Knedle ziemniaczane
1 kg ziemniakow
20 dkg maki ziemniaczanej
1 jajko,sol,pieprz
Nadzienie
20-30 dkg miesa mielonego lub pieczonego
1 cebula,lluszcz,sol i pieprz
Cebule pokroic i usmazyc na lluszczu,mieso zmielic razem z usmazona cebula,dodac sol i pieprz.Ugotowane ziemniaki przecisnac przez praske,lub zmielic maszynka do miesa dodac make i jajko,zrobic walek na stolnicy,kroic male placki i nadziewac miesem.Gotowe kulki gotowac 2 ,3 min,okraszac,czym kto lubi.
Knedle ziemniaczane
Moderator: Moderatorzy
Knedle ziemniaczane
Ostatnio zmieniony ndz 16 kwie, 2006 23:09 przez linka, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Knedle ziemniaczane
Co to za patologia - knedle z mięsem?
Knedle są z owocami, a tradycyjne to ze śliwkami. Dziś zrobiłem, bez jajka, a zamiast mąki pszennej to wziąłem gryczaną i ziemniaczaną. Wyszły, jednak wydaje mi się, że mąka gryczana nadaje oczywiście trochę "brudnego" wyglądu. Śliwki nasze już na ryneczku się skończyły, więc musiałem wziąć zagraniczne... W samku jednak są dobre. Przepis brałem z tego filmika: https://www.youtube.com/watch?v=vKRBHgXtUvE
a wyglądają tak:
Knedle są z owocami, a tradycyjne to ze śliwkami. Dziś zrobiłem, bez jajka, a zamiast mąki pszennej to wziąłem gryczaną i ziemniaczaną. Wyszły, jednak wydaje mi się, że mąka gryczana nadaje oczywiście trochę "brudnego" wyglądu. Śliwki nasze już na ryneczku się skończyły, więc musiałem wziąć zagraniczne... W samku jednak są dobre. Przepis brałem z tego filmika: https://www.youtube.com/watch?v=vKRBHgXtUvE
a wyglądają tak:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re: Knedle ziemniaczane
Hmmm... kwestia nazwy przecież.
U mnie się mówi "knedle" na te z owocami, a "pyzy" na takie z samego ciasta lub z mięsem.
A właśnie... Pyzy są z surowych ziemniaków, a knedle z gotowanych.
Oczywiście są jeszcze kluski śląskie, czyli z gotowanych ziemniaków, bez farszu, ale okraszane czym kto chce na wierzchu .
I tak nie zmienia to faktu, że kluchy (w każdej postaci) są pyszne i my, bezglutenowcy, musimy sobie radzić, jak możemy
Pozdrawiam
U mnie się mówi "knedle" na te z owocami, a "pyzy" na takie z samego ciasta lub z mięsem.
A właśnie... Pyzy są z surowych ziemniaków, a knedle z gotowanych.
Oczywiście są jeszcze kluski śląskie, czyli z gotowanych ziemniaków, bez farszu, ale okraszane czym kto chce na wierzchu .
I tak nie zmienia to faktu, że kluchy (w każdej postaci) są pyszne i my, bezglutenowcy, musimy sobie radzić, jak możemy
Pozdrawiam