Centrum Zdrowia Dziecka.
Po przebadaniu będziemy wiedzieć, czy są to produkty bezglutenowe!!!
Następna firma, która produkuje wedliny z serii Soplicowo Peklimar też dała swoje wyroby do Centrum Zdrowia Dziecka do oznaczenia swoich wyrobów pod kątem zawartości glutenu. W przyszłym tygodniu o wynikach Państwa poinformuję
Myślę, że dziś wreszcie dał do badania produkty do Centrum Zdrowia Dziecka.
Po przebadaniu będziemy wiedzieć, czy są to produkty bezglutenowe!!!
Następna firma, która produkuje wedliny z serii Soplicowo Peklimar też dała swoje wyroby do Centrum Zdrowia Dziecka do oznaczenia swoich wyrobów pod kątem zawartości glutenu. W przyszłym tygodniu o wynikach Państwa poinformuję
-
- Nowicjusz
Wyrobów Rolmięsu używam już o trzech lat i jestem bardzo zadowolony. Jednak cena jest bardzo wysoka i jeśli sprowadza ją jedyny sklep z żywnościa bezglutenową w mieście, to urasta ona do kolosalnych rozmiarów. Jednak w okresie zimowym można zamówić u nich wyroby w formie wysyłkowej.:=D>:
MaciekKrzysztof
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
tylko niestety sa chyba małodostępne bo ja się osobiście nigdy nie spotkałam z taką firmą a szkoda. a co do używania napisu produkt bezglutenowy to czasami jest to bezzasadne. często nad takim napisem w składzie pisze mąka pszenna, albo bułka tarta. Jednak przekreślony kłos jest najpewniejszy. pozdrawiam
-
- Aktywny Forumowicz
Wyniki badań firmy Rolmięs niestety nie są jeszcze znane. U mojego syna, który jest na diecie od 1,5 roku, mimo iż w jadłospisie, oprócz wędlin z przekreślonym kłosem, są również wyroby Rolmięsu, ostatnie badania TEST IgA EmA wyszedł ujemny (poprzednio był oczywiście dodatni). Jeżeli ktoś jest zainteresowany kupnem produktów firmy Rolmięs, może zajrzeć do internetowego sklepu EKO-NATURA. Więcej informacji tutaj
Pozdrowienia śle Mama Krysia
Pozdrowienia śle Mama Krysia

Ostatnio zmieniony sob 22 kwie, 2006 18:05 przez krystna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
chyba coś wam napisze o symbolu przekreślonego kłosa , a wiec, używać może sobie go każdy producent bez żadnych ograniczeń nie ma formy prawnej regulującej stosowanie tego symbolu a właściciel ogólnie używanego symbolu narazie nie pobiera honorarium za stosowanie tego znaku przez firmy produkujące żywność bezglutenową , a tak na marginesie to narysować sobie kłos i go potem jeszcze przekreślić to może każdy NP. paróweczki z "KONSPOLU" mają znak i przyjrzyjcie sie dokładnie , kłos jest prawie na 1/4 opakowania i też jest przekreślony a nic nie ma wspólnego z ogólnie przyjętym, i rozpoznawalnym znakiem.
córeczka jest chora
-
- Nowicjusz
E tam, czy to ważne , czy z czymś mylę ? chyba nie [-X !!! ważne ,że na etykiecie w składzie surowcowym jest napisane że w paróweczkach przeznaczonych dla dzieci zawarte jest ażasiar pisze:Czy nie mylisz z Indykpolem?

no to dziękuje za uwagę.Każdy odpowiada za swoją dietę , ja zaś napewno nigdy nie zapodam tych mięsopodobnych parów swojemu dziecku.
etykieta to podstawa- kolejność składu surowcowego odpowiada ilości użytych surowców do produkcji.
córeczka jest chora
- Magdalaena
- -#Moderator