600 g ziemniaków
250g mięsa mielonego
1 niepełna szklanka skrobi ziemniaczanej
1 jajko surowe
1 jajko ugotowane na twardo
1 mala cebula
1 ząbek czosnku
tymianek
sól
pieprz
jogurt naturalny
Ziemniaki ugotować. Ciepłe ugnieść, bądź zmielić. Dodać surowe jajko oraz skrobie ziemniaczaną. Ugnieść na gładką masę.
Na patelni usmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać mięso. Dodać sól, pieprz i tymianek. Smażyć do miękkości. Mięso zmieszać z pokrojonym w kostkę jajkiem. Doprawić do smaku.
Z masy ziemniaczanej uformować placuszek wielkości dłoni. Na środek dać łyżeczkę farszu. Zakleić, uformować kulkę i spłaszczyć na kształt hamburgera.
Smażyć na oleju po 3 min z każdej strony. Do przyrumienienia.
Podawać z jogurtem naturalnym. Można również zrobić smaczną sałatkę

Jeśli nie zjemy wszystkich fraszynek, można wsadzić do lodówki i usmażyć dnia następnego.
Z masy ziemniaczanej