ZIEMNIAKI ZAPIEKANE
1 kg ziemniaków, duża cebula, 2-3 łyżki masła, 2 łyżki margaryny, 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny, pieprz (najlepiej biały), sól;
Okrągłe żaroodporne naczynie wysmarować grubo margaryną.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć w rzędach opierając lekko jeden plasterek o drugi. Posypać solą i oprószyć lekko pieprzem, obłożyć krążkami cebuli. Skropić octem i położyć na nich wiórki masła. Piec 50-60 minut, aż ziemniaki będą miękkie i ładnie zrumienione.
Ziemniaki zapiekane
Moderator: Moderatorzy
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
Ziemniaki zapiekane.
Trzeba, żebym się wziął za ten przepis i wypróbował teraz pieczone ziemniaki.
