pizza ziemniaczana
Moderator: Moderatorzy
pizza ziemniaczana
pizza ziemniaczana
Składniki
Surowe ziemniaki, jajko, mąka, sól, pieprz, kiełbasa np. grilowa, cebula, ser, przyprawa do ziemniaków olej do smażenia
Ciasto sporządzić jak do placków ziemniaczanych, czyli: Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmiksować mikserem. Do powstałej papki wbić jajko (lub dwa w zależności ile jest ciasta), podsypać mąką, dodać do smaku soli i pieprzu oraz przyprawę do ziemniaków. Ciasto musi mieć konsystencję średnio gęstą. Do takiej masy wkładam pokrojoną w kosteczkę cebulkę, oraz polkrojoną kiełbasę( w ilości zależnej od gustu).Mieszam wszystko. Na patelni rozgrzewam olej i kładę ciasto ( jak placki ziemniaczane, tylko dużo większe). Odwracam na drugą stronę i obsmażam placek z drugiej strony.Sypię startym serem i przykrywan patelnię pokrywką. Jak ser się rozpuści, to znaczy że pizza jest gotowa. Najlepsza jest z ketchupem, albo z majonezem.Smacznego.
Składniki
Surowe ziemniaki, jajko, mąka, sól, pieprz, kiełbasa np. grilowa, cebula, ser, przyprawa do ziemniaków olej do smażenia
Ciasto sporządzić jak do placków ziemniaczanych, czyli: Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmiksować mikserem. Do powstałej papki wbić jajko (lub dwa w zależności ile jest ciasta), podsypać mąką, dodać do smaku soli i pieprzu oraz przyprawę do ziemniaków. Ciasto musi mieć konsystencję średnio gęstą. Do takiej masy wkładam pokrojoną w kosteczkę cebulkę, oraz polkrojoną kiełbasę( w ilości zależnej od gustu).Mieszam wszystko. Na patelni rozgrzewam olej i kładę ciasto ( jak placki ziemniaczane, tylko dużo większe). Odwracam na drugą stronę i obsmażam placek z drugiej strony.Sypię startym serem i przykrywan patelnię pokrywką. Jak ser się rozpuści, to znaczy że pizza jest gotowa. Najlepsza jest z ketchupem, albo z majonezem.Smacznego.
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
ja też z tych składników robie pizze ziemniaczaną , tylko ziemniaki najpierw gotuje a jak ostygną to przeciskam przez praske ,dodaje mąkę jajo troche oleju ,mleko no i droożdze instant.Wszystko razem wygniatam i pozastawiam do wyrośnięcia.Przekładam na blache ,ciasto smaruje ketchupem ,na wierzchu układam ser , pieczrki i szynke i do piekarnika.Ciasto jest pyszne i chrupiące. Polecam 

ja tą pizze robie na ,,oko"ale postaram się podać dokładny przepis, więc:
Ciasto
5sztuk ugotowanych i przeciśniętych przez praske ziemniaków
3jaja przepiórcze (lub 1 kurze)
250ml mleka bebilon pepti(lub zwykłe mleko)
350g skrobi kukurydzianej
5łyżek mąki kukurydzianej
drożdze instant
odrobina gumy guar
2łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki sól
Mleko zagotować ,przestudzić (ja robie bebilon),wsypać drożdze, cukier-wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.W jednej misce wymieszać dokładnie skrobie ,mąke ,guar i sól ,wsypać do przeciśniętych ziemniaków dodać jaja mleko z drożdzami i zagnieść.Ciasto powinno mieć konsystęcje bardzo ale to bardzo gęstej śmietany więc w miare potrzeby trzeba dodć albo mąki albo wody.Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut-50 min.Następnie zagnieść jeszcze raz i przełożyć do przygotowanej dużej blachy posmarować ketchupem polożyć co kto lubi.Piec w 190 st.C przez 20-30 minut.Mam nadzieje że o niczym nie zapomniałam ,życze smacznego
Ciasto
5sztuk ugotowanych i przeciśniętych przez praske ziemniaków
3jaja przepiórcze (lub 1 kurze)
250ml mleka bebilon pepti(lub zwykłe mleko)
350g skrobi kukurydzianej
5łyżek mąki kukurydzianej
drożdze instant
odrobina gumy guar
2łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki sól
Mleko zagotować ,przestudzić (ja robie bebilon),wsypać drożdze, cukier-wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.W jednej misce wymieszać dokładnie skrobie ,mąke ,guar i sól ,wsypać do przeciśniętych ziemniaków dodać jaja mleko z drożdzami i zagnieść.Ciasto powinno mieć konsystęcje bardzo ale to bardzo gęstej śmietany więc w miare potrzeby trzeba dodć albo mąki albo wody.Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut-50 min.Następnie zagnieść jeszcze raz i przełożyć do przygotowanej dużej blachy posmarować ketchupem polożyć co kto lubi.Piec w 190 st.C przez 20-30 minut.Mam nadzieje że o niczym nie zapomniałam ,życze smacznego

- SuperBlondi
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 60
- Rejestracja: pn 27 paź, 2008 11:39
- Lokalizacja: Lublin
-
- Forumowicz
- Posty: 187
- Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
- Lokalizacja: łódź
hej
pizza, ktorą Wam proponuję jest ciut inna ale zapewniam smaczna
Pizza ziemniaczana
1kg ziemniaków, 2 jajka, 1 łyżeczka Bazyli, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka oregano
4 pomidory, 5 ząbków czosnku, 1/3 papryki czerwonej, żółtej, 1 cebula, 100 g startego żółtego sera
Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Zimne przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Dodać jajka, 2 ząbki czosnku, sól, przyprawy. Wyrobić masę, przełożyć do nasmarowanej masłem blaszki. Zwilżyć ręce wodą by lepiej rozprowadzić ciasto . wstawić do nagrzanego 220 st piekarnika na 15 min. Masa po wyjęciu musi być sucha w dotyku z delikatną skorupką.
Pomidory obrać ze skórki, zesmażyć na patelni z 3 ząbkami czosnku. Gdy zrobi się paćka rozprowadzić ją na cieście. Ułożyć dodatki papryki, kukurydzę itp. Piec 15 min. Na środkowej półce w piekarniku w temp. 220 st. Na koniec posypać startym serem i czekać aż się ser rozpuści. Kroić jak zwykłą pizzę
pizza, ktorą Wam proponuję jest ciut inna ale zapewniam smaczna

Pizza ziemniaczana
1kg ziemniaków, 2 jajka, 1 łyżeczka Bazyli, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka oregano
4 pomidory, 5 ząbków czosnku, 1/3 papryki czerwonej, żółtej, 1 cebula, 100 g startego żółtego sera
Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Zimne przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Dodać jajka, 2 ząbki czosnku, sól, przyprawy. Wyrobić masę, przełożyć do nasmarowanej masłem blaszki. Zwilżyć ręce wodą by lepiej rozprowadzić ciasto . wstawić do nagrzanego 220 st piekarnika na 15 min. Masa po wyjęciu musi być sucha w dotyku z delikatną skorupką.
Pomidory obrać ze skórki, zesmażyć na patelni z 3 ząbkami czosnku. Gdy zrobi się paćka rozprowadzić ją na cieście. Ułożyć dodatki papryki, kukurydzę itp. Piec 15 min. Na środkowej półce w piekarniku w temp. 220 st. Na koniec posypać startym serem i czekać aż się ser rozpuści. Kroić jak zwykłą pizzę
szczęśliwie zdiagnozowana celiakia lipiec 2010