Ziemniaki po alpejsku

Wszystko co można wyczarować z ziemniaka - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Ziemniaki po alpejsku

Post autor: Agniesia »

ZIEMNIAKI PO ALPEJSKU

ziemniaki
oliwa
ocet - najlepiej taki ziołowy lub z czerwonego wina
cebulka, ew. dodatkowo szczypiorek
sól i pieprz
inne przyprawy typu koperek, zielona pietruszka lub inne zioła wg upodobania.

Ugotować ziemniaki w mundurkach ale tak aby nie były zbyt rozgotowane (musza jednak być ugotowane- chodzi o to żeby nie rozpadały się potem), obrać koniecznie, gdy są gorące, pokroić w plastry i gorące polać sosem z oliwy i octu najlepiej takiego ziołowego lub z czerwonego wina.
Dodać drobniutko posiekana cebulkę najlepiej wraz z zielonymi pędami albo w razie braku takowej dodaj jeszcze oprócz cebuli szczypiorek. Sól i pieprz do smaku i inne przyprawy typu koperek, zielona pietruszka lub inne zioła wg upodobania.

W tym wszystkim chodzi o to aby zalać sosem gorące ziemniaki i aby były gotowane w mundurkach. Inne już nie maja tego smaczku.

Wskazówki i uwagi:
Ważne jest żeby ziemniaki gotować w całości, w skórkach, kroić jeszcze gorące i gorące zalać sosem. Ważna jest tez grubość plastrów, ale najważniejszy jest odpowiedni gatunek ziemniaków - nie mogą się rozpadać po ugotowaniu.
Obrazek
Awatar użytkownika
edyta
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 212
Rejestracja: wt 27 gru, 2005 22:25
Lokalizacja: Żagań/Warszawa

Post autor: edyta »

Znam nieco inną odmianę tej potrawy. Taką bardziej oszczedną i szwabską.

Ziemniaczki gotujemy w mundurkach lub po prostu jak nam zostaną od obiadu kroimy nie w plastry ale w kostkę, cebulkę w kostkę sól, pieprz, oset winny albo po prostu sok z cytryny i oliwa. Podajemy na zimno do mięska lub co kto tam ma na myśli.
A w lecie ta sama wersja + krojona w cienkie paseczki sałata endywia i wymieszane wszystko. Myślę że z lodową tez byłoby niezłe czy z pekińską kapustką :)
mamuśka Mariuszka
ODPOWIEDZ