Składniki na pieczone ziemniaki:
• ok kilograma młodych ziemniaków
• 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
• 2 ząbki czosnku
• łyżka posiekanego koperku
• sól, pieprz
Składniki na tzatziki:
• 200g tofu naturalnego
• 1/2 szklanki mleka sojowego
• 300g ogórków gruntowych
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka oliwy
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Najlepiej ustawić tryb opiekania z góry.
Ziemniaki myjemy i czyścimy szczotką lub gąbką ze skórek.
Następnie gotujemy ja na parze, aż będą „al dente” (ok 10-15 minut).
Ziemniaki odlewamy z wody i mieszamy z oliwą, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Wysypujemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.
Po tym czasie ziemniaki powinny zrobić się rumiane i spieczone z góry.
W międzyczasie przygotowujemy tzatziki.
Ogórki myjemy i ścieramy na tarce ze średnimi oczkami, następnie solimy je lekko, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Tofu i mleko sojowe blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Mleko najlepiej dolewać częściami, żeby sos nie stał się zbyt rzadki.
Starte ogórki odciskamy z wody i mieszamy z kremem z tofu.
Na koniec tzatziki przyprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Całość mieszamy.
Ziemniaki podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika ze schłodzonymi tzatzikami
źródło:
http://vegancorner.pl/pieczone-mlode-zi ... -tzatziki/
Pieczone młode ziemniaki i wegańskie tzatziki
Moderator: Moderatorzy