wedliny bezglutenowe
Moderator: Moderatorzy
wedliny bezglutenowe
Witam.
Od niedawna choruje na Celakie i napotykam wiele przeszkod zwiazanych z ta choroba
Czesto mam ochote kupic jakąs kielbaske albo wedline w sklepie ale niewiem czy nie bedzie zawierac glutenu..
tak wiec jesli ktos wie gdzie mozna byłoby sie zakupic w takie bezglutenowe wedliny to bylabym wdzieczna:)
Chodzi mi o sklepy w Warszawie
pozdrawiam wszsystkich bezglutkow:)
Od niedawna choruje na Celakie i napotykam wiele przeszkod zwiazanych z ta choroba
Czesto mam ochote kupic jakąs kielbaske albo wedline w sklepie ale niewiem czy nie bedzie zawierac glutenu..
tak wiec jesli ktos wie gdzie mozna byłoby sie zakupic w takie bezglutenowe wedliny to bylabym wdzieczna:)
Chodzi mi o sklepy w Warszawie
pozdrawiam wszsystkich bezglutkow:)
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 738
- Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
- Lokalizacja: Warszawa
Są tutaj
http://www.organicmarket.pl/nasze-sklepy.html (nie wiem, czy na pewno we wszystkich sklepach, ale w Tarasach na pewno) - chociaż ja ich nie lubię i bojkotuję. Mają ten dzialik "wędliny bezglutenowe", ale nie wiem, co to oznacza, nie interesowałam się tym bliżej
Teoretycznie bezpieczne są wędliny wytrwarzane tradycyjnymi metodami - czyli generalnie takie, w których z kilograma mięsa nie uzyskuje się dwóch kilogramów szynki, tylko mniej niż kilogram. Wszystkie te, które są suche i się żują:) Napisałam "teoretycznie", bo nie mają badań na gluten i to kwestia zaufania do producenta, czego tam napchał. Ja jakoś mam, "prawdziwe" kabanosy to akurat łatwo odróżnić:).
I jeszcze taka firemka, moje ostatnie odkrycie http://myecolife.pl/produkty-myecolife/ ... a/wedliny/ , mają stoisko w Tarasach i chyba Blue City. Jak wyżej - też nie mają badań na gluten, ale jeśli sklad jest taki, jak deklarują i nie dosypują tam żadnych ulepszaczy, to pewnie są ok.
http://www.organicmarket.pl/nasze-sklepy.html (nie wiem, czy na pewno we wszystkich sklepach, ale w Tarasach na pewno) - chociaż ja ich nie lubię i bojkotuję. Mają ten dzialik "wędliny bezglutenowe", ale nie wiem, co to oznacza, nie interesowałam się tym bliżej
Teoretycznie bezpieczne są wędliny wytrwarzane tradycyjnymi metodami - czyli generalnie takie, w których z kilograma mięsa nie uzyskuje się dwóch kilogramów szynki, tylko mniej niż kilogram. Wszystkie te, które są suche i się żują:) Napisałam "teoretycznie", bo nie mają badań na gluten i to kwestia zaufania do producenta, czego tam napchał. Ja jakoś mam, "prawdziwe" kabanosy to akurat łatwo odróżnić:).
I jeszcze taka firemka, moje ostatnie odkrycie http://myecolife.pl/produkty-myecolife/ ... a/wedliny/ , mają stoisko w Tarasach i chyba Blue City. Jak wyżej - też nie mają badań na gluten, ale jeśli sklad jest taki, jak deklarują i nie dosypują tam żadnych ulepszaczy, to pewnie są ok.
No te wędliny akurat do tanich nie należą.
Są sprzedawane w plasterkach, pakowane po niecałe 10 dkg, cena za taką tackę ok.10 zł w Piotrze i Pawle. Na większości opakowań (wszystkich nie sprawdzałam) o glutenie nie ma mowy.
OT - na swojej stronie piszą, że ich landrynki i żelki są bg. Ale cena też pewnie wysoooka.
Wysłałam e-maila z zapytaniem odnośnie wędlin.
Są sprzedawane w plasterkach, pakowane po niecałe 10 dkg, cena za taką tackę ok.10 zł w Piotrze i Pawle. Na większości opakowań (wszystkich nie sprawdzałam) o glutenie nie ma mowy.
OT - na swojej stronie piszą, że ich landrynki i żelki są bg. Ale cena też pewnie wysoooka.
Wysłałam e-maila z zapytaniem odnośnie wędlin.
Ostatnio zmieniony czw 24 wrz, 2009 13:50 przez Okalina, łącznie zmieniany 1 raz.
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 738
- Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
- Lokalizacja: Warszawa
Hmmm, zakładam, że jeśli piszą, że skład parówek to mięso, sól i woda, to na gluten miejsca tam już nie ma.
No drogie są, faktycznie, ale żadne wędliny bez laktozowo-skrobiowo-gumowych wypełniaczy tanich nie należą.
Na marginesie, słoiczki dla dzieci też są bezglutenowe, jest info na stronie. Jadłam:)
No drogie są, faktycznie, ale żadne wędliny bez laktozowo-skrobiowo-gumowych wypełniaczy tanich nie należą.
Na marginesie, słoiczki dla dzieci też są bezglutenowe, jest info na stronie. Jadłam:)
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Ostatnio zmieniony sob 26 wrz, 2009 20:58 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Wędlinki Konspol dostaniesz w Realu na Okęciu: polędwiczka i szyneczka pakowana w folię , paszteciki, parówki. W Almach Krakowski kredens ma kilka pozycji , doczytaj na forum, ale dość drogo. Proponuję też samemu włożyć do piekarnika kawałek mięska (sól, pieprz czosneczek, majeranek)- zdrowe i smaczne. Czytaj etykiety, dziś w Lidlu znalazłam kiełbaski z napisem bez glutenu. Też należę do początkujących, ale powoli przecieram szlaki diety bezglutka i nie jest tak najgorzej.