Placki ziemniaczane po amerykańsku
Moderator: Moderatorzy
Placki ziemniaczane po amerykańsku
PLACKI ZIEMNIACZANE PO AMERYKAŃSKU
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
-1 l mleka
- 20 dag mąki
- 1 łyżka masła
- 35 dag obranych ziemniaków
- zielenina
- olej do smażenia
Wbić na miskę żółtka jajek, wymieszać z mlekiem, dodawać po trochu mąkę , następnie rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać. Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć płyn. Ubić pianę z białek, dodać do masy ziemniaczanej, ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Rozgrzać na średniej patelni trochę oliwy, nakładać przygotowaną masę. Smażyć każdy placek przez około 3 min. Z każdej strony.
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
-1 l mleka
- 20 dag mąki
- 1 łyżka masła
- 35 dag obranych ziemniaków
- zielenina
- olej do smażenia
Wbić na miskę żółtka jajek, wymieszać z mlekiem, dodawać po trochu mąkę , następnie rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać. Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć płyn. Ubić pianę z białek, dodać do masy ziemniaczanej, ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Rozgrzać na średniej patelni trochę oliwy, nakładać przygotowaną masę. Smażyć każdy placek przez około 3 min. Z każdej strony.
- Anna Frączek
- Forumowicz
- Posty: 104
- Rejestracja: sob 01 kwie, 2006 22:25
- Lokalizacja: Kielce
Jaką mąkę najlepiej dodawać do placków ziemniaczanych? Bo ja robię takie tradycyjne i po dodaniu jajek,cebuli,soli i pieprzu dzielę na dwie części i dopiero dodaję mąki. Tylko narazie eksperymentowałam z różnymi mąkami, ale może ktoś z was wypróbował, z którą najsmaczniejsze? Może jakiś mix?
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
- Posty: 133
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
- Lokalizacja: LUBLIN
bez mąkki najlepsze
Tylko tarte ziemniaki (można lekko zlac wode jeśli za duzo) sól, pieprz, jajko i smażymy. Takie najlepsze bo naturalne. Z jaką kolwiek mąką zmieniają smak.
Dodajcie ociupinkę cynamonu :=D>: ale delikatnie wypróbujcie coraz wiecej za kazdym razem zeby nie przesadzic. Nabieraja specyficznego smaku a nie są "zmączone".
Ssmacznego
Dodajcie ociupinkę cynamonu :=D>: ale delikatnie wypróbujcie coraz wiecej za kazdym razem zeby nie przesadzic. Nabieraja specyficznego smaku a nie są "zmączone".
Ssmacznego