Syrop skrobiowy

Tutaj trafiają tematy stare, nieaktualne i niepotrzebne.
Czasem warto przejrzeć.

Moderator: Moderatorzy

anita marzec
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pn 22 wrz, 2008 16:37
Lokalizacja: Jedrzejow

Post autor: anita marzec »

dziekuje wam !to bylo bardzo pomocne :043:
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię na temat alergenności skrobi hydrolizowanej z jęczmienia.

Firma będąca producentem syropu glukozowego otrzymanego ze skrobi jęczmiennej, przedstawiła wniosek, że wysokooczyszczony syrop nie zawierający glutenu, prawdopodobnie nie wywołuje niepożądanych rekacji alergicznych. Wniosek zawierał przegląd literatury naukowej odnoszący się do badań, które nie potwierdziły niepożądanych reakcji u pacjentów chorych na celiaklię i osób, u których białko produktów zbożowych wywołuje alergię.
Potwierdzenie powyższych doniesień mogłoby zwolnić przedsiębiorców z określonego w dyrektywie 2003/89, obowiązku znakowania produktów zawierających przedmiotowy składnik.
Panel EFSA stwierdził, że jest mało prawdopodobne, aby hydrolizaty jęczmienia były przyczyną rekacji alergicznych u większości osób uczulonych na białko zbóż.
Źródło: IGI Food Consulting, 2007 http://www.igifc.pl/index.php?id=18
Ostatnio zmieniony śr 24 lut, 2010 04:24 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

O! A słód jęczmienny? Ciekawe.... Nie ma nic na ten temat?
Zablokowany