Kluski śląskie
Moderator: Moderatorzy
Kocham kluski śląskie - ale do nich muszą być naprawdę dobre ziemniaki, broń Boże budyniowate! Moje dziecię widzi różnicę w smaku, jeśli z tego samego ciasta robię śląskie i kopytka! Pojęcia nie mam jak to czuje. Dla mnie kształt obojętny ważne, ze kluchwate! Dobrze, że przypomnieliście o mięsku mam już pomysł na niedzilny obiad
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re:
Tak, ja już też sprawdziłamOla_la pisze:na więcej niż 99% NIE. założę się, że jest w nich np. kasza manna, albo przynajmniej dodatek mąki pszennej. ja bez przeczytania składu w żadnym razie bym się nie odważyła.J30 pisze:CZy kupione kluski ziemnaczane czy slaskie s abezpieczne dla organizmu?
poszukałam trochę w necie:
kluski śląskie skład
i czy to przepis domowy, czy skład kupnych klusek - wszędzie jest mąka pszenna.
Uwielbiam kluchy, ale kupić się nie da.
We wszystkich kluskach gotowych (czy to mrożonych czy z "garmażerki") jest mąka pszenna...
Trzeba sobie zrobić samemu i zamrozić na czarną godzinę
My, bezglutenowcy, musimy polubić gotowanie, bo wtedy tylko mamy pewność, że wiemy co jemy...
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 59
- Rejestracja: pn 07 wrz, 2015 12:47
Re: Kluski śląskie
Dwa dni temu mój najlepszy na świecie chłopak zrobił mi kluski śląskie, z samych tylko ziemniaków i skrobi ziemniaczanej i były mega pyszne. Uwielbiam je.
Re: Kluski śląskie
czekamy na przepis najlepszego chłopaka!
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
Re: Kluski śląskie
bo właśnie tak się robi kluski śląskie no, na pewno jeszcze dodał jajko i miał dobre ziemniaki
Re: Kluski śląskie
właśnie ten brak jajka mnie zaintrygował
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Kluski śląskie
U mnie też się robi bez jajka. Ale trzeba przyznać, że dobre kluski śląskie są pycha
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Kluski śląskie
?? czyli co same ziemniaki i skrobia? HMM, a cokolwiek zamiast jajka dodajecie?? czy po prostu jakaś inna technika wyrabiania?
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Kluski śląskie
U mnie to ziemniaki, skrobia + ewentualnie odrobina soli i tyle. I ugniatam jak ziemniaki są jeszcze ciepłe.
Może ktoś się z Śląska tu zawieruszy i powie jak jest w oryginale
Może ktoś się z Śląska tu zawieruszy i powie jak jest w oryginale
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
Re: Kluski śląskie
nieeee, no bez jaj ! . Kluski śląskie robi się z jajem i jest taki prosty przepis. Ugotowane ziemniaki przeciskam raz lub dwa razy przez praskę do ziemniaków żeby były gładkie. Wyrównuje tą masę do jednolitej powierzchni , tak zwyczajnie uklepuję. Wtedy norzem
rysuję krzyż dzięi czemu uzyskuję cztery równe części - trójkąty. Jeden z nich wyciągam, w to puste miejsce wsypuję skrobię ziemniaczaną dodaję jajko , wyciągnięte wcześniej ziemniaki też i sól Wszystko ugniatam dokładnie rękoma aż do uzyskania gładgiej masy, formuję kulki, delikatnie je spłaszczam a w środku robię dziurkę palcem. Ważne jest to , żeby te ziemniaki przecedzone przez praskę najpierw ostudzić zeby były ledwo letnie i potem dodać resztę. Kluski śląskie robi się też ciemne tzn: to samo tylko z jednym obranym, przetartym surowym ziemniakiem, takich nie lubię
rysuję krzyż dzięi czemu uzyskuję cztery równe części - trójkąty. Jeden z nich wyciągam, w to puste miejsce wsypuję skrobię ziemniaczaną dodaję jajko , wyciągnięte wcześniej ziemniaki też i sól Wszystko ugniatam dokładnie rękoma aż do uzyskania gładgiej masy, formuję kulki, delikatnie je spłaszczam a w środku robię dziurkę palcem. Ważne jest to , żeby te ziemniaki przecedzone przez praskę najpierw ostudzić zeby były ledwo letnie i potem dodać resztę. Kluski śląskie robi się też ciemne tzn: to samo tylko z jednym obranym, przetartym surowym ziemniakiem, takich nie lubię
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 59
- Rejestracja: pn 07 wrz, 2015 12:47
Re: Kluski śląskie
A proszę bardzoLeeloo pisze:czekamy na przepis najlepszego chłopaka!
Ziemniaki obiera się i gotuje w osolonej wodzie, jak już są miękkie odcedzamy i gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków. Masę równomiernie ubijamy w garnku i dzielimy nożem na krzyż na cztery części, wyjmujemy jedną część i kładziemy na pozostałych, a dziurę po niej wypełniamy skrobią ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy na masę, formujemy kuleczki i gotujemy w osolonej wodzie. Ponoć ziemniaki mają być jeszcze ciepłe podczas robienia masy i żadnych jaj . Ja uwielbiam gotować, ale nie cierpię wyrabiać ciast, więc mój chłopak się nauczył i robi
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 59
- Rejestracja: pn 07 wrz, 2015 12:47
Re: Kluski śląskie
To może być kwestia ziemniaków, albo tego że je ugniata na ciepło, albo zależy jak długo wyrabia ciasto i pewnie też jak długo gotuje. Nie wiem dokładnie, za pierwszym razem robiliśmy wspólnie i wyszły gorsze, a teraz były pycha. Na pewno wychodzą bardziej mięciutkie i ciągnące niż takie z jajem.wieczorynka pisze:bo właśnie tak się robi kluski śląskie no, na pewno jeszcze dodał jajko i miał dobre ziemniaki
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 59
- Rejestracja: pn 07 wrz, 2015 12:47
Re: Kluski śląskie
wieczorynka pisze:nieeee, no bez jaj ! . Kluski śląskie robi się z jajem i jest taki prosty przepis. Ugotowane ziemniaki przeciskam raz lub dwa razy przez praskę do ziemniaków żeby były gładkie. Wyrównuje tą masę do jednolitej powierzchni , tak zwyczajnie uklepuję. Wtedy norzem
rysuję krzyż dzięi czemu uzyskuję cztery równe części - trójkąty. Jeden z nich wyciągam, w to puste miejsce wsypuję skrobię ziemniaczaną dodaję jajko , wyciągnięte wcześniej ziemniaki też i sól Wszystko ugniatam dokładnie rękoma aż do uzyskania gładgiej masy, formuję kulki, delikatnie je spłaszczam a w środku robię dziurkę palcem. Ważne jest to , żeby te ziemniaki przecedzone przez praskę najpierw ostudzić zeby były ledwo letnie i potem dodać resztę. Kluski śląskie robi się też ciemne tzn: to samo tylko z jednym obranym, przetartym surowym ziemniakiem, takich nie lubię
Ale niektórzy nie mogą z jajem, bo są uczuleni i wtedy taki przepis się przydaje
Re: Kluski śląskie
ja właśnie jaj niet
dzięki wielkie i brawa za wykon dla faceta, oby mu ten zapał do wyrabiania nie zgasł
*foto mile widziane w przyszłości
dzięki wielkie i brawa za wykon dla faceta, oby mu ten zapał do wyrabiania nie zgasł
*foto mile widziane w przyszłości