Wszechnica żywieniowa na SGGW
Moderator: Moderatorzy
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Wszechnica żywieniowa na SGGW
Informujemy o serii ciekawych spotkań, wstęp wolny!:
Wszechnica Żywieniowa w SGGW
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
zaprasza na prelekcje w semestrze letnim w roku akad. 2009/2010
17 lutego - Interakcje pomiędzy żywnością a lekami - dr inż. Katarzyna Wolnicka (Instytut Żywności i Żywienia)
17 marca - Wegetarianizm, post, głodówka a nasze zdrowie - prof. dr hab. Janusz Keller
21 kwietnia – Indeks glikemiczny produktów – ważny element diety w otyłości, cukrzycy i ... - dr inż. Ewa Lange
19 maja - Żywienie a aktywność tarczycy - prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz
16 czerwca - Dieta – niedoceniana metoda leczenia nadciśnienia tętniczego - dr inż. Danuta Gajewska
Prelekcje odbywają się:
w trzecią środę miesiąca, o godz. 17.15, w SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159C,
na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek nr 32), w Auli II
Dojazd autobusami: 148, 166, 185, 193, 503
Wstęp wolny!
Telefon (22) 59-37-004
e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl
www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl
Wszechnica Żywieniowa w SGGW
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
zaprasza na prelekcje w semestrze letnim w roku akad. 2009/2010
17 lutego - Interakcje pomiędzy żywnością a lekami - dr inż. Katarzyna Wolnicka (Instytut Żywności i Żywienia)
17 marca - Wegetarianizm, post, głodówka a nasze zdrowie - prof. dr hab. Janusz Keller
21 kwietnia – Indeks glikemiczny produktów – ważny element diety w otyłości, cukrzycy i ... - dr inż. Ewa Lange
19 maja - Żywienie a aktywność tarczycy - prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz
16 czerwca - Dieta – niedoceniana metoda leczenia nadciśnienia tętniczego - dr inż. Danuta Gajewska
Prelekcje odbywają się:
w trzecią środę miesiąca, o godz. 17.15, w SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159C,
na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek nr 32), w Auli II
Dojazd autobusami: 148, 166, 185, 193, 503
Wstęp wolny!
Telefon (22) 59-37-004
e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl
www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl
Zachęcam do do skorzystania z wykładów. Byłam na pierwszym - bardzo ciekawy. Na slajdach, co zrozumiałe, nie ma wszystkiego no i potem są jeszcze dyskusje. Następny wykład już jutro, naprawdę polecam. Przygotujcie sobie wcześniej pytania, jeśli macie jakieś w temacie bo potem w natłoku wiedzy wylatują z głowy
Do zobaczenia.
Do zobaczenia.
Ten wykład też był ciekawy, może nie tyle sam w sobie co dyskusja po Właściwie jej nie było bo głos zabrali wegetarianie. Stali bywalcy twierdzili, że takiej jatki to nigdy nie było. No cóż... ortodoksi, nie uznają żadnych argumentów oprócz swoich i czemu w tak agresywnej formie? Ktoś podsumował, że widocznie mają jednak niedobory witaminy Be
najlepiej być na takich wykłądach
ale jak ktos nie może to polecam zajrzeć na ich strone
http://www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl/
i są tam slajdy, można ściągnąć i poczytać
ciekawe czy doczekamy że takie wykłady będą online w internecie
ale jak ktos nie może to polecam zajrzeć na ich strone
http://www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl/
i są tam slajdy, można ściągnąć i poczytać
ciekawe czy doczekamy że takie wykłady będą online w internecie
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
przypominam o wykładach Wszechnicy Żywieniowej
Nadal trwają i są coraz ciekawsze Serdecznie zachęcam, na prawdę dają bardzo dużo wiedzy o żywieniu w dobie wszechobecnej żywności przetworzonej, wiedzy potrzebnej nie tylko osobom chorym.
Poniżej plan wykładów do końca roku akademickiego.
Wszechnica Żywieniowa w SGGW
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
zaprasza na prelekcje w semestrze letnim w roku akad. 2010/2011
16 lutego - Żywienie w profilaktyce i leczeniu osteoporozy
- dr inż. Jacek Bujko
16 marca - Kulinarne molekuły, czyli wysokooczyszczone produkty roślinne w zdrowej diecie
- dr n. med. Ewa Wieniawska-Szewczyk (Zakład Biochemii, Warszawski Uniwersytet Medyczny)
- Wojciech Modest Amaro (Chef de l'Avenir)
13 kwietnia - Zaparcia - problem dzieci i dorosłych
- dr n. med. Grażyna Rowicka (Instytut Matki i Dziecka, Zakład Dietetyki SGGW)
18 maja - Rośliny wspomagające leczenie cukrzycy i jej powikłań
- dr hab. Ewa Osińska, prof. SGGW (Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu)
15 czerwca - Jak bezpiecznie przechowywać żywność?
- dr inż. Monika Trząskowska
Prelekcje odbywają się:
w trzecią lub drugą (kwiecień) środę miesiąca, o godz. 17.15,
w SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159C,
na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek nr 32), w Auli II.
Dojazd autobusami: 148, 166, 185, 193, 503.
WSTĘP WOLNY!
Kontakt z organizatorką mgr Hanną Wysocką:
- telefon – (22) 59-37-004
- e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl
- strona: wszechnica_zywieniowa.sggw.pl
Na stronie do przejrzenia pokazy slajdów z poprzednich wykładów choć to oczywiście nie odda ich treści oraz możliwości dyskusji.
Do zobaczenia bo ja tuptam regularnie również na spotkania Stowarzyszenia Dietetyków.
Poniżej plan wykładów do końca roku akademickiego.
Wszechnica Żywieniowa w SGGW
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
zaprasza na prelekcje w semestrze letnim w roku akad. 2010/2011
16 lutego - Żywienie w profilaktyce i leczeniu osteoporozy
- dr inż. Jacek Bujko
16 marca - Kulinarne molekuły, czyli wysokooczyszczone produkty roślinne w zdrowej diecie
- dr n. med. Ewa Wieniawska-Szewczyk (Zakład Biochemii, Warszawski Uniwersytet Medyczny)
- Wojciech Modest Amaro (Chef de l'Avenir)
13 kwietnia - Zaparcia - problem dzieci i dorosłych
- dr n. med. Grażyna Rowicka (Instytut Matki i Dziecka, Zakład Dietetyki SGGW)
18 maja - Rośliny wspomagające leczenie cukrzycy i jej powikłań
- dr hab. Ewa Osińska, prof. SGGW (Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu)
15 czerwca - Jak bezpiecznie przechowywać żywność?
- dr inż. Monika Trząskowska
Prelekcje odbywają się:
w trzecią lub drugą (kwiecień) środę miesiąca, o godz. 17.15,
w SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159C,
na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek nr 32), w Auli II.
Dojazd autobusami: 148, 166, 185, 193, 503.
WSTĘP WOLNY!
Kontakt z organizatorką mgr Hanną Wysocką:
- telefon – (22) 59-37-004
- e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl
- strona: wszechnica_zywieniowa.sggw.pl
Na stronie do przejrzenia pokazy slajdów z poprzednich wykładów choć to oczywiście nie odda ich treści oraz możliwości dyskusji.
Do zobaczenia bo ja tuptam regularnie również na spotkania Stowarzyszenia Dietetyków.
Chciałam odświeżyć ten post i przypomnieć, że Wszechnica nadal działa i planuje ciekawe wykłady.
16 października - Dieta śródziemnomorska w teorii i praktyce
- mgr dietetyki Alina Suder gość z Włoch z Università di Verona
20 listopada - Warzywa kapustne, cebulowe i ziemniaki – co warto o nich wiedzieć?
- dr inż. Ewelina Hallmann
11 grudnia - Warzywa – jakie i ile w wybranych schorzeniach?
- dr inż. Dominika Głąbska, dr inż. Lucyna Kozłowska
15 stycznia - Informacja na opakowaniach żywności - dobry zwyczaj, zawsze czytaj!
- dr hab. Irena Ozimek, prof. SGGW, dr inż. Marta Sajdakowska
19 lutego - Konserwowanie żywności – fakty i mity
- dr inż. Andrzej Janicki
Streszczenia dawniejszych można znaleźć w archiwum.
16 października - Dieta śródziemnomorska w teorii i praktyce
- mgr dietetyki Alina Suder gość z Włoch z Università di Verona
20 listopada - Warzywa kapustne, cebulowe i ziemniaki – co warto o nich wiedzieć?
- dr inż. Ewelina Hallmann
11 grudnia - Warzywa – jakie i ile w wybranych schorzeniach?
- dr inż. Dominika Głąbska, dr inż. Lucyna Kozłowska
15 stycznia - Informacja na opakowaniach żywności - dobry zwyczaj, zawsze czytaj!
- dr hab. Irena Ozimek, prof. SGGW, dr inż. Marta Sajdakowska
19 lutego - Konserwowanie żywności – fakty i mity
- dr inż. Andrzej Janicki
Streszczenia dawniejszych można znaleźć w archiwum.
Re: Wszechnica żywieniowa na SGGW
Filmik z wykładu z zeszłego miesiąca o diecie bezglutenowej:
https://www.youtube.com/watch?v=ojJa6Oyg9sY
a tutaj cały wykład slajdy, film:
http://wszechnica_zywieniowa.sggw.pl/index_hist2n.htm
https://www.youtube.com/watch?v=ojJa6Oyg9sY
a tutaj cały wykład slajdy, film:
http://wszechnica_zywieniowa.sggw.pl/index_hist2n.htm